Logo image
Logo image

Uinti: koko kehon treeni

2 minuuttia
Uinti: koko kehon treeni
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Uinti työstää kehon kaikkia osia. Moni valitsee uinnin sijaan kuitenkin mieluummin kuntosalin tai ryhmäliikuntatunnit, sillä kaikilla saleilla ei välttämättä ole uima-allasta eivätkä kaikki ole hyviä uimareita.

Millään näistä syistä ei kuitenkaan ole enää väliä, kun luet seuraavista uinnin hyödyistä!

Uinti, koko kehon treeni

Uintia voi pitää yhtenä parhaista liikuntalajeista, sillä se työstää kehon kaikkia osia yhtä paljon: jalkoja, keskivartaloa ja käsivarsia. Muutkin lajit ovat tietysti hyviä kropalle, mutta uinnissa yhdistyvät käytännössä katsoen kaikkien niiden parhaat puolet. Tässä joitakin uinnin hyötyjä.

Aerobinen treeni

Some figure

Kävelyn, juoksun ja pyöräilyn tapaan uinti nostaa sykettä, lisää kestävyyttä sekä tekee sydämestä ja keuhkoista terveemmät. Aerobisen treenin hyötyjä ovat mm.:

  • Parempi hapenottokyky.
  • Parempi kestävyys arjessa, esimerkiksi portaita noustessa.
  • Painon putoaminen. Aerobinen treeni sopii loistavasti laihduttajalle.
  • Lihasten vahvistuminen. Uinti auttaa pudottamaan painoa ja kiinteyttämään kehoa samaan aikaan.

Lempeä liikuntalaji

Juoksu on esimerkki kovatehoisesta liikunnasta (johon kuuluvat hypyt yms.). Tällainen liikunta voi aiheuttaa helpommin vammoja. Tätä riskiä ei ole uinnissa.

Uinnin aikana vesi tukee kehoa. Se on lempeä liikuntalaji ja erinomainen vaihtoehto erityisesti niille ihmisille, jotka ovat alttiita loukkaantumiselle.

Uinti sopii täydellisesti selkäkipuun

Some figure

Jos olet joskus kärsinyt selkäongelmista, lääkärisi on saattanut suositella sinulle uintia. Uinti on lempeä liikuntalaji, joka treenaa keskikehoa. Se voi helpottaa kipua esimerkiksi skolioosissa. Se sopii loistavasti jopa lapsille. Suosittelemme lämpimästi uintia selkäongelmiin.

Parempi koordinaatiokyky

Onko koordinaatiokykysi huono? Joillekin ihmisille saattaa tuottaa vaikeuksia esimerkiksi nostaa oikeaa kättä ja vasenta jalkaa yhtä aikaa, ja sitten toista raajaparia. Uinti voi auttaa kehittämään koordinaatiota.

  • Uinti ei auta kehittämään ainoastaan jalkojen ja käsien koordinaatiota, vaan myös hengitystekniikkaa. Alussa se voi olla vaikeaa, mutta harjoittelun myötä se helpottuu.
  • Ajan myötä ja lähes huomaamattasi opit koordinoimaan kehosi liikkeitä sujuvammin.

Uinti on hauskaa

Some figure

Yksi uinnin loistavista puolista on se, että se on hauskaa! Jonkin uuden koittaminen voi lisäksi motivoida suuresti. Ja kukapa ei tykkäisi mennä uima-altaalle tai rannalle?

Haluaisimme rohkaista sinua kokeilemaan uintia, vaikka se olisi sinulle ihan uusi laji. Opit samalla hengitystekniikoita ja parannat kestävyyttäsi. Saatat jopa huomata pitävästi uinnista niin paljon, että haluat kilpailla siinä.

Oletko koskaan harrastanut uintia? Haluaisimme siinä tapauksessa kuulla kokemuksiasi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Natación para mayores. Fundación Española del Corazón. https://fundaciondelcorazon.com/ejercicio/79-para-mayores/932-natacion-para-mayores.html
  • Wioletta Łubkowska; Małgorzata Paczyńska-Jędrycka; Jerzy Eider. 2014. The significance of swimming and corrective exercises in water in treatment of postural deficits and scoliosis. Central European Journal of Sport Sciences and Medicine. https://wnus.edu.pl/cejssm/file/article/view/148.pdf
  • Health Benefits of Water-based Exercise. Center for Disease control and prevention. https://www.cdc.gov/healthywater/swimming/swimmers/health_benefits_water_exercise.html#:~:text=Water%2Dbased%20exercise%20can%20benefit,of%20post%2Dmenopausal%20women%2016.&text=Exercising%20in%20water%20offers%20many,want%20to%20be%20more%20active.
  • Arciero, P. J., Gentile, C. L., Martin-Pressman, R., Ormsbee, M. J., Everett, M., Zwicky, L., & Steele, C. A. (2006). Increased Dietary Protein and Combined High Intensity Aerobic and Resistance Exercise Improves Body Fat Distribution and Cardiovascular Risk Factors, International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 16(4), 373-392. Retrieved Feb 18, 2021, from https://journals.humankinetics.com/view/journals/ijsnem/16/4/article-p373.xml

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.