Kokeile näitä liikuntalajeja korkeaan verenpaineeseen

elokuu 22, 2018
Verenpaineen alentamiseksi ja pitämiseksi normaaleissa lukemissa on oleellista välttää liikkumatonta elämäntapaa. Kannattaa myös aloittaa jonkinlainen säännöllinen liikuntaharrastus, vähintään puoli tuntia päivässä.

Liikkumaton elämäntapa on yksi suurimmista syistä siihen, miksi yhä useammalla ihmisellä ympäri maailmaa on korkea verenpaine. Sen lisäksi että se on yhä yleisempää, sitä esiintyy myös yhä nuoremmilla. Tästä syystä onkin noussut esiin terveiden elämäntapojen omaksumisen merkitys keinona ehkäistä korkeaa verenpainetta.

Vaikka tyypillinen hoito korkeaan verenpaineeseen ovat lääkkeet, siihen suositellaan myös liikuntaa. Päivittäinen liikunta voi vaikuttaa merkittävällä tavalla verenpaineeseen. Korkean verenpaineen todennäköisyys kasvaa iän myötä, mutta sitä voidaan ehkäistä liikkumalla. Kun ihmisellä on jo kohonnut verenpaine, liikuntarutiini voi olla avainasia sen hallitsemisessa.

Maailman terveysjärjestö (WHO) ja kansainvälinen verenpaineyhdistys (ISH) painottavat fyysisen aktiivisuuden tärkeyttä. Paras keino alentaa verenpainetta on päivittäinen liikuntarutiini, eivät lääkkeet.

Korkeaan verenpaineeseen suositellut liikuntalajit

Liikunnan ei aina tarvitse olla kuntosalia tai painonnostoa. Päivittäiset aktiviteetit, kuten puiden leikkaaminen, lehtien haravoiminen tai lattianpesu, ovat myös hyödyllistä kuntoilua.

Aerobinen treeni

liikuntalajeja korkeaan verenpaineeseen: portaiden nousu

Portaiden käyttö hissin sijaan on hyvää liikuntaa sydämelle

Kävely eri paikkoihin autolla ajamisen sijaan on myös yksi suositeltavista liikuntavaihtoehdoista verenpaineen alentamiseksi. Aamun varhaiset kävelylenkit tai iltakävelyt ovat hyvä keino meditoida ja lepuuttaa mieltä, sen lisäksi että ne toimivat hyvänä liikuntaharjoituksena.

Juoksu on hyvä laji verenpaineen hallinnan kannalta. Jos et ole harrastanut juoksua aiemmin, ennen aloittamista kannattaa käydä lääkärintarkastuksessa ja kysyä lääkärin mielipidettä.

Myös pyöräily on terveellinen verenpainetta säätelevä liikuntamuoto. Se vahvistaa sydän- ja verisuonijärjestelmää, aktivoi aineenvaihduntaa ja parantaa immuunijärjestelmän toimintaa.

Suosittelemme lukemaan: 7 helppoa muutosta sydämen ja verisuonten kunnon parantamiseksi

Muita hyödyllisiä aktiviteetteja

liikuntalajeja korkeaan verenpaineeseen: tanssi

Myös tanssi on yksi parhaista liikuntamuodoista verenpaineen alentamiseen. Se on terveellistä ja hauskaa. Tanssiessa koko kroppa liikkuu, verenkierto paranee ja rasva palaa.

Jalkojen venyttely auttaa välttämään sydämen liikarasituksen. Venyttelyharjoitukset lievittävät jalkojen rasitusta, joka voi häiritä veren kiertämistä.

Uinti on erittäin suositeltavaa keholle. Sitä on suositeltu aina selkärangan, lihasten ja nivelten parantamiseen. Se auttaa myös vahvistamaan sydän- ja verisuonijärjestelmää.

Vaikka olemmekin käsitelleet tässä liikuntaa, on tärkeää myös päättää jokainen treeni rentoutusharjoitukseen. Minuutin meditaatio auttaa paljon verenpaineen laskemisessa.

Miksi kannattaa liikkua verenpaineen alentamiseksi

verenpainetta mitataan

  • Aerobinen liikunta ei ainoastaan paranna verenpainetta, vaan myös yleistä terveydentilaa.
  • Liikunta parantaa verenkiertoa, mikä lisää kudosten hapensaantia. Samalla se edistää elimistöön kertyneen nesteen poistumista.
  • Jo viikon mittainen liikuntarutiini alentaa halvausten, sydänkohtausten ja muiden mahdollisesti kohtalokkaiden sairauksien todennäköisyyttä.

Näiden suositeltujen liikuntalajien harrastaminen auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta. Nämä kaksi tekijää ovat joitakin tärkeimmistä kohonneen verenpaineen aiheuttajista.

Asiantuntijat suosittelevat vähintään puoli tuntia liikuntaa joka päivä. Samalla olisi hyvä vähentää paikallaanoloa tekemällä istumisen lomassa yksinkertaisia liikkeitä, esim. nousta ylös tuolilta ja kävellä hakemaan lasillinen vettä. Mikä tahansa pienikin liikkuminen arjessa hyödyttää aina.

Lue myös: Korkea verenpaine ja munuaisvaivat

Viimeisiä suosituksia

Normaali verepaine on 120 mmHg (systolinen) ja 80 mmHg (diastolinen). Kun verenpaine on 140/90, sen katsotaan olevan koholla. Siksi on tärkeää mittauttaa se säännöllisesti.

Korkea verenpaine on hiljainen tappaja; se ei aiheuta oireita ja seuraukset voivat olla kohtalokkaat.

UUTISIA VERKOSSA