Logo image
Logo image

Näin kuorit ihon ja pidät sen hehkeänä

4 minuuttia
Näin kuorit ihon ja pidät sen hehkeänä
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Iho on elimistä suurin ja samalla se myös altistuu eniten kaikille ympäristön haittavaikutuksille. Ajan myötä ja muun muassa ilmansaasteiden ja kehnojen ruokailutottumusten takia ihon kunto voi huonontua, se menettää kimmoisuutensa ja kuulautensa, se voi tulla herkemmäksi ja vaatii enemmän huomiota. Ihon kotikuorinta on yksi parhaista tavoista poistaa kuollutta ihosolukkoa ja palauttaa ihon pehmeys ja kimmoisuus. Näin kuorit ihon ja pidät sen hehkeänä.

Ihosta kannattaa huolehtia nuoresta iästä lähtien, eikä pelkästään vanhenemisen pelossa. Monilla eri keinoilla voidaan parantaa ihon kuntoa, ja tehdä siitä sileämpi ja hehkeämpi, niin että se säilyttää nuorekkuutensa ja elinvoimaisuutensa korkeaan ikään asti.

Vinkit kauniiseen, hehkuvaan ihoon

 • Käytä aurinkosuojaa. Aurinkosuojan käyttäminen on ehdottoman tärkeää, sillä se suojaa ihoa joka päivä haitallisilta UV-säteiltä. Säteet voivat vahingoittaa ihoa ja vanhentaa sitä ennenaikaisesti. On suositeltavaa käyttää suojavoidetta, jossa on ainakin SPF 30 -suojakerroin. Muista käyttää aurinkosuojaa aina ulos lähtiessäsi, ja levitä sitä kaikille niille alueille, jotka altistuvat auringolle; etenkin kasvoille, kaulalle, olkapäille, jalkateriin, kämmenselkiin ja käsivarsiin.
 • Tasapainoinen ruokavalio. Ruokavalio vaikuttaa terveyteen suoraan, eikä sen vaikutusta ihoon tule vähätellä. Ihon kannalta on tärkeää syödä tarpeeksi tuoreita kasviksia, hedelmiä, ja sellaisia ruokia, joissa on paljon vitamiineja ja mineraaleja, sillä saamalla oikeanlaisia vitamiineja ja mineraaleja ihosi pysyy kauniina, nuorekkaana ja pystyy uudistamaan soluja nopeammin. Oikeanlaiset ravintoaineet pitävät ihon kiinteänä.
 • Uni. Hyvälaatuinen uni on ehkä kaikista tärkein kauniin ihon salaisuus, eikä se vaadi sen kummempia poppaskonsteja kuin kunnollisen määrän hyvälaatuista unta joka yö. Uni on ehdottoman tärkeä osa ihonhoitorutiinia, sillä unen aikana solut aktivoituvat tehokkaimmin ja niiden tehokkuus kasvaa jopa kolminkertaiseksi siihen verrattuna, miten ne toimivat päivällä. Yön aikana iho korjaa ne solut, jotka ovat vahingoittuneet. On suositeltavaa nukkua vähintään kahdeksan tuntia vuorokaudessa.
 • Terveelliset elämäntavat. Ylläpidä säännöllistä liikuntarutiinia ja vältä terveydelle haitallisia aineita, kuten tupakkaa, alkoholia ja huumausaineita. Kehnot elämäntavat voivat vahingoittaa ihon terveyttä, aiheuttaa allergiaa, ärsytystä ja ihottumia. Tupakka ja alkoholi kuivattavat ihoa ja kiihdyttävät vanhenemisprosessia.

