Talkki ja munasarjasyöpä

Luultavasti kaikki meistä ovat käyttäneet talkkia jossain vaiheessa elämäänsä – tunnettu myös nimellä vauvatalkki – tai jotain muuta tuotetta joka sisältää sitä. Talkkia käytetään moneen eri tarkoitukseen ja sitä käytetään yleisesti kosmetiikassa ja vauvanhoitotuotteissa. Mutta uusissa tutkimuksissa on löydetty, että jotkut talkin ainesosat liiallisessa käytössä voivat olla yhteydessä munasarjasyöpään.

Mitä talkki on?

Talkki koostuu pääasiallisesti talkista tai magnesiumsilikaatista, mikä on sekoitus silikonia, magnesiumia, happea ja vetyä. Luonnollisessa muodossaan talkki sisältää myrkyllistä ainetta joka on yleisesti tunnettu asbestin nimellä ja joka useiden terveystutkimusten mukaan voi aiheuttaa erilaisia syöpiä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on vuodesta 1970 alkaen määrätty, että talkissa ei saa olla asbestia.

Nykyään talkkia käytetään yleisesti pääasiallisena aineosana kosmetiikkatuotteissa kuten myös muissa naisille suunnatuissa tuotteissa. Yleisesti sen tarkoitus on imeä ylimääräistä öljyä tai kosteutta, pitäen ihon kuivana ja estäen ihottumia. Tästä syystä monet naiset käyttävät sitä hygienituotteissa, koska sen avulla intiimialueet pysyvät kuivina ja hajuttomina.

Munasarjasyöpä ja talkki

Amerikan syöpäyhdistys varoittaa, että useat tutkimukset ovat osoittaneet mahdollisen yhteyden talkin käytöllä genitaalialueilla ja munasarjasyövän kehittymisellä. Kaikki tutkimukset ovat yhtä mieltä siitä, että käyttämällä talkkia tälle ihon alueelle, sen on mahdollista kulkeutua kohtuun, munanjohtimiin ja munasarjoihin, aiheuttaen tulehduksen sisäelimiin samalla luoden suotuisan ilmapiirin syöpäsolujen kasvulle.

Talkin käyttö vauvan hoidossa ja siivouksessa voi aiheuttaa myös munasarjasyövän ilmestymisen myöhemmässä vaiheessa, koska talkin osat jotka matkaavat naisen synnytyskanavan läpi, voivat varastoitua vuosiksi munasarjoihin, mahdollisesti aiheuttaen vakavia sairauksia aikuisena.

Vuonna 1971 tehdyssä tutkimuksessa löydettiin, että 75 prosentissa tutkituista kasvaimista löydettiin talkin jäännöksiä. Kahdeksassa muussa maassa tehdyssä tutkimuksessa, jossa toimi 19 eri tutkijaa, määriteltiin että naisilla jotka käyttivät talkkituotteita sukupuolielinten alueille oli 30-60 % suurempi riski saada munasarjasyöpä.

Sillä aikaa kun Amerikan syöpäyhdistys on toimittanut jo useita varoituksia talkin ja munasarjasyövän yhteydestä, yhdysvaltalainen Elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) ei ole suositellut talkkipohjaisten tuotteiden poisvetoa markkinoilta tai edes pakottanut tuottajia lisäämään tuotteisiin varoitusta pitkäaikaiskäytön riskeistä, erityisesti sukupuolielinten alueelle.

Talkin käytön varoituksia

Talkkia vauvan pyllylle

Kaikesta huolimatta, kaikkien ympäri maailman talkista tehtyjen tutkimusten tulosten tarkastelun jälkeen, lukemattomat terveysviranomaiset ja jopa jotkut talkintuottajamerkit ovat päättäneet varoittaa käyttäjiä näiden tuotteiden oikeasta käytöstä.

Amerikan lastenlääkäreiden ammatillinen yhdistys (AAP) ei enää suosittele vauvatalkin käyttöä hoitamaan ja estämään vaippaihottumaa. Päätös tehtiin sen jälkeen kun selvisi, että talkki voi vahingoittaa vauvan keuhkoja ja aiheuttaa vakavia hengitystieongelmia.

Johnson&Johnson -merkin vauvatalkki sisältää merkinnän, jossa suositellaan käyttämään tuotetta vain ulkoisesti ja että tuotetta ei tulisi käyttää haavaiselle iholle eikä sen tulisi olla kosketuksissa silmien ja nenän kanssa koska se voi aiheuttaa hengitystieongelmia.

Yhdysvaltalainen Syövän ehkäisyliitto on ehdottanut, että kaikki talkkia sisältävät tuotteet tulisi merkitä varoituksella josta kävisi ilmi talkin ja munasarjasyövän riskin lisääntymisen yhteys: ”Talkin säännöllinen käyttö naisten sukupuolielimen alueella voi huomattavasti lisätä munasarjasyövän riskiä.”