Luonnolliset torjuntakeinot unettomuuteen

Luonnolliset torjuntakeinot unettomuuteen

Viimeisin päivitys: 09 maaliskuuta, 2019

Jos sinulla on uniongelmia tai et saa iltaisin unta helposti, on hyvä muistaa muutama luonnollinen niksi. Nykypäivänä unettomuus on hyvin tavallinen ongelma ja se voi vaivata myös silloin, kun ihminen nukkuu hyvin kevyttä unta ja herää helposti ääniin. Tässä artikkelissa esittelemme luonnolliset torjuntakeinot unettomuuteen.

Mikä aiheuttaa unettomuutta?

Tutkimusten mukaan tämä hyvin tavallinen, useita aikuisia vaivaava ongelma aiheutuu useista erilaisista tekijöistä, aina stressistä masennukseen ja ahdistukseen. Samoin elämäntapamme vaikuttaa siihen, miten nukumme ja saamme unta. Unettomuutta voivat aiheuttaa myös elämänrytmin ja aikataulujen muutokset tai aikaero matkustettaessa maasta toiseen.

On hyvin tavallista, että nukahtaminen on vaikeaa työhön liittyvän keskustelun jälkeen tai sen jälkeen, jos olet riidellyt kumppanisi kanssa. Syitä voivat olla myös liian vähäinen ravinnonsaanti päivällisen ja illallisen yhteydessä tai sen murehtiminen, mitä seuraavana päivänä tapahtuu (esimerkiksi ennen häitä, ensimmäisenä koulupäivänä yms.).

Syy voi olla muutos elämäntavassa esimerkiksi kun olet lomalla. Elimistölle vie aikansa tottua uuteen rytmiin, mikä voi aiheuttaa unettomuutta.

Unettomuutta aiheuttaa monet asiat, esimerkiksi stressi ja ahdistus.

 

Luonnolliset torjuntakeinot unettomuuteen

Jos kärsit jatkuvasti tästä ongelmasta ja se tapahtuu sattumanvaraisina kellonaikoina, tutustu seuraaviin vinkkeihin – nyt esittelemme luonnolliset torjuntakeinot unettomuuteen:

 • Lämmin maito: Sisältää melatoniinihormonia, joka liitetään syvään uneen. Siksi se on tehokas unettomuuden torjunnassa ja muissa vastaavissa ongelmissa. Juo ennen nukkumaan menoa kupillinen lämmintä tai kylmää maitoa sellaisenaan (ilman sokeria).
 • Rohtovirmajuuri: Tällä kasvijuurella on nukuttavia ominaisuuksia, jotka edistävät syvää unta ja sitä, että nukahdat nopeammin. Juo uuttena tai teenä iltaisin, jotta saat täydellisen unen – “nukut kuin vauva”.
 • Metsälehmuksen kukinnot: Nukuttava ja erityisen rauhoittava. Juo tällä yrtillä maustettua teetä ennen nukkumaanmenoa. Se parantaa unenlaatuasi. Tätä suositellaan myös ahdistuksesta kärsiville ja heille, joilla on kramppeja tai kouristuksia, sillä se torjuu lihasjännitystä ja rauhoittaa.
Luonnolliset torjuntakeinot unettomuuteen - juo lämmintä maitoa ennen nukkumaanmenoa.

 

