Kaneliteen piilevät hyödyt

30 tammikuun, 2019
Kanelin moniin hyötyihin kuuluu sen antitulehduksellinen ja antiseptinen vaikutus. Se auttaa myös painonpudotuksessa koska se lisää rasvanpolttoa. 

Kaneln terveyshyödyt voivat olla yllättäviä. Kanelia on käytetty muinaisista ajoista lähtien monissa kulttuureissa paitsi laajasti jälkiruokien maustamiseen, myös lukuisten hyödyllisten terveydellisten ominaisuuksiensa takia. Näihin kuuluvat sen kehoa puhdistava, verensokeria alentava, painonpudotusta edistävä, kuukautiskiertoa säätelevä ja ruoansulatusta parantava vaikutus.

Kanelin terveyshyödyt

Kaneli on Intian valtameren rannikolta peräisin oleva mauste. Tarkalleen ottaen se tulee Sri Lankan saarelta, Intian eteläpuolelta. Kaneli tunnetaan parhaiten tuoksustaan, jolla on rentouttavia ominaisuuksia ja sitä käytetäänkin useissa puhdistus-, ja terveyden- ja kauneudenhoitotuotteissa.

Tämä eksoottinen mauste sisältää paljon magnesiumia, rautaa, kalsiumia, kuitua sekä C- ja B1-vitamiinia. Se hoitaa tehokkaasti ripulia, ruoansulatusvaivoja, turvotusta ja tehostaa jopa immuunijärjestelmää. Sitä käytetään myös limaa irrottavana aineena, joka helpottaa monia hankalia hengitystieoireita.

Termogeenisen vaikutuksensa ansiosta kaneli auttaa myös hoikistumaan lisäämällä rasvanpolttoa. Se sisältää antioksidantteja, jotka hidastavat luonnollista solujen rappeutumista ja vähentävät vapaiden radikaalien vaikutuksia. Nämä antioksidantit estävät rasvan kertymistä valtimoihin, mikä ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia. Kaneliteen juominen voi auttaa säätelemään verensokeria sekä huonon kolesterolin tasoja veressä.

Säännöllinen kanelin käyttö parantaa ruoansulatusta ja poistaa kaasua. Se auttaa myös anoreksian hoidossa stimuloiden ruokahalua. Kaneli on myös tehokas antikoagulantti – eli se estää veren hyytymistä liiallisessa määrin.

Eräässä tutkimuksessa (Dr. P. Zoladz, Association for Chemoreception Sciences, Florida) todettiin kanelin stimuloivan aivotoimintaa, erityisesti vanhemmilla ihmisillä. Se parantaa aivotoimintaa alueilla jotka vastaavat tarkkaavaisuudesta, visuaalisesta muistista, tunnistamisesta ja prosessointinopeudesta. Kaneli auttaa myös vähentämään tulehdusta ja lievittämään kipua. Tämän vuoksi se voi helpottaa niveltulehduksen oireita.

Ulkoisesti kanelia voidaan käyttää antiseptisena, desinfioivana sekä sieniä ja bakteereita tuhoavana hoitona. Sillä voidaan hoitaa jalka- ja kynsisientä, suun haavaumia sekä emätintulehduksia.

kanelin terveyshyödyt

 

Kaneliteen terveyshyödyt

Kuten mainittu, kaneli on mauste jolla on monia erinomaisia ominaisuuksia ja jota voidaan käyttää päivittäin monin eri tavoin. Kanelin terveyshyödyt eivät riipu sen käyttötavasta, mutta yksi parhaista tavoista käyttää kanelia on nauttia se teenä. Tällä tavoin saat hyödynnettyä kaikki sen aktiiviaineet ilman, että muut ruoka-aineet häiritsevät sen tehoa. Lisäksi ruoansulatusjärjestelmälle on helpompaa hyödyntää kaneli teenä, mikä tarkoittaa että saat tuloksia lyhyemmässä ajassa.

