Logo image
Logo image

Kuinka tunnistat ihosi ongelmat?

4 minuuttia
Kuinka tunnistat ihosi ongelmat?
Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 26 lokakuuta, 2022

Ihon ongelmat eivät ole ainoastaan kauneudenhoitoon liittyvä asia ja esteettinen kysymys. On ihoon liittyviä ilmiöitä, joilla on merkittäviä yhteyksiä ihmisen terveydentilaan, ja ne saattavat olla joskus vaarallisiakin. Useat erityyppiset ihon sairaudet ovat mahdollisia, ja siksi on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, mitä ihosi sinulle viestittää ulkonäöllään tai jollakin muulla tavalla. Tällä kertaa kerromme sinulle siis sellaisista merkeistä, jotka kertovat ihon olevan epätavallisessa tilassa ja tarvitsevan hoitoa.

Ihon ongelmat ja sairaudet: mitä ne ovat ja miten ne ilmenevät?

Ihon sairaudet liittyvät ihon terveyteen, ja niitä on olemassa paljon eri tyyppisiä. Sairaudet vaihtelevat aknesta syöpään (melanooma), ja ne voivat liittyä myös kynsiin, talineritykseen, hiuksiin ja hikeen. Ihotautilääkärit hoitavat myös sellaisia sairauksia, jotka johtuvat seksuaalisen kanssakäymisen seurauksena tulleista taudeista, sillä niillä on usein suora vaikutus ihoosi (kuten esimerkiksi HIV ja kuppa).

Ihon sairauksien oireet ovat myös hyvin monenlaisia, vaikka niillä on tosin joitakin yhteisiä määrittäjiä. Yleisesti ottaen, jos on kyse jostakin ihon sairaudesta, vaikuttaa tämä kyseisen alueen ulkonäköön, väriin, koostumukseen sekä lämpötilaan. Häiriöt voivat ilmetä tummina pilkkuina, näppylöinä, pieninä kohoumina, mätänä, kuoriutumisena, nokkosihottumana, haavaumina, kutiavuutena, kipuna tai polttavuutena.

Some figure

Useimpien ihon sairauksien aiheuttajia ei tiedetä, mutta on vahvistettu, että stressi ja liiallinen altistuminen auringon vahingollisille vaikutuksille ovat suuri syy sairauksien ilmenemiselle. Lisäksi ruokavalio, huonot elämäntavat sekä ulkoiset aineet – kuten siivoustuotteet tai ympäristöstä peräisin olevat saasteet – saattavat vaikuttaa ihosi hyvinvointiin. Sinun tulee ottaa huomaamasi muutokset vakavasti, ja jos tilanne näyttää siltä, tulee myös käydä ihotautilääkärin vastaanotolla mahdollisimman pian.

Koskien psykologian aluetta ja ihon ongelmia ovat ahdistus ja pelko myös tunnettuja vaivojen aiheuttajia, sillä tuloksena on tällöin usein näppylöitä. Iho on elimistösi uloin kerros. Jos ihminen tuntee itsensä uhatuksi tai hyökkäyksen kohteena olevaksi, alkaa hänen kehonsa reagoimaan tilanteeseen torjumalla ulkoisen uhan.

Ja jos ihosi on hyvin herkkä, saattaa tämä olla siksi, että itsekin olet herkkä. Jos iho taas kestää kovaa käsittelyä, voi olla, että ihminen on sisältäkin “kovanaamainen”. Kun ihosi on punainen, olet innoissasi, ja kun hikoilet, on se joskus seurausta epävarmuudesta.

Kiinnitä huomiota ihossasi havaitsemiisi värimuutoksiin, sillä jos se on esimerkiksi hyvin kalpea, saattaa tämä olla merkki uupumuksesta tai anemiasta. Jos väri taas on sinertävä, johtuu tämä hapenpuutteesta veressäsi. Jos ihon väri on keltaiseen päin, on tämä merkki liiallisesta bilirubiinin määrästä elimistössä.

Some figure

Nämä merkit tulee ottaa vakavasti

On hyvä tehdä säännöllisiä ihon kunnon tarkastuksia, jotta voit olla varma siitä, että minkään tyyppisiä sairauksia ei ole. Voit tällöin havaita helpommin tietynlaiset oireet, kuten nämä seuraavaksi listaamamme.

Erittäin syvät rypyt

Ihon rypyt eivät ole huono asia niinkään ulkonäköön vaan terveyteen liittyvistä syistä. Ne saattavat kertoa suurentuneesta luiden haurautumisriskistä. Vaihdevuotensa ohittaneilla naisilla, joilla on paljon ryppyjä kaulallaan ja kasvoissaan, on taipumus luiden hauraudelle kantapäissä, selkärangassa ja lantiossa. Tämä johtuu kollageenin vähentyneestä määrästä, sillä sitä tarvitaan ihon lisäksi myös luiden hyvinvointiin.

