Vetyperoksidi – käyttötarkoitukset ja hyödyt

Vetyperoksidilla on desinfioiva, valkaiseva ja antibakteerinen vaikutus, joka on hyväksi kodille, keholle ja kauneudelle. Lue lisää tästä artikkelista!

Vetyperoksidi on yllättävän monipuolinen ja hyödyllinen aine, jota voi käyttää moniin eri asioihin leikkuulautojen puhdistamisesta suun haavojen hoitoon. Pieninä (alle 5 prosentin) pitoisuuksina vetyperoksidia käytetään kosmetiikassa muun muassa hiustenvalkaisussa, ja esimerkiksi piilolinssien puhdistusliuoksina sekä haavojen desinfioinnissa. Desinfiointikyky perustuu vetyperoksidin hajoamiseen veren toimiessa katalyyttinä. Vapautuva happi tappaa bakteereita.

Laimentamattomana vetyperoksidi (H202) on hyvin myrkyllinen aine, mutta laimennettuna sitä voi käyttää monipuolisesti ja turvallisesti kodin puhdistukseen ja kauneudenhoitoon. Vetyperoksidiliuosta saa ostettua eri pitoisuuksina apteekeista. Vetyperoksidiliuoksella voi mm. puhdistaa haavat ja vähentää tulehduksen riskiä ja sillä voi pestä pyykkiä. Usein vetyperoksidia löytyy myös kosmetiikasta, etenkin hiustenhoitotuotteista.

Vetyperoksidin 11 käyttötapaa ja hyötyä

Vetyperoksidi valkaisee, desinfioi ja tappaa bakteereja, mikä tekee siitä joka kodin tehopakkauksen. Vetyperoksidi tulisi säilyttää tummassa lasipullossa (yleensä sitä myydäänkin niissä), sillä sen teho laimenee auringonvalolle altistuessa.

Haavojen puhdistus

Vetyperoksidia käytetään kotona, kouluissa ja työpaikoilla haavojen desinfioimiseen ja puhdistamiseen. Tähän tarkoitukseen käytettynä liuoksen vahvuus ei saisi ylittää 5 prosenttia. Kostuta vanulappu liuoksessa ja taputtele haavalle tai naarmulle. Vetyperoksidi alkaa poreilla haavassa ja se voi kirvellä hieman, mitä ei tule pelästyä.

Vaatteiden valkaisu

pyykki

Vetyperoksidi on hyvä vaihtoehto valkaisuaineelle. Kerää vatiin kaikki valkaisua kaipaavat vaatteet, laita vati lähes täyteen vettä ja kaada sekaan kupillinen vetyperoksidia. Sekoita ja anna vaatteiden liota jonkin aikaa ennen normaalia pesukonepesua. Koneessa kannattaa käyttää valkopyykille tarkoitettua pesuainetta. Vetyperoksidi toimii mahtavasti myös jämähtäneiden veritahrojen poistamiseen vaatteista, hiero sitä suoraan tahralle ja näet, kuinka tahra häviää.

Jalkasieni ja kynsisieni

Jos sinulla on jatkuvasti ongelmia vesi2

Liuota 60 millilitraa vetyperoksidia (3 %) astianpesuaineeseen ja saat astioistasi todella kirkkaat ja puhtaat. Voit käyttää vetyperoksidia muuallakin keittiössä, esimerkiksi jääkaapin puhdistukseen ja leikkuulautojen pyyhkimiseen. Vetyperoksidi tappaa tehokkaasti kaikki bakteerit, joita pesii etenkin jatkuvasti käytössä olevilla pinnoilla.

Sekoita kolmeprosenttista vetyperoksidia samaan määrään etikkaa ja pyyhi kaikki puhdistusta kaipaavat alueet. Käytä vetyperoksidia myös suihkutiloissa, vessassa, pesualtaissa ja lattioilla: sekoita vetyperoksidia lämpimään veteen käyttäen kumpaakin sama määrä.

Hiusten raidoitus

Olet varmasti tietoinen siitä, että monissa hiustenvaalennustuotteissa on vetyperoksidia. Voit käyttää sitä myös kotiraidoituksen tekemiseen, näin säästät rahaa ja aikaa! Liuota kolmeprosenttista vetyperoksidia samaan määrään vettä suihkepullossa, kastele hiukset ja suihkuttele haluamillesi alueille, kampaa läpi ja kuivata hiustenkuivaajalla. Jatkuvasti käytettynä tämä luo hiuksiin luonnollisen näköiset raidat.