Logo image
Logo image

8 tapaa käyttää oreganoöljyä terveydenhoidossa

3 minuuttia
Jotta voisit hyödyntää oreganoöljyä maksimaalisesti, sitä kannattaa käyttää sekä paikallisesti että aromaterapiatuotteena. Lisäksi voit nauttia sitä haudukkeissa.
8 tapaa käyttää oreganoöljyä terveydenhoidossa
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Eteerinen oreganoöljy on luonnontuote, joka on peräisin Oreganum Vulgare -kasvin lehdistä ja kukista. Kasvilajeja on yli 40, ja Välimeren alueen lajeilla on enemmän lääkinnällisiä ominaisuuksia.

Tämä öljy on arvostettua sen hoitavien vaikutusten vuoksi, ja se estää ja parantaa monenlaisia terveysongelmia. Siinä on runsaasti karvakrolia ja tymolia, jotka vaikuttavat tulehdusta ja bakteereja torjuen sekä toimivat antioksidantteina. Nämä ominaisuudet antavat kudoksille suojaa tartuntoja ja myrkyllisiä tekijöitä vastaan.

Ottaen huomioon, että oreganon muut kuin makuominaisuudet ovat monelle meistä tuntemattomat, haluamme nyt kertoa kahdeksasta tärkeimmästä hyödystä, jotka eteerinen oreganoöljy terveydellesi tarjoaa.

Oreganoöljyn käyttötavat

1. Ruoansulatuksen parantaminen

Some figure

Oreganoöljy stimuloi sappinesteen virtaamista, jotta rasvojen käsittely olisi tehokkaampaa ja jotta ummetusta voitaisiin välttää.

Se on mieto laksatiivi, joka auttaa poistamaan jätettä paksusuolesta ilman, että se vaikuttaisi tämän terveelliseen bakteerien toimintaan.

Käyttö

 • Laita 5-6 pisaraa öljyä kupilliseen kuumaa vettä ja nauti tämä juoma kahdesti päivässä.

2. Kuukautiskipujen lievittäminen

Oreganon tulehtuneisuutta ja kouristuksia torjuvat yhdisteet ovat avuksi kuukautiskipujen hillitsemiseksi.

Öljyn käyttö rauhoittaa lihassupistuksia sekä palauttaa verenkierron tasapainoiseksi, jotta voisit vähentää oireiden voimakkuutta.

Käyttö

 • Yhdistä muutama tippa eteeristä oreganoöljyä oliiviöljyyn ja hiero alavatsaa viiden minuutin ajan tällä seoksella.
 • Toista hoitoa aina kun tunnet kramppien pahenevan.

3. Mielialan parantaminen

Some figure
Tymoli ja karvakrolini toimivat hermostoa ja tunne-elämää hoitaen, ja ne parantavat mielialaa stressin ja masennuksen aikoina.

Käyttö

 • Laita oreganoöljytippoja kiehuvaan veteen ja käytä tätä nestettä aromaterapeuttisesti.

4. Sienitulehdusten hoito

Koska kyseessä on mikrobeja ja sientä torjuvia yhdisteitä sisältävä öljy, se on tehokas ratkaisu sienitulehdusten hoitoon jaloissa, kynsissä ja intiimialueella.

Käyttö

 • Sekoita teelusikallinen öljyä lämpimään veteen.
 • Käytä tätä nestettä hoidettavilla alueilla.
 • Toista hoitoa joka päivä, kunnes sieni katoaa.

5. Hengitystietulehdusten hoito

Some figure

Tämä luonnollinen öljy toimii tulehdusta lievittävänä, yskää hoitavana ja mikrobeja torjuvana tuotteena, ja se auttaa vahvistamaan vastustuskykyä hengitysteiden tartuntojen oireiden karkottamiseksi.

Sen haihtuvat yhdisteet rentouttavat hengitystä, ja ajan kuluessa ne lievittävät liiallista limantuotantoa.

Käyttö

 • Kiehauta vettä ja lisää mukaan muutama tippa eteeristä oreganoöljyä.
 • Ota neste liedeltä ja hengitä höyryä sisään viiden minuutin ajan.

6. Suolistoloisten torjunta ja poisto

Tymolin ja karvakrolinin määrä, joka oreganoöljyssä on, tekee tästä öljystä loistavan kotihoidon niiden suolistoloisten torjuntaan, jotka vaikuttavat haitallisesti ruoansulatuksen terveyteen.

Öljy muuttaa mikro-organismien ympäristöä ja edistää loisten poistumista.

Käyttö

 • Laita kupilliseen vettä viisi pisaraa oreganoöljyä ja juo tätä teetä kahdesti päivässä.

7. Tulehdusten ja kivun lievitys

Some figure

Esimerkiksi niveltulehduksen tai rannekanavaoireyhtymän aiheuttama tulehdustila saadaan lievittymään tämän öljyn avulla.

Lisäksi sen aktiiviset tulehdusta torjuvat ominaisuudet rentouttavat kipeää aluetta. Oreganoöljy palauttaa verenkierron hyväksi sekä laittaa lopun lihasten jäykkyydelle.

Käyttö

 • Kuumenna ensin pieni määrä oliivöljyä ja sekoita se yhtä suureen määrään oreganoöljyä.
 • Hiero sitten seoksella hoidettavaa aluetta vähintään viiden minuutin ajan.
 • Toista tätä päivittäin kivun lievittämiseksi tehokkaasti.

8. Ihon ikääntymisen hidastaminen

Antioksidanttiyhdisteiden ansiosta tätä eteeristä öljyä kannattaa käyttää myös kosmeettisena apuna iholle.

Sen aktiiviset ainekset tarjoavat ravinteita, ja lisäksi ne minimoivat ihon vahingoittumisen myrkkyjen ja muiden ympäristötekijöiden vuoksi.

Oreganoöljy on ihanteellinen tuote ihon läikkien ja velttouden saamiseksi kuriin.

Käyttö

 • Sekoita yhtä suuret osat oreganoöljyä ja kookosöljyä tai aloe veran geeliä, ja laita seosta iholle.
 • Tee tätä hoitoa ainakin kolme kertaa viikossa.

Lopputiivistyksenä voimme sanoa, että tällä öljyllä on niin hyviä hyötyjä terveydenhoidossa, että se ansaitsee paikan jokaisessa lääkekaapissa! Saat hankittua sitä muun muassa hyvinvarustetuista luontaistuotekaupoista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Gracia-Valenzuela, M. H., Orozco-Medina, C., & Molina-Maldonado, C. (2012). Efecto antibacteriano del aceite esencial de orégano (Lippia berlandieri) en bacterias patógenas de camarón Litopenaeus vannamei. Hidrobiologica. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2004.03.022.
 • Arango B, O., Pantoja D, D., Santacruz Ch, L., & Hurtado B, A. M. (2012). ACTIVIDAD ANTIOXIDANTE DEL ACEITE ESENCIAL DE ORÉGANO ( Lippia origanoides H . B . K ) DEL ALTO PATIA. Biotecnologia En El Sector Agropecuario y Agroindustrial.
 • Shiva, C., Bernal, S., Sauvain, M., Caldas, J., Kalinowski, J., Falcón, N., & Rojas, R. (2012). Evaluación del aceite esencial de orégano (Origanum vulgare) y extracto deshidratado de jengibre (Zingiber officinale) como potenciales promotores de crecimiento en pollos de engorde. Revista de Investigaciones Veterinarias Del Peru. https://doi.org/10.15381/rivep.v23i2.896.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.