Logo image
Logo image

Koti puhtaaksi sitruunalla

3 minuuttia
Koti puhtaaksi sitruunalla
Viimeisin päivitys: 07 maaliskuuta, 2019

Luulitko, että sitruuna on hedelmä, jota voi käyttää ainoastaan ruoanvalmistuksessa? Totuus on, että kotiäidit kautta aikojen (kuten äitimme tai isoäitimme) ovat käyttäneet sitruunaa kotiensa puhdistukseen. Tämän artikkelin lukemalla saat selville, kuinka voit hyödyntää sitruunaa oman kotisi puhtaana pidossa!

Sitruuna ja sen käyttö kodin siivouksessa

Sitruunalla on erittäin mielenkiintoisia ominaisuuksia, kun puhutaan sen bakteereita poistavasta vaikutuksesta. Sitruunan käyttö sopii lähes kaikkiin pintoihin keittiössä, kylpyhuoneessa, olohuoneessa sekä makuuhuoneessa.

Voit puhdistaa sitruunamehulla tehokkaasti esimerkiksi astiat sekä muut työvälineet, joilla valmistat ruokaa keittiössä. Parasta tässä on se, ettei sinun tarvitse käyttää kemikaaleja jotka ovat haitaksi terveydelle sekä ympäristölle.

Sitruunalla on valtavasti hyviä ominaisuuksia, kuten sen kyky poistaa epämiellyttäviä hajuja sekä bakteereita. Joitain yleisimpiä käyttötapoja kodin puhdistukseen sitruunamehulla ovat:

 • Puolikas sitruuna ja suolaa auttaa puhdistamaan vanhat pronssi- ja kupariastiat sekä erilaiset ruukut ja koristeet.
 • Sitruunalla puhdistat täplät ja tahrat leikkuulaudasta, sekä eliminoit bakteerit jos leikkaat tai valmistelet laudalla esimerkiksi raakaa lihaa. Hankaa puolikas sitruuna laudalle ja anna sen vaikuttaa yön yli. Voit tehdä saman myös vaikkapa grillille.
Some figure
 • Pääset mikron pahasta hajusta eroon asettamalla 3/4 kupilliseen vettä muutaman teelusikallisen sitruunamehua ja kuumentamalla sen kunnes seos kiehuu. Odota kymmenen minuuttia ennen mikron avaamista ja puhdista kuivalla liinalla.
 • Muoviastioista saa helposti täplät ja hajut pois liottamalla astiaa vedessä, johon on lisätty sitruunamehua ja ruokasoodaa. Hiero, huuhtele ja kuivaa hyvin.
 • Jos polyesteri- tai puuvillavaatteeseen pääsee ruostetahra, sitruunamehulla pääsee tahrasta eroon. Tee tahna sitruunamehusta ja viinikivestä (tai vaihtoehtoisesti ruokasoodasta, jos et löydä viinikiveä). Hiero tahraan ja anna vaikuttaa puoli tuntia. Pese tavalliseen tapaan.
 • Roskakorin desinfiointi. Sekoita litraan kuumaa vettä puoli kuppia sitruunamehua ja kaada se roskakoriin. Samanlaisella sekoituksella voidaan myös huoltaa putkien tukoksia kunhan siihen lisätään ruokasoodaa.
 • Jääkaapista saadaan hajut pysymään poissa kun asetetaan puolikas sitruuna jääkaappiin ja vaihdetaan se aina uuteen viikon välein. Kalaa valmistaessa käsiin jää usein epämiellyttävä tuoksu, hajusta pääsee helposti eroon liottamalla käsiä hetken aikaa lämpimän veden ja sitruunamehun sekoituksessa.
Some figure
 • Sitruunamehu auttaa myös pääsemään eroon vaatteisiin tulleista öljy- ja rasvatahroista. Hiero tahraan sitruunamehua ja anna vaikuttaa yön yli.
 • Peilit ja ikkunat pysyvät säihkyvinä kun sekoitat usean ruokalusikallisen sitruunamehua veteen tehosekoittimessa. Tähän voi käyttää myös etikkaa.
 • Jos olet ostanut uudet korvakorut, voit desinfioida ne sitruunamehulla, laita vain astiaan mehu ja anna korujen olla siellä useampi tunti.
 • Saippuajäämät ja lika kerääntyvät suihkun oveen. Niistä pääset eroon hieromalla sitruunaa oviin ennen varsinaista puhdistusta.
 • Kalkin kerääntyminen vedenkeittimeen, teepannuun tai kahvinkeittimeen on myös helppo hoitaa sitruunamehulla. Laita muutama sitruunaviipale kannuun tai kahvinkeittimeen ja lisää vettä. Anna liueta pari tuntia, pese ja kuivaa.
 • Valkoisen pyykin saa todella loistamaan, kun lisää puolikkaan kupin sitruunamehua pesukoneeseen yhdessä pesu-  ja huuhteluaineen kanssa.
 • Voit myös pestä uunin sekoittamalla sitruunaa ja ruokasoodaa. Hiero seos uuniin ja odota 15 minuuttia. Puhdista puhtaalla liinalla. Samalla tavalla voit siivota myös vessapytyn ja kylpyhuoneen pesualtaat.
 • Puuhuonekaluihin saa upeaa kiiltoa jos sekoittaa mineraaliöljyä ja ruokalusikallisen sitruunaa. Levitetään pehmeällä liinalla.

Some figure

Vesihanojen puhdistus sitruunamehulla

Tämä on yksi sitruunan monista käyttötavoista kodin puhdistuksessa. Se on helppo, halpa ja luontoystävällinen käsittely. Ensiksi sinun täytyy ottaa sitruuna ja puristaa siitä mehu hienon siivilän läpi jotta mehuun ei jää siemeniä tai hedelmän lihaa.

Kastele sitten puuvillakangas mehussa ja puhdista hanat kylpyhuoneesta, keittiöstä ja pesukoneesta. Tämä auttaa myös puhdistamaan kalkin ja täplät. Anna sekoituksen vaikuttaa noin 10 minuuttia ja huuhtele sen jälkeen lämpimällä vedellä tai kostealla pyyhkeellä. Voit lisätä myös vähän etikkaa paremman tuloksen saadaksesi.

 

Some figure

Miten poistaa sitruunalla hajut kaapista

Jos kaapissasi on hometta, voit käyttää sitruunaa päästäksesi niistä eroon. Sitruuna on luonnollinen ilmanraikastin, joka auttaa pääsemään eroon ongelmasta. Leikkaa kaksi sitruunaa kahtia ja purista niistä mehut suihkepulloon. Lisää saman verran vettä ja sekoita kunnolla. Suihkuta haluamallesi alueelle.

Älä liota, kostuta vain hieman. Anna vaikuttaa useita tunteja. Jos haju ei häviä ensimmäisellä kerralla, tee käsittely uudelleen.

Some figure

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Dhanavade, Dr. Maruti & Jalkute, Dr. Chidambar & Ghosh, Jai & Sonawane, Kailas. (2011). Study Antimicrobial Activity of Lemon (Citrus lemon L.) Peel Extract. British J. of Pharmacology and Toxicology. 2. 119-122.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.