Logo image
Logo image

5 luonnollista lihasrelaksanttia, joita kannattaa kokeilla

3 minuuttia
On olemassa monia luonnonmukaisia vaihtoehtoja lihaskivun hoitoon. Mutta koska kipu voi olla oire muista ongelmista, kannattaa aina kääntyä lääkärin puoleen ongelman jatkuessa.
5 luonnollista lihasrelaksanttia, joita kannattaa kokeilla
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On olemassa kaikenlaisia luontaishoitoja, jotka voivat olla suuresti avuksi kivun lievittämisessä sairauden tai taudin iskiessä. Tässä artikkelissa esittelemme viisi luonnollista lihasrelaksanttia, joita kannattaa kokeilla lihaskipuun tai -jäykkyyteen.

Mitä ovat lihasrelaksantit?

Lihasrelaksantit ovat lihasjännityksen lievittämiseen tarkoitettuja aineita. Joidenkin niistä katsotaan kuuluvan myös särkylääkkeisiin.

Lue myös: 5 vinkkiä lihaskrampin karkottamiseksi

Lihasjännityksen seuraukset

On tärkeää ymmärtää, että keho etsii aina keinoja kertoa sinulle, kun jokin on pielessä tai ei toimi oikein. Kun lihakset ovat kireät, hoida ongelma pois alta mahdollisimman nopeasti komplikaatioiden välttämiseksi myöhemmin.

Some figure

Pitkään jatkuneella lihasjännityksellä voi olla merkittäviä seurauksia. Se voi esimerkiksi rajoittaa liikkumista vaikeuttaen arjen askareita.

Lihasjännityksen syyt voivat vaihdella. Sitä voi aiheuttaa esimerkiksi lihaksen liiallinen käyttö tai toisaalta lihaksen pitäminen samassa asennossa liian pitkään.

Lihasjännitys aiheuttaa tavallisesti myös kuumetta, äärimmäistä väsymystä ja päänsärkyä.

Ei ole aina helppo tietää, kuinka lihasjännityksen voisi hoitaa. Tavallisin hoitomuoto on lääkärin määräämä särkylääke, tulehdusta lievittävä lääkitys tai lihasrelaksantti, riippuen siitä, missä osassa kehoa kipu sijaitsee.

5 luonnollista lihasrelaksanttia, joita kannattaa kokeilla

Lihaskipua on erilaista, joten on myös monia tapoja lievittää sitä. Seuraavaksi esittelemme viisi luontaishoitoa, joita kannattaa kokeilla tähän vaivaan.

1. Kamomilla

Some figure

 

Kamomilla on yksi käytetyimmistä luontaishoidoista lihaskipuun johtuen sen rentouttavista, tulehdusta lievittävistä ja kouristusta ehkäisevistä ominaisuuksista. Sitä voi nauttia esimerkiksi teen muodossa.

Ainekset

 • 1 rkl tai 1 pussi kamomillateetä
 • 2,5 dl vettä

Ohjeet

 • Tämä luontaishoito on parasta teenä. Laita vain kamomillatee (joko teelehdet tai pussi) kiehuvaan veteen.
 • Anna hautua muutaman minuutin ajan niin, että kamomillan ominaisuudet liukenevat veteen.
 • Voit juoda tätä teetä niin usein päivän aikana kuin haluat.

2. Laventeli

Some figure

Tätä violettia kukkaa ei suositella juotavaksi teenä. Se on sen sijaan erittäin hyödyllinen öljynä, sillä siinä on rentouttavia ominaisuuksia. Sitä käytetäänkin paljon aromaterapiassa, sillä se auttaa unettomuuden hoidossa sekä kurkku- ja keuhko-ongelmissa.

Ainekset

 • Laventeliöljyä

Ohjeet

 • Voit hyödyntää laventeliöljyä hieronnassa. Hiero pyörivin liikkein kireää tai kipeää lihasta. Tämä vilkastaa verenkiertoa.
 • Jos saat jostain laventelinkukkia, voit laittaa niitä kuuman kylvyn sekaan.

