Logo image
Logo image

Pese pyykki luontoystävällisesti

4 minuuttia
Kuinka paljon käytät rahaa joka viikko pyykinpesuun ja kodin siivoustuotteisiin? Pyykinpesuaineet ovat yllättävän kalliita ja niihin kuluu pitkä penni, etenkin talouksissa joissa on monta henkilöä ja pieniä lapsia, jotka tuntuvat likaavan vaatteensa joka käänteessä.
Pese pyykki luontoystävällisesti
Viimeisin päivitys: 03 helmikuuta, 2019

Vaatteita pestäessä halutaan päästä eroon pahoista hajuista, tahroista ja saada pyykistä pehmeää ja hyvätuoksuista. Oletko koskaan äkännyt, että saavutat tuon tuloksen luonnollisilla aineilla kuten etikalla, sitruunalla ja ruokasoodalla? Nämä edulliset ainekset löytyvät jokaisesta supermarketista, niiden käyttö on helppoa ja ne toimivat aivan yhtä hyvin kuin kalliit pyykinpesuaineet. Pese pyykki luontoystävällisesti!

Etenkin herkkäihoisten kannattaa kokeilla luonnollisia pyykinpesuaineita, sillä perinteisten aineiden kemikaalit voivat ärsyttää ihoa, puhumattakaan siitä vahingosta, mitä ne aiheuttavat päätyessään jäteveden mukana luontoon. Lue lisää ja kerromme sinulle, miten peset pyykkisi luonto- ja ihoystävällisesti!

Näin valkaiset vaatteet luonnollisilla aineilla

Some figure

 

Suurimmassa osassa valkaisutuotteita käytetään valkaisuainetta. Valkaisuaine on myrkyllinen yhdiste, joka on ympäristölle haitallinen ja pitkässä käytössä jopa itse vaatteen kuntoa heikentävä aines. Valkaisuaine heikentää vaatteen kuituja, mikä voi johtaa vaatteen repeilyyn ja purkautumiseen. Valkaisuaine sananmukaisesti valkaisee ja kirkastaa valkoiset vaatteet ja poistaa tahrat, mutta sen teho on lyhytkestoinen. Valkaisuainetta ei voi käyttää kuin valkoisiin ja vaaleisiin vaatteisiin, ja se voi aiheuttaa tahroja ja vaaleita läiskiä tummemmissa vaatteissa.

Kokeile myrkyllisen valkaisuaineen sijaan tavallista ruokasoodaa, sitruunaa ja vetyperoksidia, sillä ne eivät haurastuta vaatetta, mutta saavat sen näyttämään kirkkaalta ja puhtaalta.

1. Valkoisemmat verhot

Etenkin keittiön vaaleat verhot voivat tummua ajan mittaan, sillä keittiön ilmassa leijuu yleensä savua ja rasvaa, joka tarttuu kankaisiin. Raikasta verhot laskemalla kuumaa vettä suureen ämpäriin tai kylpyammeeseen ja lisää ruokalusikallinen ruokasoodaa. Sekoita ja anna verhojen liota vedessä, kunnes vesi on kylmennyt. Pese normaalisti pesukoneessa. Saat takuuvarmasti kirkkaan valkoiset ja puhtaat verhot.

2. Pöytäliinan valkaisu

Tämä on helppoa ja se toimii samaan tapaan kuin verhojen valkaisu. Levitä vetyperoksidia niihin kohtiin, joissa on tahroja. Laita pöytäliina sitten ämpäriin tai kylpyammeeseen ja laske päälle kuumaa vettä. Anna liota muutaman tunnin ajan ja pese pesukoneessa. Huomaat, että tahrat ovat hälvenneet tai poistuneet kokonaan vetyperoksidin avulla.

3. Vaatteiden valkaisu

Kun olet pesemässä valkopyykkiä, jota haluaisit raikastaa ja kirkastaa, voit käyttää ruokasoodaa. Liuota ruokalusikallinen ruokasoodaa lasilliseen vettä ja kaada vaatteille. Älä koskaan käytä ruokasoodaa sinällään, sillä se voi vahingoittaa vaatetta. Paras keino on liuottaa se veteen ja levittää vaatteille ennen konepesua. Laita vaatteet koneeseen ja pese normaalisti. Voit käyttää tähän myös sitruunamehua.

