Logo image
Logo image

10 ihoa kosteuttavaa ruokaa

3 minuuttia
10 ihoa kosteuttavaa ruokaa
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Sanonta olet mitä syöt” pitää pitkälti paikkansa. Ruokavalio vaikuttaa terveyteemme niin sisältä kuin ulkoakin päin, sillä se mitä kehoomme laitamme, voi joko huolehtia meistä tai vahingoittaa meitä. Syömämme ruoka voi myös vaikuttaa kehon lämpöön ja ruuansulatukseen joko positiivisesti tai negatiivisesti. Tässä artikkelissa esittelemme 10 ihoa kosteuttavaa ruokaa.

Veden juominen ja säännöllinen nesteytys on elintärkeää kehon toiminnalle. Nestetasapainon ylläpito vähentää alttiutta sairastua erilaisiin tauteihin, antaa keholle energiaa ja polttaa rasvaa nopeasti.

Liiallista suolan käyttöä ruokailussa tulisi välttää, sillä suolasta saatava natrium sitoo nestettä ja haittaa myrkkyjen ja muiden haitallisten aineiden poistumista.

Nesteytyksestä puhuttaessa emme tarkoita pelkästään nestemäisessä muodossa saatavaa vettä. Kiinteästäkin ruuasta saa usein vettä, etenkin hedelmistä ja kasviksista. Myös tuorepuristetut mehut, tee, keitot ja pataruuat sisältävät paljon vettä.

Jotkin ruuat koostuvat lähes sataprosenttisesti vedestä ja siksi ne ovatkin täydellisiä ihon kosteuttajia. Etenkin kesäkuumalla kannattaa keskittyä syömään hedelmiä ja vihanneksia, joissa on paljon vettä. Jatka lukemista, sillä seuraavaksi esittelemme 10 ihoa kosteuttavaa ruokaa.

10 ihoa kosteuttavaa ruokaa

Kurkku

Some figure

Yksi kokonainen kurkku sisältää 65 % vettä ja siinä on vain 17 kaloria. Kurkussa on myös paljon ravintoaineita, kuten potassiumia, C-vitamiinia ja kuitua. Kurkun syöminen tekee hyvää ruuansulatukselle, ja suosittelemme sitä syötäväksi tuoreena ja raikkaana, jotta sen terveydelle hyödylliset ainesosat pääsevät tekemään taikojaan kehossa.

Papaija

Some figure

 

Papaija on herkullinen trooppinen hedelmä, joka helpottaa ruuansulatuksen toimintaa. Papaija vapauttaa paljon energiaa ihon korjausprosessiin ja tekee ihosta kuulaan ja kirkkaan. Tämä hedelmä sisältää myös paljon A-vitamiinia, joka ylläpitää hyvää terveyttä ja sisäelinten tehokasta toimintaa.

Vesimeloni

Some figure

 

Vesimelonissa on paljon C-vitamiinia, joka auttaa kauniin ja hyvin hoidetun ihon ylläpidossa. C-vitamiinilla on myös tärkeä rooli kehon puolustusjärjestelmän kannalta. Vesimeloni sisältää 92 % vettä, ja sen syöminen auttaa vähentämään riskiä sairastua verisuonitauteihin ja moniin erityyppisiin syöpiin, kuten eturauhassyöpään, munasarjasyöpään, kohdunkaulansyöpään, kurkun ja suun syöpiin, keuhkosyöpään ja haimasyöpään.

Kokeile syödä vesimelonia tyhjään vatsaan stimuloidaksesi ruuansulatusta. Napsi vesimelonisiivuja välipaloiksi sellaisenaan, jolloin sen vaikutus on vahvimmillaan.

TomaattiTomaattimehua ihon kosteutukseen.

Tomaatissa on paljon lykopeenia, joka on vahva antioksidantti. Se taistelee tulehduksia, ikääntymistä ja aknea vastaan pitäen ihon kimmoisana ja kauniina.

Yksi kokonainen tomaatti sisältää 94 % vettä ja vain 20 kaloria. Tomaatista saat potassiumia, fosforia sekä A- ja C-vitamiinia.