3. Rosmariini

Some figure

Tämä kasvi on peräisin Välimeren alueelta. Kouristusta ehkäisevien ja tulehdusta lievittävien ominaisuuksiensa ansiosta se rentouttaa lihaksia ja palauttaa niiden luontaisen tilan. Rosmariinia voi juoda teenä tai käyttää aromaterapiassa.

Ainekset

 • 1 rkl rosmariinia
 • 2,5 dl vettä

Ohjeet

Rosmariinista voi valmistaa monia eri luontaishoitoja, joista on paljon apua kireiden lihasten rentouttamisessa.

 • Ensimmäinen niistä on kylpy, joka on hyödyllinen kasvin rentouttavasta vaikutuksesta johtuen. Rosmariiniöljy auttaa myös rentouttamaan niveliä.
 • Yleisin luontaishoito on rosmariinitee. Laita vain rosmariininlehtiä kiehuvaan veteen.
 • On suositeltavaa kastella liina tässä nesteessä ja laittaa se jännittyneen lihaksen päälle noin puoleksi tunniksi.
 • Voit toistaa tämän kaksi tai kolme kertaa päivässä, koska kyseessä on luontaishoito.

4. Valeriaana

Some figure

Valeriaana-kasvia suositellaan kehon eri vaivoihin, esimerkiksi kuukautiskipuihin. Tämä kasvi on myös erittäin hyödyllinen stressin ja ahdistuksen lievittämisessä. Sitä käytetäänkin paljon parantamaan unta, yleensä teen muodossa.

Kannattaa lukea: Neljä neuvoa vähentämään kuukautisvuotoa

Ainekset

 • 1 rkl valeriaanaa
 • 2,5 dl kiehuvaa vettä

Ohjeet

Valeriaanaa suositellaan juomaan teenä.

 • Laita muutama oksa valeriaanaa kiehuvaan veteen noin 5-10 minuutiksi.
 • Siivilöi juoma hyvin.
 • Valeriaanateetä suositellaan juotavan enintään kaksi kertaa päivässä, sillä se voi aiheuttaa uneliaisuutta.

5. Cayennepippuri

Some figure

Vaikka cayennepippurin maku voi olla hieman liian vahva joidenkin mielestä, sillä on voimakkaita tulehdusta lievittäviä vaikutuksia. Sitä voidaan käyttää ruoissa päivittäin, joko nestemäisessä tai kiinteässä muodossa.

Ainekset

Ohjeet

 • Tämän hoidon käyttö on helppoa: lisää vain hieman cayennepippuria juomiin, teehen tai smoothieisiin.
 • Cayennepippuria voidaan käyttää myös kuorivana mausteena lihashieronnoissa.

Kokeile näitä viittä luonnollista lihasrelaksanttia lihaskipujen ja -jäykkyyden hoitoon. Mutta koska kipu voi olla oire muista ongelmista, kannattaa aina kääntyä lääkärin puoleen ongelman jatkuessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Gómez Ugarte Magaly, Reyes Rojas Shirley, Paredes Choque Laura. La manzanilla y sus propiedades medicinales. Rev. Inv. Inf. Salud  [revista en la Internet]. 2015  [citado  2019  Feb  19] ;  10(23): 54-58. Disponible en: http://www.revistasbolivianas.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2075-61942015000100008&lng=es.
 • Martinello, M.A., & Pramparo, M.. (2005). Poder Antioxidante de Extractos de Romero Concentrados por Destilación Molecular. Información tecnológica16(5), 17-20. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642005000500004
 • Avello Lorca Marcia, Fernández Rocca Pola, Faundez Curiante Benjamín, Zagal Montecinos Ana María, Gordon Martí Jenny, Valenzuela Zambrano Bárbara. Fitoaromaterapia como complemento para mejorar la salud laboral. Rev Cubana Plant Med 2011

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.