Logo image
Logo image

Neljä liikuntamuotoa, jotka vahvistavat sydäntä

2 minuuttia
Vaikka sydämesi toiminnan parantamiseksi on olemassa monia liikuntaharrastuksia, on tärkeää että löydät sellaisen joka sopii sinulle ja tyydyttää sinun tarpeesi, jotta se on helppo sisällyttää rutiineihisi. 
Neljä liikuntamuotoa, jotka vahvistavat sydäntä
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Liikuntamuodot, jotka vahvistavat sydäntä, ovat suurimmaksi osin aerobisia harjoituksia. Olitpa sitten lapsi, aikuinen vai vanhus, nämä harjoitukset ovat loistavia ja välttämättömiä kaikille ikäryhmille. 

Tässä artikkelissa keskustelemme joistakin liikuntaharjoituksista, joita voit tehdä sydämesi terveyden edistämiseksi. Joitakin voidaan tehdä kuntosalilla, mutta monet niistä voidaan tehdä ilmankin. Ne ovat kaikki kuitenkin hyödyllisiä kummallakin tavalla!

Parhaat liikuntaharjoitukset sydämelle

Some figure

Katsotaan joitakin helppoja liikuntaharjoituksia, jotka vahvistavat sydäntä ja jotka saattavat jo olla sinulle tuttuja.

Kaikista tärkeintä on sisällyttää ne osaksi päivittäistä rutiiniasi tai vähintään tehdä niitä noin 3 päivänä viikossa. Sydämesi tulee kiittämään sinua.

Lue myös: 5 sydämelle hyvin haitallista ruokaa

1. Vaellus

Some figure

Vaellus on mahtava liikuntamuoto, joka auttaa sydäntäsi toimimaan. Se on erittäin matalatehoinen aktiviteetti joka yhdistää sinut luonnon kanssa. Lisäksi se saa sinut oppimaan uusia reittejä ja jopa saamaan kavereita, sillä reiteillä on joskus vaellusryhmiä.

Sinun ei tarvitse olla hyvässä fyysisessä kunnossa vaeltaaksesi, ja sen harjoittelemisessa ei ole riskejä. Se on hyvin miellyttävää ja toisinaan saatat jopa unohtaa harrastavasi liikuntaa.

Kaiken kaikkiaan se on hyvin suositeltava aktiviteetti, joka lisää vastustuskykyä ja hapenkulkua sekä vahvistaa sydäntäsi. 

2. Uinti

Some figure

Uinti on tunnettu ja erittäin suosittu aktiviteetti, joka tarjoaa täydellisen treenin. Uinnissa kaikki kehon lihakset tekevät töitä ja kiinteytyvät, ja sydän- ja verisuoniharjoitukset on suoritettu. Se on siis loistavaa, mikäli haluat vahvistaa sydäntäsi.

Uinnilla, kuten myös vaelluksella, on hyvin pieni teho, joten sitä suositellaan sekä lapsille että vanhuksille. Se sopii hyvin kaiken ikäisille.

Mikäli syystä tai toisesta kaipaat matalatehoista aktiviteettia, on uinti täydellinen vaihtoehto.

Suosittelemme sinua lukemaan: Uinti: koko kehon treeni

3. Pyöräily

pyöräily

Nykyään monet ihmiset harrastavat pyöräilyä. Sitä voi harrastaa yksin tai ryhmässä, vaikkakin se on aina hieman hauskempaa ja motivoivampaa ryhmässä.

Pyöräily sopii hyvin kaikille, myös vanhemmille ihmisille joilla on ongelmia lantionsa kanssa. Sillä tavalla he pystyvät treenaamaan sitä ilman suurempaa tehokkuutta.

Pyöräily korostaa sydämen vahvuutta.

Eikö sinulla ole pyörää tai etsit jotakin vaihtoehtoista? On joitakin variaatioita, kuten kuntosalilla pyöräily tai spinning-tunneilla käyminen, joissa on jopa suurempi intensiteetti. Spinningiä ei kuitenkaan suositella vanhemmille ihmisille, ellei tunti ole nimenomaan heille suunnattu, sen suuresta intensiteettitasosta johtuen.

Muita liikuntamuotoja

lenkkarit

On myös muita liikuntamuotoja jotka auttavat sydäntäsi vahvistumaan, kuten jalkapallo, tennis tai koripallo. Ne voidaan myös yhdistää esimerkiksi kamppailulajeihin tai joogaan.

Miten jooga auttaa sydämen toiminnassa?

Joogan ansiosta keho vapautuu stressistä, mikä on yksi monista sydän- ja verisuonitautien aiheuttajista. Siitä syystä sinun ei pitäisi aliarvioida tätä tai muita samankaltaisia aktiviteetteja, sillä niistä on paljon hyötyä sydämellesi.

On parasta valita sellainen aktiviteetti josta sinä pidät ja joka motivoi sinua, niin että voit sisällyttää sen helposti rutiineihisi. On myös välttämätöntä, että se soveltuu elämäntyyliisi.

Esimerkiksi jos kuntosalilla on aamulla spinningtunti, mutta olet siihen aikaan töissä, etsi sen sijaan eri vaihtoehto siihen aikaan joka sinulle sopii.

Vaihtoehtoja on aina ja kuten olet huomannut, on monia liikuntaharrastuksia jotka auttavat sydäntäsi vahvistumaan. Jo 30 minuutin kävely päivässä auttaa. 

Helppoa, eikö vain?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Recomendaciones mundiales sobre la actividad física para la salud. Organización Mundial de la Salud. https://www.who.int/dietphysicalactivity/factsheet_recommendations/es/
  • Johnston, B. 2018. Panorama general del ejercicio. Manual MSD. https://www.msdmanuals.com/es/professional/temas-especiales/ejercicio/panorama-general-del-ejercicio#v1116062_es
  • Corliss, J. 2016. Health benefits of hiking: Raise your heart rate and your mood. Harvard Health Publishing. https://www.health.harvard.edu/blog/health-benefits-of-hiking-raise-your-heart-rate-and-your-mood-2016092810414
  • Mitten, D., Overholt, J. R., Haynes, F. I., D’Amore, C. C., & Ady, J. C. (2018). Hiking: A Low-Cost, Accessible Intervention to Promote Health Benefits. American Journal of Lifestyle Medicine, 12(4), 302–310. https://doi.org/10.1177/1559827616658229
  • Yuan WX, Liu HB, Gao FS, Wang YX, Qin KR. Effects of 8-week swimming training on carotid arterial stiffness and hemodynamics in young overweight adults. Biomed Eng Online. 2016;15(Suppl 2):151. Published 2016 Dec 28. doi:10.1186/s12938-016-0274-y
  • Oja, P., Titze, S., Bauman, A., de Geus, B., Krenn, P., Reger‐Nash, B. and Kohlberger, T. (2011), Health benefits of cycling: a systematic review. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, 21: 496-509. doi:10.1111/j.1600-0838.2011.01299.x
  • Jayasinghe, S. R. (2004). Yoga in cardiac health (A Review). European Journal of Cardiovascular Prevention & Rehabilitation, 11(5), 369–375. https://doi.org/10.1097/01.hjr.0000206329.26038.cc

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.