Logo image
Logo image

9 luonnollista lihasten rentouttajaa

3 minuuttia
9 luonnollista lihasten rentouttajaa
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Elämän velvollisuudet, stressi ja istumatyö aiheuttavat loputtomasti terveysongelmia. Edellä mainitut tekijät aiheuttavat myös lihasten jännittymistä, etenkin niskan, hartioiden ja selän lihakset. Sinun ei kuitenkaan tarvitse välttämättä turvautua lääketieteellisiin hoitoihin, vaan voit hyödyntää myös luonnonantimia. Tässä artikkelissa esittelemme 9 luonnollista lihasten rentouttajaa. 

Äärimmäinen kipu

Kaupunkielämä on stressaavaa sekä mielelle että keholle. Kun kulutat toimistossa aikaa 8 tuntia tai yli, on ongelmien lista loputon: vietät pitkän ajan ilman raitista ilmaa, syöt huonosti ja istut huonossa ryhdissä. Stressi ei salli myöskään sinun nukkua hyvin, mikä aiheuttaa enemmän lihaskouristuksia ja lihaskipuja.

Niska- tai selkäkipu, jonka vuoksi pään liikuttaminenkin voi olla mahdotonta, on yksi yleisimmistä terveysongelmista nykypäivänä. Voimakas kivun tunne voi esiintyä selässä, alaselässä, lantiossa, tai joskus jopa koko kehossa. Vaikka kävisitkin hieronnassa, ota kivun hoitoon avuksi myös kuuma harsotaitos tai hanki mukavampi tuoli.

Kun lihaksista ei ole pidetty hyvää huolta, saattaa niillä kestää jonkin aikaa palautua takaisin normaalitilaan. Voit kokeilla luonnollista lihasten rentouttajaa, ja hoitaa lihaskipuja luonnon yrteillä ja luonnollisilla lihasten rentouttajilla. 

Some figure

Voit käyttää yrttejä uutteen tain infuusion muodossa. Yrtit eivät ainoastaan paranna lihaskipuja vaan myös rauhoittavat mieltä, vatsaa ja kaikkia muitakin elimiä. Yrtit auttavat lepäämään paremmin ja unohtamaan kivun.

Tässä artikkelissa esittelemme 9 luonnollista lihasten rentouttajaa, ja luonnollista hoitoa lihaskipuihin.  Niillä ei ole juuri mitään haittavaikutuksia, joten ne ovat paljon turvallisempia kuin lääkkeet. Näiden luonnollisten hoitojen vaikutusaika saattaa kuitenkin olla hieman pidempi kuin kipulääkkeiden. Jos haluat päästä eroon lihaskivuista, ota seuraavat luontaishoidot osaksi jokapäiväistä elämääsi.

Muista, että pitääksesi lihakset terveenä, sinun tulisi myös noudattaa terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota. Sinun tulisi syödä 1500 mg kalsiumia, 1500 mg magnesiumia, 99 mg kaliumia, ja 3000 mg C-vitamiinia päivittäin.

Some figure

9 luonnollista lihasten rentouttajaa

Rosmariini

Rosmariini on hyvin yleinen mauste keittiössä antamaan makua ja aromia moniin ruokiin. Sillä on paljon terveyshyötyjä, yksi niistä on sen rentouttava vaikutus. Laita kylpyveteen rosmariinia; tämä kylpy auttaa lievittämään ihanasti kuukautiskipuja ja lihaskramppeja. Voit myös käyttää rosmariiniöljyä hieromalla sitä nivelille, myös kuuma harso kivuliailla tai tulehtuneilla alueilla auttaa vähentämään niveltulehduksen oireita.

Rohtovirmajuuri

Tätä kasvia on käytetty jo satoja vuosia lievittämään niskan jännitystä. Sillä on myös  rauhoittava vaikutus ahdistukseen tai unihäiriöihin. Voit tehdä rohtovirmajuurihaudetta tai -teetä, tai vaihtoehtoisesti ostaa rohtovirmajuurikapseleita luontaistuotekaupasta, jos kasvin voimakas tuoksu häiritsee sinua.

Some figure

Kamomilla

Kamomilla on yksi tunnetuimmista ja suosituimmista yrteistä, ja sillä on hämmästyttävä rauhoittava vaikutus. Kamomillaa käytetään lihaskivun hoitoon, mutta sillä voi hoitaa myös kuukautiskierron ongelmia, jännitystä, päänsärkyä, ahdistuneisuutta ja stressiä. Se auttaa rentouttamaan jännittyneitä lihaksia, ja sillä on myös tulehdusta rauhoittavia ominaisuuksia. Kamomilla auttaa myös lievittämään kuukautiskipuja.