Diabeetikoille

Ihmiset jotka kärsivät kakkostyypin diabeteksesta (tila, jossa elimistö ei kykene vastaamaan normaalilla tavalla kohonneeseen insuliiniin, vaan tästä aiheutuu korkea verensokeritaso) hyötyvät eniten kanelista. Yksi kupillinen teetä voi auttaa tasapainottamaan verensokeritasot.

B1-vitamiini stimuloi insuliinireseptoreita ja estää entsyymiä joka aktivoi ne. Tämä nostaa elimistön kykyä prosessoida glukoosia. Tässä tapauksessa on parasta juoda kaneliteetä paastotessa ja ruoan jälkeen.

Auttaa painonpudotuksessa

kaneli painonpudotukseen

 

Samat ominaisuudet, jotka tekevät kaneliteestä hyvän valinnan diabeetikoille, tekevät siitä myös hyödyllisen painonpudotuksessa. Kun syöt enemmän kuin elimistösi pystyy hyödyntämään, haima yrittää tasapainottaa tilannetta tuottamalla enemmän insuliinia. Tuo ylimääräinen insuliini kertoo elimistöllesi että saatavilla on paljon enemmän energiaa. Kun energiantarpeesi on tyydytetty, insuliini varastoi kaiken ylimääräisen glukoosin, tai sokerit, elimistöösi myöhempää käyttöä varten.

Koska kanelitee laskee verensokeritasoa, on elimistössäsi vähemmän insuliinia, mikä aiheuttaa sen, että elimistö varastoi vähemmän rasvaa ja paino putoaa. Eräs hyöty tämän teen käytöstä painonpudotuksen apuna on, että huomaat tuloksia hyvin nopeasti. Juo kaksi kupillista päivässä: yksi aamulla ja yksi iltapäivällä.

Hyväksi vatsalle

Kanelitee on hyväksi myös ruoansulatusjärjestelmälle. Se vähentää kaasua vatsassa, auttaa ehkäisemään haavaumien muodostumista ja helpottaa pahoinvointia ja oksentelua. Yleisesti ottaen, ruoka sulaa helpommin kanelin syljen ja vatsahappojen eritystä stimuloivan vaikutuksen ansiosta.

Samalla tavalla kaneli hillitsee ripulia ja säätelee suoliston rytmiä. Tämän vuoksi se on suositeltava kenelle tahansa ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivälle. Se auttaa myös ehkäisemään tulehdusta suolistossa ja herättää ruokahalun.

Kaneli sisältää ravintokuitua, rautaa ja kalsiumia joka yhdistyy sappisuoloihin ja auttaa poistamaan niitä kehosta. Nämä suolat voivat olla haitallisia suolistossa jos ne eivät poistu kunnolla.

Auttaa säätelemään epäsäännöllistä kuukautiskiertoa

kaneli kuukautiskipuihin

 

Kaneliteen juominen on loistava kotikonsti kuukautiskierron säätelyyn sen antikoagulanttisten ominaisuuksien johdosta. Tällä on kaksi vaikutusta: ensinnäkin, se saattaa laukaista kuukautiset alkamaan jos ne ovat hieman myöhässä. Toiseksi, sillä on kipua lievittävä vaikutus, joten se vähentää kivun tuntemuksia kuukautisten aikana.

Alentaa kolesterolitasoja

On todettu, että kanelitee voi vähentää veren kolesteroli- ja triglyseriditasoja. Tämä ehkäisee verenkiertoa hidastavien ateroomien ja veritulppien muodostumista.

Ehkäisee vilustumista ja flunssaa

Flunssakauden alkaessa kanelitee voi olla yksi parhaista liittolaisistasi. Kiinalaisessa lääketieteessä on jo kauan käytetty tätä teetä sairauksien hoitamiseen. Kaneli on myös antibioottinen, vähentää tulehdusta, alentaa kuumetta, vähentää yskimistä ja maistuu hyvälle! Lisäksi se tuo helpotuksen päänsärkyyn ja migreeniin.

