Logo image
Logo image

Näin poistat hometta kotona

3 minuuttia
Jos kotonasi on hometta, se saattaa aiheuttaa hengitystievaikeuksia tai ihon ärsyyntymistä. Hometta voi poistaa nopeasti luonnollisin keinoin, lue lisää miten.
Näin poistat hometta kotona
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Homeen poistaminen kodista on enemmänkin kuin vain visuaalinen seikka. Kun poistat hometta, kodista tulee terveellisempi paikka olla.

Homealueet ovat rumia, mutta homeen todellinen vaara liittyy terveyteen. Kerromme sinulle tässä artikkelissa miten poistat hometta tehokkaasti ja vaarattomilla aineilla.

Hitain askelin home leviää ja pilaa seinien maalia ja muita kodin materiaaleja, joihin se iskee kyntensä. Todellinen vaara on kuitenkin sen tuomat terveyshaitat, sillä homeessa kasvaa sieniä ja bakteereita, jotka ovat elimistölle vaarallisia.

Ensimmäisenä huomaat epämiellyttävän kostean hajun, mikä lisää allergioita ja muita hengitystievaikeuksia. Siksi on elintärkeää alkaa toimimaan ja pysäyttää homeen leviäminen, jotta kaikkien asukkaiden terveys pysyy normaalina.

Kerromme tämän päivän artikkelissa muutamia suosittelemiamme luonnollisia keinoja, joiden avulla pystyt poistamaan hometta käyttämättä kemikaaleja. Haluatko kokeilla niitä kotonasi? Lue eteenpäin!

Näillä keinoilla poistat hometta

Ennen kuin käytät mitään myytäviä homeenpoistotuotteita, on hyvä tietää miten homeen leviämistä voi estää.

Seuraa muutamia helppoja ohjeita poistaaksesi ylimääräistä kosteutta asunnostasi ja rajoitat mikro-organismien elintilaa.

Lue myös: Poista home ja kosteus kotoa – 5 tehokasta niksiä

Kodin pitää olla hyvin tuuletettu

Some figure

Avaa ikkunat ja ovet auki vähintään kerran päivässä tuulettaaksesi koko asunnon. Tämä on helppo tapa vähentää homeen ja hiukkasten määrää asunnossasi.

Ilman kiertäessä asunnossa kosteat alueet kuivuvat luonnollisesti. Tämä muuttaa sienien ja mikro-organismien elinoloja. Tämä selittää miksi tuulettaessa epämiellyttävät hajut kaikkoavat asunnon oltua kauttaaltaan suljettu.

Älä peitä hometta

Yksi suurimmista virheistä jonka monet tekevät, on että he peittävät homeen huonekaluilla, kankailla tai jollain muulla vastaavalla. Tämä estää ilmaa kiertämästä homealueen ympärillä tehden ongelmasta vieläkin pahemman. Kaikkein parasta on pitää alue avoinna ja estää sitä laajenemasta.

Älä kuivata pyykkejä sisällä

Some figure

Jos luulet että pyykkien kuivaaminen sisällä on vaaratonta, sillä voi hyvinkin olla ikäviä seurauksia, sillä se voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia. Kosteus suosii sienten ja pienhiukkasten kasvua, etenkin jos hometta jo kasvaa joillain alueilla. Ilmanvaihdon puute estää vaatteita kuivumasta kunnolla, mikä johtaa epämiellyttäviin hajuihin, joita voi olla vaikeaa poistaa.

Luonnollisia keinoja homeen poistoon kotona

Monet luonnolliset aineet ovat desinfioivia ja niillä voi puhdistaa kodin pintoja, jolloin homeen poisto on helpompaa. Nämä 100 % luonnontuotteet ovat ympäristöystävällisiä ja tekevät kodistasi hyväntuoksuisen neutralisoiden hajuja ja kosteita läikkiä. Lue lisää luonnontuotteista tästä.

Etikka

Some figure

Etikan happamuudella on mielenkiintoisia vaikutuksia sisällä kasvavaan homeeseen. Etikka poistaa näkvyviä tummia läikkiä sekä sienikasvustoa ja bakteereita.

Miten etikkaa käytetään?

  • Suihkuta etikkavettä seiniin, kylpyhuoneeseen, kaakeleille joissa huomaat hometta ja jätä vaikuttamaan 15 min ajan.
  • Pyyhi ylijäämät pois runsaalla vedellä ja harjalla.

Ruokasooda

Ruokasooda on kodin monikäyttöisin aine. Se on antimykoottinen, raikastava ja antibakteerinen ja siksi sopii monenlaiseen puhdistuskäyttöön. Ruokasooda estää hometta kasvamasta. Käytä ruokasoodaa poistamaan tummia kohtia ja voimakasta hajua.

Miten ruokasoodaa käytetään?

  • Kostuta reilu määrä ruokasoodaa ja harjaa sitä homeen tartuttamalle alueelle.
  • Jätä vaikuttamaan 20 min ajaksi ja huuhtele.

Katso tämä: Ruokasooda luonnollisena hoitokeinona

Merisuola

Merisuola on erinomainen homeen kasvun ehkäisemiseen. Tämä luonnon mineraali desinfioi pintoja sitoen itseensä kosteutta, mikä toimii hyvin suljetuissa tiloissa. Suolaa käytetään yleensä suoraan ongelma-alueelle. Merisuolaa voi käyttää myös ehkäisemään homeen syntymistä.

Miten merisuolaa käytetään?

  • Hiero merisuolaa homeen päälle ja anna vaikuttaa 20 min. Poista harjaamalla ja pesusienellä.
  • Voit laittaa merisuolaa pieniin astioihin ja asettaa astiat sopiviin paikkoihin, kuten kulmiin tai kaappeihin. Näin merisuola sitoo ylimääräistä kosteutta ja ehkäisee homeen syntymistä.

Joskus homeen poistaminen voi olla todella hankalaa. Tämä saattaa johtua talon suunnittelusta tai materiaaleista, joista kosteus tihkuu läpi. Mikäli ongelma jatkuu pitkään tai se on syvällä talon rakennelmissa, on parasta kysyä ammattilaiselta oikean ratkaisun löytämiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Pasini, C., D’Aquila, F., Curir, P., & Gullino, M. L. (1997). Effectiveness of antifungal compounds againts rose powdery mildew (Sphaerotheca pannosa var. rosae) in glasshouses. Crop Protection. https://doi.org/10.1016/S0261-2194(96)00095-6
  • Moro, A. (2011). Las increíbles propiedades del bicarbonato de sodio.
  • Mas, A., Troncoso, A. M., García-Parrilla, M. C., & Torija, M. J. (2015). Vinegar. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00726-1

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.