 • Lehtisalaatti: Annetaan tavallisimmin vauvoille ja pienille lapsille, kun he eivät nukahda illalla tai kun he heräävät usein keskellä yötä. Heidän suositellaan juovan lehtisalaatista valmistettua teetä sen sijaan, että söisivät tästä kasviksesta tehtyä salaattia päivällisellä tai illallisella. Se sisältää useita aineita, joilla on analgeettisiä eli kipua lievittäviä ja nukuttavia vaikutuksia. Voit kokeilla myös seuraavaa: kasta lehtisalaatti lavuaarissa tai kylpyammeessa ja pirskota tätä vettä lapsen pään päälle kun hän kylpee.
 • Laventeli: Jos pidät aromaterapiasta, tämä on sinulle. Laventelin tuoksu rentouttaa hermojärjestelmää auttaen sinua saamaan unta ja torjumaan stressiä. Voit tuoksuttaa huoneesi laventelista valmistetulla eteerisellä öljyllä, ja nukut sen jälkeen kuin tukki.
 • Appelsiinin kukinnot: Appelsiinin kukilla on rauhoittava vaikutus. Samalla ne rentouttavat. Appelsiinin kukinto auttaa sinua nukkumaan miellyttävämmin. Voit juoda appelsiinin kukista valmistettua teetä, hengittää siitä valmistettua eteeristä öljyä ennen nukkumaanmenoa, tai lisätä sitä kylpyveteesi. Jos sinulla on parveke tai terassi, älä epäröi istuttaa tätä pensasta, mieluiten makuuhuoneen ikkunasi alle.

Muut torjuntakeinot unettomuuteen – vinkkejä

Sen lisäksi, että kokeilet ylläkuvattuja luonnollisia hoitotapoja, voi olla hyvä ajatus muuttaa päivittäiset ja rutiininomaiset toimintosi unettomuuden torjumiseksi:

 • Käytä sänkyäsi nukkumiseen, ei töiden tekemiseen tai opiskeluun. Sinun ei tulisi myöskään katsoa televisiota, käyttää puhelintasi tai edes lukea sängyssä (ellei sisältö ole jotain sellaista, joka selkeyttää mieltäsi nukkumaan mennessä). Muutoin elimistö tottuu liittämään kehon muuhun kuin nukkumiseen (tai seksuaaliseen kanssakäymiseen) ja haluaa pysyä hereillä ja aktiivisena.
 • Ole tarkkana, kun syöt päivällistä tai illallista: Jos syöt illalla suuria määriä ruokaa, on mahdollista, ettet saa unta. Sama pätee jos syöt ruokaa, jossa on paljon rasvoja, jauhoja ja sokeria. Tämä aiheuttaa ongelmia ruoansulatuksessa, ja tästä puolestaan seuraa unettomuutta tai vähintään nukahtamisvaikeuksia. Ei kuitenkaan pidä myöskään mennä toiseen ääripäähän, eli jättää syömättä kokonaan, sillä tyhjä vatsa haittaa yhtä paljon ja todennäköisesti heräät nälkään ja jääkaapin houkutuksiin keskellä yötä. Parasta on syödä jotain kevyttä päivälliseksi ja illalliseksi.
Syö kevyt illallinen.

 

 • Meditoi: Unettomuus johtaa siihen, että aivot, ja elimistö ylipäätään, ovat hereillä ja tarkkaavaisina yhä enemmän tai juuri silloin, kun niiden ei pitäisi olla. Meditointi ja rauhoittuminen voivat auttaa sinua tekemään unirytmistäsi säännöllisemmän.
 • Hyödynnä musiikkiterapian edut: Tietyt kappaleet ja sävelet auttavat sinua nukkumaan paremmin, varsinkin jos kuuntelet klassista musiikkia tai luonnon ääniä, kuten vesiputouksen kohinaa, meren aaltoja tai linnun laulua ja niin edelleen. Sinun täytyy keskittyä musiikkiin ja rauhoittua. Elimistösi vaipuu hiljalleen uneen. Emme suosittele liian riehakkaita kappaleita, emmekä myöskään radiosuosikkejasi tai sanoitettuja kappaleita.
 • Vältä kahvia, alkoholia, tupakkaa ja mustaa teetä: Näiden nauttimisen ja nukkumaanmenon välissä pitäisi olla neljä tuntia. Muutoin hermojärjestelmäsi pysyy ärsytettynä, etkä pysty rentoutumaan, saati sitten nukahtamaan. Ja jos pystytkin, unesi ei ole hyvää eikä laadukasta.

Kuvaoikeudet: Jacob Stewart, Carlos Martz, Alyssa L. Miller, Casey Fleser, Alisdair


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.