5 terveysongelmaa, jotka voivat aiheuttaa selkäkipua

Vaikka selkäkipu ei välttämättä johdu mistään vakavasta, sitä ei tulisi koskaan aliarvioida – erityisesti jos se kestää viikkoa pidempään. Tässä artikkelissa luettelemme 5 terveysongelmaa, jotka voivat aiheuttaa kipua selässä.
5 terveysongelmaa, jotka voivat aiheuttaa selkäkipua
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Selkäkipu on toisinaan elimistön varoitusmerkki tietyistä terveysongelmista. Kipua ilmenee eri alueilla vaivasta riippuen. Kiinnitä siis huomiota selkäkipuun, sillä se voi viitata ongelmiin esimerkiksi nivelissä, luissa tai lihaksissa. Tässä artikkelissa katsomme tarkemmin joitakin vaivoja ja sairauksia, jotka voivat aiheuttaa selkäkipua.

Selvennetään ensin, mitä tarkoitamme “selällä”. Viittaamme alueeseen, joka kulkee kaulan alaosasta ja hartioista vyötäröön asti. Selän pituuden määrittelee selkäranka. Selkä on se kehon alue, jossa esimerkiksi keuhkot ja munuaiset sijaitsevat.

Selällä on erittäin tärkeä tehtävä: sen avulla vartalon yläosa liikkuu tai pysyy paikallaan. Sen avulla myös kehon painopiste pysyy vakaana. Selkä vastaa lisäksi selkäytimen suojaamisesta.

Tämä on hyvä tietää selkäkivusta

mikä aiheuttaa selkäkipua

Selkäkipu on yksi yleisimmistä terveysongelmista. Se voi olla kroonista tai voimakasta. Kipu voi siis kadota viikon sisällä tai kestää yli kolme kuukautta.

Selkäkipu paranee joskus itsestään, ja sen syy voi jäädä selvittämättä. Jos se johtuu suuremmasta ongelmasta, se voidaan hoitaa. Hoito voi vaihdella kylmä- ja kuumahauteista tulehdusta lievittävään lääkitykseen.

Mitkä terveysongelmat voivat aiheuttaa selkäkipua?

Tässä artikkelissa katsomme joitakin ongelmia, jotka vaikuttavat suoraan selkään ja aiheuttavat selkäkipua.

1. Eturauhassyöpä voi aiheuttaa selkäkipua

eturauhassyöpä

Eturauhassyöpä on yksi selkäkivun syistä, sillä se saattaa vaikuttaa viidenteen lannenikamaan. Se voi aiheuttaa alaselän kipua erityisesti oikealla puolella. Myös sakroiliitti on mahdollinen. Se on tulehdusta SI-nivelessä, joka sijaitsee ristiluun ja lantion suoliluun välissä.

2. Endometrioosi

Endometrioosissa kipu pahenee kuukautisten aikaan kohdun supistellessa. Se voi johtua myös arpikudoksesta, jota muodostuu endometrioosin aiheuttamista vaurioista johtuen. Kipua saattaa esiintyä selässä tai rinnassa. Sitä voi lievittää lääkkeillä tai lämpimillä kylvyillä, jotka rentouttavat selän lihaksia.

3. Skolioosi

skolioosi aiheuttaa selkäkipua

Skolioosi on selkärangan sivusuuntainen kieroutuma, jonka yksi oireista on selkäkipu. Se voi olla voimakasta tai jatkuvaa.

4. Noidannuoli

Noidannuoli on selkäkipua, joka johtuu selän nivelsiteen tai lihaksen venähdyksestä. Se voi johtua myös pienestä repeämästä niissä. Noidannuoli voi alkaa äkillisestä liikkeestä, kuten raskaan esineen nostamisesta tai vääränlaisesta venytyksestä. Kipu voi olla lyhytaikaista tai niin kovaa, että liikkuminen on mahdotonta.

5. Osteoporoosi

Osteoporoosi voi aiheuttaa voimakasta selkäkipua, joka johtuu selkärangan nikamien murtumisesta. Sairaus voi kehittyä oireettomana vuosia ja muuttua ajan myötä hyvin kivuliaaksi.

Pidä huolta kehostasi ehkäistäksesi selkäkipua!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.