Jalkasilsan ehkäisy

toukokuu 15, 2015

Jalkasilsa johtuu rihmasienten aiheuttamasta infektiosta jalassa, ja tunnetaan myös jalkasienenä. Kesä on jalkasilsan syntymiseen otollista aikaa, sillä sieni viihtyy kosteissa ja lämpimissä olosuhteissa.

Sieni-infektioita esiintyy yleisesti jaloissa, kainaloissa ja nivusissa. Nämä kehonosat hikoilevat helposti, eivätkä pääse tuulettumaan kunnolla. Myös huolimaton kuivaaminen suihkun jälkeen voi edesauttaa sienen syntymistä. Ylipainoisille syntyy sieni-infektioita normaalipainoisia hanakammin, sillä sieni viihtyy ihopoimuissa, joiden kuivaus ja tuuletus on hankalaa.

Sieni-infektioiden hoitoon on erilaisia lääkityksiä ja lääkäriltäsi saat avun jalkasienen hoitoon. Lue lisää siitä, miten voit ennaltaehkäistä ja hoitaa jalkasilsaa kotikonstein.

Tee näin

Jalat

  • Vältä paljan jaloin kävelyä kosteilla pinnoilla. Älä lainaa kavereiden kenkiä, vaatteita tai pyyhkeitä.
  • Jos käyt paljon uimahallissa tai rannalla, riisu märät vaatteet pois mahdollisimman pian.
  • Kuivaa kehosi hyvin ja keskity erityisesti varpaiden välien, nivusten ja ihopoimujen huolelliseen kuivaamiseen. Älä hankaa pyyhettä ihoon vaan taputtele kevyesti kunnes iho on kuiva. Jos hankaat ihon rikki, se voi altistua sieni-infektiolle.
  • Jos jalkasi hikoilevat paljon, kokeile talkkia hikoilun hillitsemiseen. Käytä hengittäviä puuvillasukkia – ne antavat kosteuden ja lämmön läpäistä sukan ja haihtua sen ulkopuolella. Talvisin voit riisua kengät sisätiloissa ja antaa jalkojen hengittää, kesällä ota käyttöön sandaalit ilman sukkia.
  • Voit kuivata varpaanvälit myös hiustenkuivaajalla.
  • Pidä huolta hygieniasta ja vältä puristavia, keinokuituisia ja hiostavia vaatteita. Tiukat housut tekevät hallaa nivusille ja altistavat sieni-infektioille.
  • Käytä luonnollista pH-tasapainoa edistävää saippuaa. Iho puhdistuu hellävaraisesti ja ärsyyntymättä, mikä taas auttaa taistelemaan sieni-infektioita vastaan.
  • Älä koskaan teetätä pedikyyriä hoitolassa, jonka hygieniataso vaikuttaa epäilyttävältä. Jalkasieni tarttuu helposti tällaisista olosuhteista. Suosi kotona toteutettavia pedikyyrejä omin välinein.

Mikäli ihossasi tapahtuu muutoksia (esim. punoitusta ja kutinaa), kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Useimmiten jalkasilsa esiintyy varpaiden väleissä, jalkaholvissa ja jalkapohjassa kutinana, halkeiluna ja hilseilynä.

Jos olet hyväkuntoinen, ei sienestä ole sen suurempaa haittaa, mutta jos kärsit elimistön heikentyneestä puolustusjärjestelmästä, tulisi sinun seurata tilannetta tarkasti. Sieni-infektiot voivat olla vaarallisia mm. syöpäpotilaille ja diabeteksestä kärsiville.

Torju jalkasilsa luonnollisin keinoin

Suola on tehokas sienentappaja. Liota silsasta kärsiviä jalkoja suolakylvyssä, ja jos kärsit sieni-infektiosta muissa kehonosissa, lisää suolaa lämpimään kylpyveteen.

Ruokasooda ja vesi. Tee ruokasoodasta ja vedestä tahna, jonka levität suoraan sienen valtaamalle alueelle. Anna seoksen kuivahtaa, huuhtele pois ja kuivaa hellävaroen.

Valkosipuli on tehokas sienen karkottaja. Lisää valkosipuli päivittäiseen ruokavalioosi tai syö valkosipulikapseleita, joita löydät hyvinvointimyymälöistä ja terveyskaupoista. Valkosipuli sisältää allisiinia ja diallyl disulfidea, jotka molemmat taistelevat infektioita vastaan.

Valkosipuli

Inkivääri on toinen luonnon tehopakkaus, josta saattaa löytyä apu jalkasilsaan. Lisää sitä ruokavalioosi joko ruoka-annoksiin tai juomien sekaan. Inkivääri soveltuu erityisesti aasialaisen keittiön inspiroimiin ruokiin, smoothieihin ja kuumiin juomiin hunajan kera.

Suola- ja omenaviinietikkakylpy toimii samalla tapaa kuin jalkojen suolakylpykin. Suola ja omenaviinietikka yhdessä tasapainottavat ihon pH-tasoa ja auttavat taistelemaan sitkeää sientä vastaan.

Vähennä sokerin määrää ruokavaliossasi, sillä sokeri ruokkii sienen kasvua ja tulehdusta. Korvaa sokeriset herkut kuivatuilla (sokerittomilla) hedelmillä, pähkinöillä ja hedelmillä.

Painotamme vielä, että mikäli kärsit elimistön puolustusjärjestelmän heikkenemisestä jonkin sairauden tai taudin johdosta, tulisi sinun näyttää sieni-infektio pikimmiten lääkärillesi, sillä hoitamattomana sillä voi olla vakavat seuraamukset.

 

 

UUTISIA VERKOSSA