Neljä neuvoa vähentämään kuukautisvuotoa

Jokainen keho on erilainen ja kaikki kuukautiset ovat yksilöllisiä. Naisen tulee tarkkailla kuukautisvuotoaan ja pitää huolta omasta terveydestään. Onko sinulla normaalit vai runsaat kuukautiset? Lue neuvomme ja seuraamalla niitä voit vähentää runsasta kuukautisvuotoa.
Neljä neuvoa vähentämään kuukautisvuotoa
Nelton Abdon Ramos Rojas

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Emättimen vuotojen yksi tehtävä on suojella emätintä mahdollisilta tulehduksilta sekä pitää se puhtaana ja kosteana. Kuukautisvuoto saattaa kuitenkin voimistua erittäin runsaaksi haitaten naisen elämää. Annamme neljä luonnollista keinoa, jotka auttavat vähentämään kuukautisvuotoa.

Kehossamme erittyy estrogeeniä, joka säätelee kuukautisvuodon määrää ja ovulaatiota. Estrogeenin määrän muutokset vaikuttavat suoraan siihen, minkälaiset kuukautiset tulevat olemaan ja siten myös elämänlaatuun.

Neuvoja kuukautisvuodon vähentämiseen

Ensimmäinen tehtäväsi on käydä gynekologilla, mikäli kuukautiset ovat runsaat ja kivuliaat. Lääkäri voi rajata pois vakavammat sairaudet, jotka voivat vaikuttaa runsaisiin kuukautisiin. Vasta sitten voit ottaa muut neuvomme käyttöösi vähentääksesi kuukautisvuodon määrää.

1. Paranna ruokavaliota

ala vähentämään kuukautisvuotoa syömällä pähkinöitä

Valitse terveellisiä ruokia joissa on paljon ravinteita, kuten proteiinia, rautaa ja kalkkia. Raudalla on tärkeä tehtävä punasolujen syntymisessä, joten raudan puute voi aiheuttaa runsasta verenvuotoa. C-vitamiini toimii raudan kanssa yhteistyössä, sillä se auttaa rautaa imeytymään.

Sisällyttämällä seuraavia ruoka-aineita ruokavalioosi pystyt vähentämään runsaita kuukautisia:

 • saksanpähkinä
 • vihreät kasvikset
 • jogurtti
 • juusto
 • appelsiini
 • mansikka
 • kirsikka
 • aprikoosi

Käy lukemassa lisää pähkinöistä: Nämä pähkinät ovat uskomattomia terveydellesi

2. Ota ravintolisiä

Voit tehostaa raudan ja mineraalien saantia ottamalla ravintolisiä, jotka sisältävät raudan lisäksi magnesiumia, sinkkiä, kalkkia ja B6-vitamiinia. Voit valita monivitamiinin tai ottaa niitä erikseen.

Rauta auttaa vähentämään runsasta kuukautisvuotoa. B-vitamiini auttaa maksaa puhdistamaan elimistöstä liiallista estrogeenin määrää ja edistämään prostaglandiinin synteesiä, joka on vähentää veritulppia.

3. Tee yrttiteetä

ala vähentämään kuukautisvuotoa nauttimalla vihreää teetä

Yrttejä on käytetty vuosituhansien ajan säätelemään kohdun vuotoa. Yrteillä voi korjata hormonien epätasapainoa ja säädellä runsasta kuukautisvuotoa.

Nauti alla mainittuja yrttiteelaatuja. Ne ovat erinomaisia lievittämään kipua, auttavat progesteronin tuotannossa sekä rentouttavat kohdun lihaksia:

 • poimulehti
 • lutukka
 • siveydenpuu
 • kaneli
 • vadelman lehti

4. Käytä kylmäpussia

Kylmähoito vähentää verenvuotoa ja kipua ja tulehdusta, sillä kylmä supistaa verisuonia ja näin verenvuoto vähenee.

Aseta jääpalapussi alavatsan päälle. Jätä se enintään 20 min ajaksi ja käytä uudelleen 2-4 tunnin välein kunnes oireet helpottavat. Jos jääpussi tuntuu liian kylmälle tai iho muuttuu tunnottomaksi, älä käytä jääpussia. 

Mikä on normaalia?

nainen alkkareissa

Monet naiset ovat huolissaan siitä, minkälainen ja kuinka suuri määrä kuukautisvuotoa on normaalia, sillä he eivät tiedä ja sitä on vaikea verrata. Tämä voi vaihdella riippuen kuukautiskierron pituudesta sekä kuukautisten voimakkuudesta ja kestosta.

Kuukautisten välin tulisi olla 21-35 päivää. Kuukautisten määrä on yleensä 30-80 ml ja kesto 3-7 päivää. Joillain naisilla voi tulla välivuotoa ovulaation aikana, jolloin vuotoa tulee vain vähän ja se on ruskeaa.

Kuukautisten häiriöitä ovat yli seitsemän päivää kestävät kuukautiset, alle kolme päivää kestävät kuukautiset ja yli 35 päivän välein tulevat kuukautiset. Yli 80 ml vuotavat kuukautiset ovat liian runsaat. Joillain naisilla voi tulla erittäin niukat kuukautiset. Kysy gynekologilta mikäli epäilet että sinulla on kuukautisten häiriötila.

Naisen terveys

Ota oma tilanne hallintaan ja tee tarvittavia toimenpiteitä, koska runsaat tai pitkäkestoiset kuukautiset vaikuttavat päivittäiseen elämääsi, sekä fyysiseen että henkiseen terveyteen ja myös sosiaaliseen elämääsi. 

Ne voivat aiheuttaa vakavia terveysongelmia, kuten raudan puutteesta syntyvää anemiaa. Yleensä kuukautisista tulevia oireita ovat huimaus, väsymys, päänsärky, hengenahdistus, samea näkökyky ja rytmihäiriö. 

Mikäli kuukautiskierron vaivat eivät johdu vakavasta, lääkkeillä hoidettavasta sairaudesta, voi kokeilla edellä mainitsemiamme neljää neuvoa kuukautiskiertosi parantamiseen. Näin voit elää helpompaa elämää kun punainen lippu on salossa ja nauttia olostasi olla nainen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.