Aleksitymian oireet perustuvat ihmisen vaikeuteen tunnistaa kokemiaan tunteita sekä ilmaisemaan niitä verbaalisesti. Psykiatrian professori Peter Sifneos otti termin käyttöön ensimmäisen kerran vuonna 1973. Hän teki niin tarkkailtuaan joidenkin potilaidensa tilaa Massachusettsin…
Terve mieli
Tässä osiossa löydät parhaat vinkit henkilökohtaiseen kasvuun, itsesi tuntemiseen, itsetuntosi parantamiseen ja tullaksesi siksi ihmiseksi joka haluat olla. Kerromme myös miten pystyt parantamaan ihmissuhteitasi ja ymmärtämään paremmin niitä mysteereitä jotka todella tekevät meistä ihmisiä: mieltämme.
Eksistentiaalinen masennus on huonosti tunnettu mutta toistuva psyykkinen häiriö. Joitakin sen piirteitä ovat tunne siitä, että ihminen ei täytä odotuksia,…
Serotoniinia, dopamiinia, oksitosiinia ja endorfiineja kutsutaan joskus neljäksi onnellisuushormoniksi, koska niiden vapautuminen tuottaa miellyttävän lämpimän tunteen. Jokainen voi päästää onnen valloilleen eri tavoin, sillä onnellisuus on subjektiivinen tunne. Tästä artikkelista opit,…
Sinun voi olla vaikea tietää, oletko koukussa shoppailuun, jos et tiedä tarpeeksi kyseisestä riippuvuudesta. Kun kyseessä on addiktio, yleensä potilas…
Stressi ja masennus näyttävät ehkä olevan kaksi toisensa poissulkevaa tilaa. Siinä missä ensimmäiseen liittyy hermostuneisuutta, toiseen liittyy passiivisuutta. Päivittäinen stressi…
Elämme aikakaudella, jossa meitä pommitetaan jatkuvasti uudella tiedolla. Päivän polttavia puheenaiheita ovat kehosta huolehtiminen ja sen suojeleminen. Tämä on luonut…
Tieteen mukaan "avaimet" onneen on mahdollista löytää. Vaikka kyseessä onkin suhteellisen uusi tutkimusala, osoittavat monet tutkimukset, että kaikki ihmiset voivat…
Elämässä on harvoja niin yksinkertaisesti suurenmoisia asioita kuin maadoittuminen. Vain harvat ihmiset voivat kieltää sen, kuinka mukavaa on kävellä paljain…
Oletko kuullut supernaisen syndroomasta? Supernaisen syndrooma on varsin yleinen ilmiö naisilla, jotka esittävät ihmenaista tehden tuhansia tehtäviä ilman väsymyksen merkkejä.…
Dysleksian diagnosointi on prosessi, jonka ei yleensä tapahdu pikaisesti. Päinvastoin, asiaan perehtyneet terveydenhuollon ammattilaiset varaavat tämän häiriön määrittelemiseen paljon aikaa,…
Kiitollisuus on käsite, jota monet uskonnot ja filosofiset suuntaukset ovat korostaneet läpi historian. Jokainen koulukunta harjoittaa kiitollisuutta omien periaatteidensa mukaisesti,…
Lancet-tiedelehti on julkaissut psykiatriaan keskittyvässä osiossaan uusimman tutkimuksensa ihmisaivoista, jonka University College London (UCL) teki helmikuussa 2020. Artikkelissa tarkastellaan yhteyttä…
Kun joku kohtelee sinua huonosti, sinulla on kolme vaihtoehtoa: reagoida fiksusti, antaa tunteen ottaa sinusta vallan tai reagoida aggressiivisesti. Tässä…
Mökkihöperyys on pelkoa poistua kotoa, huolta paluusta normaaliin arkeen pitkän kotona oleskelun jälkeen. Kodin ulkopuolinen maailma voi tuntua pelottavalta kodin…
Kuinka ihmiset sitten käsittelevät vaikeita tilanteita? Kuinka pääsemme yli rakkaan ihmisen kuolemasta tai työpaikan menettämisestä? Vastaus siihen, miksi mukaudumme tällaisiin…
Emotionaalinen hyvinvointi auttaa meitä hallitsemaan tunteitamme paremmin stressaavissa tilanteissa. Usein meillä ihmisillä on tapana keskittyä fyysiseen terveyteen, mutta samalla, ja…
Traumaperäinen stressihäiriö (PTSD) on psyykkinen häiriö, jonka jotkut ihmiset kokevat altistuttuaan traumaattiselle tapahtumalle – tähän voivat kuulua luonnonkatastrofit, sodat, onnettomuudet,…
Bipolaarisen henkilön, eli kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavan henkilön kanssa asuminen on suuri haaste. Ne jotka ovat kokeneet tämän, kuvailevat sitä asuinkumppanin…
Satunnainen muistin heikkeneminen ja unohtelu on normaalia, vaikka se aiheuttaakin huolta siitä kärsivissä ihmisissä, erityisesti vanhemmassa väestössä. Useimmissa tapauksissa syytä…
Loman jälkeinen masennus on joukko tunteita, joita ihmiset kokevat palattuaan töihin lomamatkalta tai muutoin oltuaan pitkään pois töistä. Se on…