Tiedätkö milloin ja miten sinun tulisi juoda vettä?

Veden juomisen tärkeyttä painotetaan jatkuvasti, sillä sen terveyshyödyt ovat kaikkien tiedossa, mutta tiedätkö tarkalleen miten ja milloin sinun tulisi nauttia vettä? On hyvä tietää milloin ja missä muodossa vettä kannattaa juoda, jotta saat siitä kaiken irti. Opi lisää veden oikeaoppisesta juomisesta.

Ennen aamiaista

Ennen aamiaista nautittu vesi on ehdottoman tärkeää. Juo lasi tai kaksi, sillä se puhdistaa ruuansulatusjärjestelmään jääneitä haitallisia aineita ja herättää kehon toimimaan. Juo vesi 20 minuuttia ennen aamupalaa. Skippaa kahvi ja juo sen sijaan vettä – veteen voit lisätä siivun sitruunaa, limeä tai muutaman tuoreen vadelman lisää makua tuomaan.

Kokeile juoda vesi lämpimänä tai kuumana ja purista sekaan puolikkaan sitruunan mehu, tämä aktivoi suoliston toimintaa ja ehkäisee ummetusta.

Jos kärsit aamuisin nesteen kertymisestä ja turvotuksesta, veden juominen voi auttaa. Jos silmäluomesi tai kasvosi ovat turvonneet, auttaa veden juominen munuaisten toimintaan ja vähentää turvotusta.

Vesi ja sitruuna

Nälkäinen vai janoinen?

Tiesitkö, että monesti kun tunnet olosi nälkäiseksi, oletkin oikeasti vain juoman tarpeessa? Emme aina osaa tulkita kehomme lähettämiä signaaleja oikein. On tärkeä ymmärtää, milloin olet oikeasti nälkäinen ja milloin tuntemuksen saa katoamaan juomalla vettä, etenkin jos yrität kontrolloida painoasi.

Suosittelemmekin kokeilemaan tätä helppoa kikkaa: aina kun tunnet olosi nälkäiseksi, juo lasi vettä. Jos muutaman minuutin jälkeen olet edelleen nälkäinen, voit syödä normaalisti. Saatat yllättyä siitä, kuinka monesti nälkä katoaa juomalla vettä. Veden juominen myös vähentää napostelutarvetta.

Juo vettä puoli tuntia ennen ruokailua vähentääksesi syömäsi ruuan määrää

Kokeile juoda lasillinen vettä puolisen tuntia ennen jokaista ateriaa, näin et tunne oloasi janoiseksi ruokailun aikana ja samalla täytät vatsaasi, etkä syö liikaa. Vesi on hyvä apu annosmäärän kontrolloimisessa.

Älä juo paljon vettä ruokailun aikana

Juo vettä säännöllisin väliajoin päivän aikana, mutta jätä vedenjuonti pois ruokailun aikana. Jos huuhtelet ruokasi alas suuren vesimäärän kanssa, se haittaa mahanesteiden toimintaa ja hidastaa ruuansulatusta.

Jos sinulla on pieniä lapsia, kehota heitä syömään ruokansa ja juomaan vasta sen jälkeen, sillä jos lapset juovat paljon ruokailun aikana, he saattavat olla vähemmän nälkäisiä. Kasvavien lasten on tärkeää syödä tarpeeksi.

Muista kuitenkin, että jos syöt mausteista tai suolaista ruokaa, ei sinun tule kärvistellä janoisena aterian läpi, vaan voit juoda vähän vettä. Suosittelemme suolan vähentämistä ruuanlaitossa ja kokeilemaan salatteja ja kasviskeittoja. Juo vettä ennen ruokailua, syö jotakin vähäsuolaista ja nauti ruokailun lopuksi Vettä

Jos koet tämän vaikeaksi…

Monille ihmisille vedenjuonnin opettelu on vaikeaa. Jotkut meistä eivät ole tottuneet juomaan vettä paljoakaan ja korvaavat sen esimerkiksi kahvilla, mehuilla ja limuilla. Jos et pidä veden mausta, voit lisätä joukkoon sitruunamehua ja muutaman tipan steviaa makeutukseksi. Näin saat veden maistumaan makealta ja se menee alas helpommin, ilman ylimääräisiä kaloreita tai lisäaineita.

Voit kokeilla myös lisätä muutaman tipan eteeristä sitrusöljyä veteen, esimerkiksi appelsiini, sitruuna, greippi ja mandariini sopivat tähän hyvin. Kokeile teeuutteita veden aisaparina, näin saat vaihtelua etkä kyllästy jatkuvaan nesteiden juomiseen.