Mitkä ovat multitaskauksen yleisimmät psykologiset vaikutukset?

Hyppäätkö tehtävästä toiseen ja teetkö useita tehtäviä samanaikaisesti? Tämä voi johtaa stressiin ja turhautumiseen.
Mitkä ovat multitaskauksen yleisimmät psykologiset vaikutukset?
Elena Sanz

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz.

Viimeisin päivitys: 20 kesäkuuta, 2023

Kuinka usein teet kahta tehtävää samanaikaisesti? Kirjoitat esimerkiksi muistiinpanoja samalla kun puhut puhelimessa jonkun kanssa, tai työskentelet useissa avoimissa ikkunoissa tietokoneella samaan aikaan.

Tämä tunnetaan nimellä multitaskaus. Teknologian ansiosta siitä on nyt tullut arkipäivää. Unohdamme kuitenkin, ettemme ole tietokoneita ja että monien asioiden hoitaminen samaan aikaan voi väsyttää meidät.

Kaikista eduista huolimatta aivot pystyvät käsittelemään vain yhtä tehtävää kerrallaan.

Multitaskaus, etätyö sekä tasapaino työ- ja yksityiselämän välillä

Etätyö räjähti pandemian aikana ja on jatkunut vielä sen jälkeenkin. Jotkut yritykset tarjoavat nykyään etätyötä työntekijöilleen. Monille tämä on etu. Heillä on lapsia, ja näin perheen ja työn yhteensovittaminen on helpompaa.

Tämä kuitenkin rohkaisee multitaskaamiseen. Työskennellessäsi huolehdit esimerkiksi lapsistasi tai peset pyykkiä. Onko tässä jotain myönteistä? Tietystä näkökulmasta katsottuna näyttää siltä. Voit tehdä monia tehtäviä samanaikaisesti ja hyödyntää aikaasi paremmin.

Sinun olisi kuitenkin määriteltävä tekemäsi työn todellinen laatu. Tulokset eivät välttämättä ole yhtä tyydyttäviä kuin jos keskittyisit 100-prosenttisesti yhteen tehtävään. Se voi siis olla kaksiteräinen miekka.

Multitaskaus: työ ja lastenhoito.
Perhe-elämän ja etätyön yhteensovittamisessa on sudenkuoppansa, sillä näyttää siltä, että työn laatu heikkenee.

Multitaskauksen seuraukset

Kalifornian yliopiston ja Humboldt-yliopiston yhteisessä tutkimuksessa todettiin, että multitaskaus lisää stressitasoa. Tämä johtuu siitä, että hyppäämme projektista toiseen saamatta mitään niistä valmiiksi.

Multitaskingia koskevaa tutkimusta tehtiin myös Sussexin yliopistossa. Siitä saadut tulokset olivat hämmentäviä. Ilmeisesti tehtävästä toiseen hyppiminen tai kahden samanaikaisen toiminnon tekeminen (television katselu ja matkapuhelimen käyttö samanaikaisesti) voi vähentää aivojen harmaata massaa. Juuri tälle alueelle elimistössä hermosolujen rungot ovat keskittyneet.

Multitaskauksen ilmeinen seuraus on tietenkin se, että tuottavuus vähenee. Jos työskentelemme ja meille tulee sähköposti, lopetamme työn tekemisen tarkistaaksemme sen. Tämä johtaa siihen, että emme pysty keskittymään käsillä olevaan tehtävään, ja tulokset voivat olla odotettua huonompia.

Voiko multitaskausta välttää?

Se ei ole helppoa, mutta multitaskausta on mahdollista välttää omaksumalla uusia tapoja ja tiedostamalla, että on tarve tehdä muutos. Lisäksi voimme kokea turhautumista, kun aluksi havaitsemme kyvyttömyyttä keskittyä yhteen tehtävään.

Kyse on kuitenkin kärsivällisyydestä ja sinnikkyydestä.

Käytä pomodoro-tekniikkaa

Hyvä tapa päästä eroon multitaskauksesta ja välttää sen seuraukset on käyttää pomodoro-tekniikkaa. Sen tarkoituksena on keskittyä tehtävään 25 minuutin ajan ja levätä sitten 5 minuuttia. Sitten aloitetaan alusta. 4 pomodoro-jakson jälkeen taukoa voidaan pidentää 15 minuuttiin.

Tämä on tapa välttää multitaskausta. Jotta tämä toimisi, valitse yksi tehtävä ja keskity siihen 25 minuutin ajan. Tänä aikana et voi vilkaista matkapuhelintasi tai lukea saapuvaa sähköpostia.Siitä voi olla aluksi vaikea pitää kiinni, mutta harjoittelun myötä se paranee.

Multitasking voi johtaa korkeaan stressitasoon ja turhautumiseen. Ajanhallintatekniikoiden soveltaminen on suositeltavaa.

Käytä Eisenhower-matriisia

Toinen resurssi multitaskingin välttämiseen on Eisenhower-matriisi. Siinä on neljä laatikkoa, joihin sijoitetaan tärkeät tehtävät, jotka tulisi erottaa kiireellisiksi ja ei-kiireellisiksi. Tärkeät ja ei-tärkeät tehtävät jaetaan samalla tavalla.

Se, miten kunkin tehtävän kanssa edetään, riippuu siitä, missä laatikossa se on. Tässä on esimerkki luokittelusta:

  • TÄRKEÄ JA KIIREELLINEN: Suorita tehtävät välittömästi.
  • TÄRKEÄ, MUTTA EI KIIREELLINEN: Aikatauluta tehtävät sellaisilla määräajoilla, joista voidaan pitää kiinni.
  • EI TÄRKEÄ MUTTA KIIREELLINEN: Yritä delegoida tehtäviä.
  • EI TÄRKEÄ EIKÄ KIIREELLINEN: Poista tehtävät.

Sovella näitä resursseja ja vältä multitaskausta

Näiden resurssien avulla voit paremmin hallita tehtäviä, jotka sinun on suoritettava, ilman tarvetta multitaskata. Näin vältyt ahdistukselta, stressiltä ja kaikilta artikkelissa mainituilta seurauksilta.

Multitaskaus voi saada sinut hyppäämään projektista toiseen saattamatta yhtäkään niistä loppuun. Kuulostaako tämä sinulta? Miten multitaskaus vaikuttaa sinuun?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Faulkner, KA, Redfern, MS, Cauley, JA, Landsittel, DP, Studenski, SA, Rosano, C., … y estudio de salud, envejecimiento y composición corporal. (2007). Multitarea: asociación entre peor rendimiento y antecedentes de caídas recurrentes. Diario de la Sociedad Americana de Geriatría , 55 (4), 570-576.
  • Loh, K. K., & Kanai, R. (2014). Higher media multi-tasking activity is associated with smaller gray-matter density in the anterior cingulate cortex. Plos one9(9), e106698.
  • Mark, G., Gudith, D., & Klocke, U. (2008, April). The cost of interrupted work: more speed and stress. In Proceedings of the SIGCHI conference on Human Factors in Computing Systems (pp. 107-110).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.