Vaikka kanelilla on monia mahtavia hyötyjä, muista kuitenkin ettei sitä kannata juoda liikaa. Tästä syystä suosittelemme että keskustelet ensin lääkärisi kanssa ennen kuin aloitat säännöllisen kaneliteen juomisen ja varmistat, että se sopii käytettäväksi mahdollisen lääkityksesi tai painonpudotusohjelmasi kanssa.

Syitä välttää kaneliteetä

kanelitankoja astiassa

 

Joissain tapauksissa kanelin käyttöä tulee välttää, sillä monet sen loistavista ominaisuuksista voivat olla haitallisia terveydellesi.

Älä käytä sitä liikaa

Kumariini on myrkyllinen yhdiste, jota suurin osa marketeissa myydystä kanelista sisältää. Suurina annoksina se voi vahingoittaa maksaa ja munuaisia, joten älä lisää sitä liian huolettomasti ruokaan. Pyri aina nauttimaan Ceylon-kanelia, jossa on hyvin vähän tai ei lainkaan kumariinia.

Raskaus ja imetys

Raskauden aikana on tärkeää välttää kanelia. Se stimuloi verenkiertoa ja saattaa aiheuttaa supistuksia. Tämä voi olla haitallista sikiölle. Samoin imettävien äitien tulee välttää kaneliteetä, koska se voi aiheuttaa allergian kehittymisen lapselle.

Vältä kanelia jos sinulla on haavaumia

Kun sinulla on haavaumia vatsassa tai suolistossa, kanelin käyttö vain ärsyttää niitä lisää. On parasta välttää sitä kokonaan tässä tapauksessa.

Ole varovainen sydämesi kanssa

Kaneli nostaa hieman sydämen sykettä. Tästä syystä ihmisten, joilla on todettu sydänsairaus, ei tulisi juoda kaneliteetä. Muussa tapauksessa kaneli voi nostaa sydämen sykettä ja vaarantaa terveytesi.

Älä käytä antibioottien kanssa

Kaneli on luonnollinen antibiootti, joten ei kannata yhdistää sitä keinotekoisten aineiden kanssa. Sen ominaisuudet saattavat häiritä lääkkeiden tehoa ja aiheuttaa ennalta arvaamattomia sivuvaikutuksia. Joten vältä sen käyttöä antibioottikuurin aikana.

Kaneliteeohjeita

Hoikistava kanelitee

Tämä hoikistava kanelitee on helppo tehdä – tässä on kaikki mitä tarvitset:

  • 1 kupillinen kuumaa vettä
  • ½ teelusikallista jauhettua kanelia
  • 1 teelusikallinen hunajaa

Sekoita kaneli ja hunaja kuumaan veteen. Anna hautua 10 minuuttia ja nauti.

Kanelitee kuukautisille

Ainesosat:

  • 1 kanelitanko
  • 1 kupillinen kiehuvaa vettä

Laita kanelitanko kulhoon ja kaada päälle kiehuva vesi. Anna seoksen jäähtyä ja poista kanelitanko. Tee on valmista juotavaksi. Tarvittaessa voit makeuttaa sen sokerilla tai hunajalla.

Kanelitee vilustumiseen ja flunssaan

Kaikki mitä tarvitset:

  • 1 kanelitanko
  • Kiehuvaa vettä
  • Yrttiteetä, kuten vihreää teetä

Laita kanelitanko kiehuvaan veteen pariksi minuutiksi. Kun vesi jäähtyy, poista ja hävitä tanko. Käytä tätä kanelivettä valmistaessasi mitä tahansa yrttiteetä, ja helpota vilustumisen ja flunssan oireita.

5 kotitekoista lemmenrohtoa ja niiden vaikutukset