Sinun ihosi ja terveytesi

Sinun ihosi ja terveytesi

Viimeisin päivitys: 06 helmikuuta, 2019

Tärkein suojaava muurisi, joka puolustaa sinua ulkomaailmalta, on ihosi. Sitä pidetään kehon suurimpana elimenä. Voit auttaa sekä ihoasi että terveyttäsi oppimalla, kuinka pitää siitä huolta ja ymmärtämällä ihon antamia merkkejä, että jokin saattaa olla pielessä. Jatka artikkelin lukemista ja opi hälytysmerkit, joita kehosi voi antaa sinulle terveydestäsi.

Tunne ihosi

Ihosi voi näyttää sinulle paljon asioita. Kuiva ja heikko iho voi olla merkki riittämättömästä nesteytyksestä tai huonosta ruokavaliosta. Jos et juo tarpeeksi vettä tai saa tärkeitä ravintoaineita ruokavaliosta, ihosi ei voi olla parhaimmillaan.

Helposti ratkaistavien ongelmien lisäksi (kuten riittävän vesimäärän nauttiminen) ihosi voi ilmoittaa myös vaikeammista terveysongelmista. Hyvin kalpea iho voi osoittaa, että sinulla on anemia. Jos iho kutiaa kaikkialta, se voi johtua useista eri syistä, kuten munuaisongelmista, maksan vajaatoiminnasta, kilpirauhasen muutoksista ja diabeteksestä. Jos olet käyttänyt uutta voidetta tai lääkitystä, ne voivat aiheuttaa ihoreaktion. Ruoka-aineallergiat voivat myös aiheuttaa kutinaa.

Muut merkit

Ihosi kunto kertoo paljon terveydestäsi.

Jos ihotyyppisi ei ole yleisesti ottaen kuiva, mutta se muuttuu sellaiseksi, se voi olla merkki kilpirauhasen muutoksista, erityisesti kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Toisaalta, jos iho on hikinen, se voi johtua hypertyreoosista.

Jos ihosi punoittaa ilman syytä, se voi tarkoittaa ruusufinniä tai toista muutosta, jossa on ominaisena perhosten siipien muotoinen punoitus kasvoilla, ja jota kutsutaan lupukseksi. Jos ihosi on ruskettunut ja se ei johdu auringolle altistumisesta, se voi tarkoittaa liiallista raudan määrää tai tautia nimeltä Addisonin tauti.

Sinertävä iho voi ilmoittaa syanoosista, joka tarkoittaa että veressä on vähän happea. Se voi johtua sydän- tai keuhkovaivoista tai alaraajojen verenkierron häiriöstä, etenkin jos varpaasi ovat väriltään sinertävät. Kellertävä väri voi tarkoittaa maksan muutosta, kuten hepatiittia. 

Kun saat lääkäriltä lääkekuurin, on tärkeää, että luet lääkkeen sivuvaikutuksista. Useimmissa lääkkeissä kerrotaan mahdollisista sivuvaikutuksista, jotka voivat ilmetä tai olla ilmenemättä, koska jokaisen keho on erilainen ja reagoi erilailla samaan lääkkeeseen.

Kun olet varma, että muutokset eivät johdu lääkkeiden sivuvaikutuksista, on parasta ottaa yhteys lääkäriin. On tärkeää, että menet ensin ihotautilääkärille, joka tekee diagnoosin ja hän neuvoo ottamaan yhteyttä toiseen erikoislääkäriin, jos häiriö ei nähtävästi johdu iho-ongelmista.

Muista

Se, miten iho reagoi, voi kertoa muista sairauksista.

Tämän artikkelin tietojen ei pitäisi tehdä sinua pelokkaaksi. Muista, että yleisesti taudeilla ei ole pelkästään yhtä oiretta. Ajattele rauhallisesti ja analysoi, jos väri tai muut muutokset ihollasi voivat johtua jostain lääkkeistä tai pienistä ongelmista.

Jos muutokset tapahtuvat toistuvasti ilman näkyvää syytä ja sinulla on muita oireita, on tärkeää että otat yhteyttä ammattilaiseen. Diagnoosi ja varhainen hoito on aina paras vaihtoehto.

Ihosi kertoo paljon. Anna ihollesi sen ansaitsema huomio. Muista, että paras tapa hemmotella sitä on terveellinen ruokavalio ja oikea päivittäinen nesteytys, jonka johdosta voit esitellä säteilevää ihoasi. Ei myöskään sovi unohtaa käyttää luonnollisia, ravitsevia voiteita, jotka tekevät sen kauniiksi ulkopuolelta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.