Näin hoidat kasvojen ihoa päivittäin

 • Ihon puhdistaminen. Iho altistuu joka päivä erilaisille ulkoisille saasteille, luonnon elementeille kuten kovalle viimalle, lumisateelle, pakkaselle ja auringonpaahteelle sekä kosmetiikalle, joka tukkii ihohuokoset, eikä anna ihon hengittää ja uudistua normaaliin tapaan. Tämän takia on tärkeä muistaa ihon perusteellinen puhdistus joka päivä, aina illalla nukkumaan mentäessä. Poista kaikki meikki ja lika huolellisesti, sillä ihon kautta ne voivat levitä myös muualle kehoon.
 • Kosteutus. Ihon oikeoppinen kosteutus on tärkeää, sillä kuivassa ihossa rypyt näkyvät nopeasti. Iho kaipaa niin sisäistä kuin ulkoista kosteutusta, joten muista riittävä vedenjuonti ja ravitsevat kasvovoiteet, jotka sopivat juuri sinun ihotyypillesi. Ihoa voi kosteuttaa myös kotitekoisilla naamioilla ja luonnontuotteisiin perustuvilla kasvovoiteilla. Esimerkiksi avokado, banaani ja jogurtti sopivat iholle käytettäväksi.
 • Kuorinta. On olemassa monta eri tapaa kuoria ihoa ja poistaa epäpuhtauksia. Kun toimit näin, kuorit ihon pinnalle kertyneet kuona-aineet ja teet tilaa pehmeälle, kuulalle ihokerrokselle. Kuorinta kiihdyttää kasvojen verenkiertoa ja tukee uudistumisprosessia. Ihosolut saavat runsaasti happea ja pysyvät terveinä. On olemassa monia erilaisia kuorintavoiteita, joita suositellaan eri ihotyypeille, mutta kuorintavoiteet voi helposti tehdä myös kotona luonnollisista aineista. Kotitekoiset kuorintavoiteet ovat huomattavasti edullisempia kuin marketista ostetut. Kokeile niitä jo tänään!

Näin kuorit ihon luonnollisilla kuorintavoiteilla

Banaani ja sokeri

Some figure

Tämä kuorinta sopii erityisesti rasvaiselle iholle, sillä se ei sisällä öljyä.

Tarvitset:

 • 1 kypsä banaani
 • 3 ruokalusikallista kidesokeria
 • Kulho ainesten sekoittamiseen

Näin kuorit ihon:

Kuori ja paloittele banaani, laita viipaleet kulhoon ja muussaa ne. Sekoita joukkoon sokeri niin, että saat tasaisen koostumuksen. Levitä kasvoille kasvojen puhdistamisen jälkeen ja käy kasvot läpi pyörivin liikkein hellästi painaen. Sokeri kuorii kuolleen ihon ja lian pois ja banaani kosteuttaa ihoa.

Karhea sokeri ja öljy

Some figure

Tämä kuorinta sopii parhaiten kuivalle ja herkälle iholle, sillä oliiviöljy syväkosteuttaa ihoa. 

Tarvitset:

 • 4  ruokalusikallista karheaa ruskeaa sokeria
 • 2 ruokalusikallista oliiviöljyä (extra virgin)
 • 20 tippaa mieleistäsi eteeristä öljyä (esimerkiksi laventeli, ruusu tai kamomilla, sillä ne rauhoittavat ihoa)

Näin kuorit ihon:

Sekoita kaikki ainekset keskenään pienessä kulhossa. Jos ihosi on erityisen herkkä, voit jättää eteerisen öljyn kokonaan pois kuorinnasta ja käyttää vain öljyä ja sokeria. Levitä seos kasvoille ja hiero hellästi pienin pyörivin liikkein, etenkin niille alueille, joissa epäpuhtauksia esiintyy. Huuhtele kasvot huolellisesti lämpimällä vedellä.

Kookos ja ruskea sokeri

Some figure

Tämä kuorintavoide sopii parhaiten kuivalle ja samealle iholle. Kookos ja sokeri palauttavat ihon hehkeyden.

Tarvitset:

 • ½ teelusikallista vaniljauutetta
 • 1 desilitra kookosöljyä (kylmäpuristettu öljy sopii tähän parhaiten)
 • 1 desilitra ruskeaa sokeria

Näin kuorit ihon:

Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja levitä kasvoille ja kaulan iholle. Hiero voide hellästi ihoon pienin pyörivin liikkein, älä paina liian kovaa. Huuhtele kasvot lopuksi lämpimällä vedellä, viimeistele kasvovedellä ja kosteusvoiteella. Ihosi tuntuu samettisen pehmeältä. Jos kuorintavoidetta jää yli, sen voi säilöä lasipurkissa huoneenlämmössä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • How to safely exfoliate at home. (n.d.). American Academy of Dermatology. Available in https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/routine/safely-exfoliate-at-home#:~:text=If%20you%20use%20a%20scrub,if%20your%20skin%20is%20sunburned.
 • Lippens S, Hoste E, Vandenabeele P, Agostinis P, Declercq W. Cell death in the skin. Apoptosis. 2009 Apr;14(4):549-69. doi: 10.1007/s10495-009-0324-z. PMID: 19221876.
 • Samargandy S, Raggio BS. Skin Resurfacing Chemical Peels. [Updated 2021 Jul 25]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547752/
 • Tang SC, Yang JH. Dual Effects of Alpha-Hydroxy Acids on the Skin. Molecules. 2018;23(4):863. Published 2018 Apr 10. doi:10.3390/molecules23040863

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.