Perhosihottuma

Tämä on ihottuma, joka ilmenee ikään kuin perhosen muodossa, ja se tulee kasvoille. Se voi olla ensimmäinen oire reumasairaudesta (punahukka). Sinun ei kuitenkaan kannata pelästyä kovasti tämän ihottuman takia, sillä se saattaa olla myös oire tavallisesta ihottumasta tai ruusufinnistä, ja nämä voivat ilmetä esimerkiksi silloin kun iho on ollut tietynlaisen tuotteen tai vaatteen kanssa kosketuksissa. Sinulle voidaan tehdä kliinisiä testejä sen selvittämiseksi, mistä tämä ihottuma omalla kohdallasi johtuu.

Some figure

Käden känsät eli kovettumat

Tällainen ihon ongelma näkyy siten, että iho on paksuuntunut ja nahkamainen. Se on myös valkoinen väriltään, ja siinä voi nähdä korostuneita ryppyjä. Kovettumat voivat olla seurausta kovasta käsin tehdystä työstä, kuten usein onkin, tai niiden aiheuttaja voi olla vakavampikin. Joskus kovettumat voivat olla merkki syövästä, vaikkakin se on harvinaista.

Sametinomaiset ihomuutokset

Sametinkaltaiset alueet tai kohdat kaulalla tai kainaloissa saattavat olla merkki diabeteksesta. Tämän ilmiön tieteellinen nimi on acanthosis nigricans eli taivetummuus ja se saattaa johtua liikalihavuudesta. Se ei aina ole vakava ihon ongelma, mutta saat varmuuden asiasta käymällä verensokeritason mittauksessa.

Punaiset pilkut ranteissa

Kutiavuus ja väriltään violetinpunaiset näppylät ranteiden alueella ovat tieteelliseltä nimeltään lichen planus, ja tämä ongelma voi ilmetä myös nilkoissa, suussa, kaulassa, jaloissa, alaselässä sekä sukupuolielimissä. Yleispätevää syytä tähän ihosairauteen ei ole, mutta yksi mahdollinen syy voi olla C-hepatiitti.

Some figure

Karkeat ja valkoiset näppylät

Tällaiset valkoiset tai ihon väriset kohdat selkäsi iholla muistuttavat muodoltaan appelsiinia, sillä ne ovat toisessa päässä soikeita, ja toisessa päässä on ikään kuin kärki. Tällaiset ihon ongelmat kertovat harvinaisesta ja geneettisestä sairaudesta, jonka tieteellinen nimi on tuberous sclerosisja se aiheuttaa hyvälaatuisia kasvaimia useissa hyvin tärkeissä ruumiinosissa, kuten esimerkiksi aivoissa.

Hyvin läpikuultamaton ja kuiva iho

Tämä saattaa olla merkki siitä, että et saa tarpeeksi Omega-3 -rasvahappoja. Nämä hapot parantavat aivojesi toimintaa, ja ne vähentävät tulehtuneisuutta sekä pienentävät sen todennäköisyyttä, että saat sellaisia sairauksia kuten niveltulehdus ja rytmihäiriö. Tällaiset hapot estävät myös syövän ilmenemistä. Tämä ihosairaus aiheuttaa viivästyksen ihon luonnollisessa kuorintaprosessissa, mikä taas johtaa kuivuuteen tai hilseilyyn. Jos sinulla on lisäksi muitakin oireita, kuten mistään ilmeisestä syystä johtumatonta painon laskua, vaikeuksia hengittää, turvotusta tai kipua imusolmukkeissa, tai esimerkiksi uupumusta, saattavat merkit viitata syöpään.

Some figure

Tarkasta ihosi siis aina silloin tällöin, jotta voit välttää nämä häiritsevät ja joskus vaarallisetkin ihon sairaudet!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • D’Orazio, J., Jarrett, S., Amaro-Ortiz, A., & Scott, T. (2013). UV radiation and the skin. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms140612222
  • Honari, G. (2017). Skin structure and function. In Sensitive Skin Syndrome, Second Edition. https://doi.org/10.1201/9781315121048
  • Hansen, C. B., Fiorentino, D. F., & Sontheimer, R. D. (2017). Cutaneous lupus erythematosus. In Clinical and Basic Immunodermatology: Second Edition. https://doi.org/10.1007/978-3-319-29785-9_30
  • Shelley, S., & Goetzinger, K. R. (2017). Tuberous Sclerosis. In Obstetric Imaging: Fetal Diagnosis and Care: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-44548-1.00143-1

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.