Omena

Some figure

 

Omenassa on 86 % vettä. Omena päivässä antaa keholle hyvän määrän kuitua ja paljon hyödyllisiä antioksidantteja. Omenan syöminen auttaa ehkäisemään syöpäsolujen kasvua ja vähentämään riskiä sairastua Alzheimerin tautiin ja sydäntauteihin.

Vihreät kasviksetVihreät kasvikset ihon kosteutuksessa.

Pinaatissa ja salaatissa on 95 % vettä sekä runsaasti iholle hyvää tekevää A- ja C-vitamiinia. Vihreät kasvikset ovat täynnä mineraaleja, antioksidantteja ja muita ravintoaineita, jotka auttavat kehoa puhdistumaan, poistamaan kuona-aineita ja uudistamaan ihoa. Syö vihreitä kasviksia auttaaksesi ehkäisemään syöpää, parantamaan muistia ja pitämääni näkökyvyn kirkkaana.

Kiivi

Some figure

Kiivissä on 83 % vettä. Yhden kiivin syöminen antaa sinulle kaksi kertaa sen verran C-vitamiinia, mitä päivässä tarvitset. Kiivi sisältää kuitua, joka auttaa pitämään verensokerin tasaisena ja kontrolloimaan verenpainetta. Kiivi myös auttaa vähentämään riskiä veritulpan kehittymiseen ja laskemaan veren lipidiarvoja.

Greippi

Some figure

 

Greipillä on samoja ominaisuuksia kuin tomaatilla, sillä se sisältää paljon lykopeeniä ja antioksidantteja, jotka pitävät ihon kirkkaana ja helpottavat akneoireita. Kirpeä greippi sopii hyvin aamupalajuomaksi tai smoothien sekaan puristettuna.

KookosvesiKookosvettä ihon kosteutukseen.

Kookosvesi on todella kosteuttavaa. Sitä saadaan vielä vihreiden, nuorten kookosten sisältä. Kookosveden sanotaan hidastavan ikääntymisen merkkejä. Kookosvesi on hyväksi suolistolle ja iholle, sillä se tukee ja rakentaa ihon kalvoja, tehden ihosta pehmeän ja sileän.

AppelsiinimehuAppelsiinia ihon kosteuttamiseen.

Appelsiineissa on 88 % vettä, paljon potassiumia, C-vitamiinia, kalsiumia ja foolihappoa. Kaikki nämä ovat erittäin tehokkaita ihon solukkoa korjaavia ja ylläpitäviä aineksia. Appelsiinin voi nauttia helposti tuorepuristettuna mehuna aamuisin tai lohkoina välipalalla.

Muistathan, että on tärkeää syödä terveellisesti pysyäksesi hyvässä kunnossa niin ulkoisesti kuin sisäisesti. Terveellisesti syöminen ei aina tarkoita pelkkää salaatin ja porkkanan puputtamista, vaan pystyt nauttimaan ruuasta aivan samalla tavalla kuin aiemminkin. Sokeriset herkut on helppo korvata tummalla suklaalla, kuivatuilla hedelmillä ja pähkinöillä.

Nauttimalla päivittäin ihoa kosteuttavaa ruokaa, pidät ihosi sisäisestä kosteutuksesta huolta, muista kuitenkin myös ihon kosteutus ulkoisesti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mendez-Cabeza Velazquez, J., Alache Zúñiga, H., & Cerrada Cerrada, E. (2003). Management of atopic dermatitis in Primary Health Care. MEDIFAM – Revista de Medicina Familiar y Comunitaria.
  • Scientific Advisory Committee on Nutrition. (2016). Vitamin D and Health 2016. Scientific Advisory Committee on Nutrition (SACN). https://doi.org/10.1007/s00198-015-3440-3
  • Sundram, K., Sambanthamurthi, R., & Tan, Y. A. (2003). Palm fruit chemistry and nutrition. In Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition.
  • Draelos, Z. D. (2010). Nutrition and enhancing youthful-appearing skin. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2010.03.019

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.