Kissanminttu

Tämä kasvi on peräisin Euroopasta, ja sitä on myöhemmin ryhdytty kasvattamaan myös Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. Sitä käytetään luonnollisena rauhoittajana ja lihasten rentouttajana. Se auttaa mm. vähentämään turvotusta nivelissä, lievittämään lihasjännityksen aiheuttamaa päänsärkyä ja parantamaan vammoja pehmytkudoksissa.

Cayennepippuri

Tätä käytetään usein ruuanlaitossa, mutta se on osoittautunut myös tehokkaaksi kivunlievittäjäksi ja lihaskipujen hoitajaksi.

Some figure

Retiisi

Retiisi on mausteinen juures, jota on käytetty jo vuosisatoja lievittämään lihasjännitystä sekä lihaskouristuksia ja -kipua. Osta tai tee itse eteeristä retiisiöljyä, ja sekoita sitä kuumaan kylpyveteen tai hiero öljyllä kipeitä kohtia.

Villitimjami

Villitimjami on timjamin kaltainen kasvi, ja se toimii lihasten luonnollisena rentouttajana sen eteerisen öljynsä ansiosta. Voit käyttää sitä niin paljon kuin haluat.

Kärsimyskukka

Tämä kasvi tunnetaan myös nimellä rohtopassio. Tällä kauniilla kasvilla on runsaasti terveyttä edistäviä vaikutuksia. Kärsimyskukan terälehdet sisältävät fytosterolia ja flavonoideja, joilla molemmilla on antioksidanttisia vaikutuksia. Ne sisältävät myös alkaloideja, eteerisiä öljyjä ja muitakin ainesosia, joilla on rentouttavia ja hoitavia vaikutuksia. Kärsimyskukkaa käytetään unettomuuden hoitoon, lihasten jännitykseen, stressiin, ahdistukseen sekä hermostuneisuuteen. Valmista kärsimyskukasta uutetta ja nauti.

Laventeli 

Laventeli on kaunis sinertävän violetti kukka, jolla on paljon hoitavia ominaisuuksia. Laventeliöljy tunnetaan yhtenä tehokkaimmista luonnollisista lihasten rentouttajista.Hiero kipeää aluetta pyörivin liikkein lisätäksesi verenkiertoa. Käy sitten kuumassa suihkussa rentouttaaksesi mieltäsi ja kehoasi; tämä antaa lihaksillesi mahdollisuuden levätä ja palautua.

Kuvat: Unique Hotels, c.e. Delohery, Dennis Wong, Pato Novoa, John Athayde ja Alvaro Galve


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Black CD, O’Connor PJ. Acute effects of dietary ginger on muscle pain induced by eccentric exercise. Phytother Res. 2010 Nov;24(11):1620-6.
  • Caudal D, Guinobert I, Lafoux A, Bardot V, Cotte C, Ripoche I, Chalard P, Huchet C. Skeletal muscle relaxant effect of a standardized extract of Valeriana officinalis L. after acute administration in mice. J Tradit Complement Med. 2017 Oct 12;8(2):335-340.
  • Davis JM, Murphy EA, Carmichael MD, Zielinski MR, Groschwitz CM, Brown AS, Gangemi JD, Ghaffar A, Mayer EP. Curcumin effects on inflammation and performance recovery following eccentric exercise-induced muscle damage. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2007 Jun;292(6):R2168-73.
  • Ghasemzadeh Rahbardar M, Hosseinzadeh H. Therapeutic effects of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) and its active constituents on nervous system disorders. Iran J Basic Med Sci. 2020 Sep;23(9):1100-1112.
  • Meamarbashi A, Rajabi A. Preventive effects of 10-day supplementation with saffron and indomethacin on the delayed-onset muscle soreness. Clin J Sport Med. 2015 Mar;25(2):105-12.
  • Mehmood MH, Munir S, Khalid UA, Asrar M, Gilani AH. Antidiarrhoeal, antisecretory and antispasmodic activities of Matricaria chamomilla are mediated predominantly through K(+)-channels activation. BMC Complement Altern Med. 2015 Mar 24;15:75.
  • Park CH, Kwak YS, Seo HK, Kim HY. Assessing the Values of Blueberries Intake on Exercise Performance, TAS, and Inflammatory Factors. Iran J Public Health. 2018 Jul;47(Suppl 1):27-32.
  • Poma A, Fontecchio G, Carlucci G, Chichiriccò G. Anti-inflammatory properties of drugs from saffron crocus. Antiinflamm Antiallergy Agents Med Chem. 2012;11(1):37-51.
  • Su QS, Tian Y, Zhang JG, Zhang H. Effects of allicin supplementation on plasma markers of exercise-induced muscle damage, IL-6 and antioxidant capacity. Eur J Appl Physiol. 2008 Jun;103(3):275-83.
  • Trombold JR, Reinfeld AS, Casler JR, Coyle EF. The effect of pomegranate juice supplementation on strength and soreness after eccentric exercise. J Strength Cond Res. 2011 Jul;25(7):1782-8.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.