Poista hajut vaatteista

Some figure

Joskus hajut eivät tunnu lähtevän vaatteesta millään. Etenkin paidat saattavat haiskahtaa kunnon pesunkin jälkeen, eikä ummehtunut haju ota lähteäkseen vaikka kokeilisit erilaisia pesuaineita. Varsinkin urheiluvaatteisiin voi jäädä pinttynyt hien haju. Kokeile jotakin näistä kolmesta keinosta hajun lopulliseen poistamiseen:

1. Tee hajua poistava tahna vedestä ja ruokasoodasta

Tarvitsen puolikkaan teelusikallisen ruokasoodaa sekoitettuna puolikkaaseen lasiin vettä. Sekoita hyvin ja levitä tahna niille alueille, joihin haju on pinttynyt, esimerkiksi kainaloihin. Hiero tahna kankaaseen ja pese normaalisti pesukoneessa.

2. Etikka

Sekoita puoli lasillista etikkaa samaan määrään vettä ja kaada suihkepulloon. Suihkuta niille alueille, joihin haju on pinttynyt, anna vaikuttaa 10 minuuttia ja pese normaalisti koneessa.

3. Sitruunamehu

Olet saattanut käyttää sitruunan mehua aikaisemmin vaikka kodin puhdistukseen, ja sitruunamehu onkin yksi kätevimmistä ja helpoimmista tavoista desinfioida ja raikastaa niin koti kuin vaatteetkin. Sitruunan hapot poistavat hien hajun vaatteista tehokkaasti. Sekoita puolikkaan sitruunan mehu samaan määrään vettä, kasta seokseen sieni tai rätti ja painele sille alueelle, missä haju on. Anna vaikuttaa 10 minuuttia ja pese normaaliin tapaan pesukoneessa.

Helpot kikat tahrojen poistamiseen pyykistä

Some figure

1. Öljytahrat

Jos vaatteisiisi on päätynyt öljyä esimerkiksi kokkauksen yhteydessä, yksi helppo keino päästä siitä eroon on käyttää talkkijauhetta. Levitä öljytahralle ja anna talkin imeä öljy kankaasta. Anna talkin vaikuttaa 24 tunnin ajan. Pese pesukoneessa normaaliin tapaan.

2. Purkka vaatteissa

Vaatteeseen tarttunut purkka on monen äidin kauhu. Lapsien koheltaessa voi purkka tippua suusta ja liiskaantua kankaaseen, tai lapsi on vain saattanut epähuomiossa istahtaa purkan päälle. Purkka voi olla vaikea poistaa, sillä se ei lähde irti normaalissa pesussa tai edes liotuksen jälkeen. Purkan poistoon on onneksi kaksi tehokasta kikkaa. Voit laittaa vaatteen pakastimeen ja antaa purkan jähmettyä. Ota vaate pakkasesta kun purkka on täysin jäätynyt, ja rapsuta kovettunut purkka irti. Toinen, nopeampi keino, on hieroa bensiiniä purkkaan (käytä käsineitä) ja rapsuttaa se irti.

3. Meikkitahrat

Paitoihin ja etenkin kaula-aukkoihin voi joskus ilmestyä meikkitahroja pelkästään sen takia, että kasvot osuvat kankaaseen vaatetta puettaessa tai riisuttaessa. Rusehtavat tahrat johtuvat usein meikkivoiteesta tai puuterista. Mutta millä ihmeellä tahrat saa pois vaatetta pilaamatta? Tämä on yllättävän helppoa. Tarvitset tipan etikkaa, joka sekoitetaan samaan määrään vettä. Hiero meikkitahralle sienellä tai kankaanpalalla ja anna imeytyä puolen tunnin ajan. Pese vaate pesukoneessa normaaliin tapaan.

4. Veritahrat

Kuivahtaneet veritahrat on hankala poistaa. Aina verta ei pääse huuhtelemaan heti pois ja kuivuessaan veri jämähtää kankaaseen. Muista aina huuhdella veritahra välittömästi kylmällä vedellä. Jos et pysty poistamaan tahraa heti, saa sen onneksi poistettua myöhemminkin vetyperoksidin avulla. Hiero tilkka vetyperoksidia tahralle ja anna vaikuttaa puolen tunnin ajan. Laita vaate pesukoneeseen ja pese normaaliin tapaan.

Toivottavasti nämä ohjeet ja vinkit rohkaisevat sinua kokeilemaan vaatteiden pesua ja tahrojen poistoa luonnollisin menetelmin! Pese pyykki luontoystävällisesti ja ihosikin kiittää sinua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Industria Química del Istmo S. (2008). Manual del Cloro. Complejo Industrial. https://doi.org/10.1080/00222930701835175.

  • Romero, R. (2006). Detergentes con o sin fosfatos. Técnica Industrial.

  • Christman, K. (2011). CLORO. Consejo de quimica del cloro. https://doi.org/10.1109/IEMDC.2007.383549.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.