Ikigai - japanilainen käsitys elämän tarkoituksesta

Ikigai on syy olemassaoloomme. Mitä pikemmin opimme tunnistamaan sen, sitä pikemmin voimme aloittaa tehtävämme toteuttamisen elämässä ja liikkua eteenpäin hukkaamatta aikaa.
Ikigai - japanilainen käsitys elämän tarkoituksesta

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ikigai on “olemassaolon syy”. Japanilaiset uskovat, että jokaisella meistä on tällainen.

Sana on tuntematon suurimmalle osalle ihmisistä Japanin ulkopuolella, ja se viittaa siihen, mikä antaa merkitystä elämälle. Mikä on tavoitteesi? Miksi olet täällä?

Tämä syy olemassaoloon elää meissä jokaisessa. Itse asiassa me synnymme sen kanssa. Asiassa on kuitenkin eräs ongelma.

Vaikka meillä kaikilla onkin oma ikigaimme, emme kaikki löydä sitä. Jotkut taas löytävät sen jo kuukausien aikana, toiset vuosien, kun taas toiset tietävät syyn olemassaoloonsa jo lapsina.

Etsi ikigaitasi ja ole onnellinen

meidän tulee etsiä syy olemassaoloomme

Japanilaisessa kulttuurissa ajatellaan, että on mahdotonta olla onneton, jos on löytänyt oman ikigainsa. Olet tällöin löytänyt sen, mikä tekee elämästäsi merkityksellistä. Siksi nouset joka päivä sängystä energisenä ja hyvällä tuulella.

Ikigain puute on ongelma, joka kohtaa montaa länsimaisessa maailmassa elävää. Vain harva meistä tietää syyn olemassaoloonsa, ja sen vuoksi moni käyttäytyy kuin robotti. Elämästä ei nautita, vaan ollaan velttoja.

Tiedätkö, miten etsiä omaa ikigaitasi? Ja tiedätkö, oletko jo löytänyt sen? Tiedätkö, mitä tehdä, jotta et menettäisi sitä?

Jatka lukemista jos kiinnostuit  – miten ikigai eli oman elämän tarkoitus löytyy?

Seuraa omaa ikigaitasi

Vaikka oletkin saattanut löytää ikigaisi, on tärkeä tietää eräs asia: sisälläsi on intohimo tai lahjakkuus, jota et ole huomannut.

Ehkäpä et ole huomannut jotakin tiettyä kykyä, joka sinulla on. Ehkä sinulla on vaikkapa kyky motivoida ystäviäsi. Tällöin ikigaisi tulee viemään sinut esimerkiksi valmentajaksi tai puhujaksi.

Katso sisään itseesi – mikä on päämääräsi? Sitten tavoittele ikigaitasi jokaisella askeleellasi.

Elä hetkessä

nainen on löytänyt ikigainsa

Kuten jo sanoimmekin, yhteiskunnassamme moni elää robotin tavoin, automaattiohjauksella. Tämä ei ole kuitenkaan niiden laita, jotka tietävät, mistä syystä he ovat olemassa.

Syy elää hetkessä on tämä: laitat syrjään menneisyyttä koskevat ajatuksesi ja tulevaisuutta koskevat huolesi. Nämä kaikki vievät mielestäsi arvokasta tilaa.

Kokeile mindfulness-tekniikkaa tai jonkin tyyppistä meditaatiota. Kenties saat tietää yllättävällä hetkellä, mikä antaa elämällesi merkitystä.

Älä jumiudu, vaan mene eteenpäin

Joskus haluamme ottaa lomaa aivan kaikesta ja olla tekemättä yhtään mitään. Haluamme kenties vain tarpeeksi rahaa, jotta voisimme jonakin päivänä lopettaa työnteon ja elää.

Rahankäyttö ja se, että et tee mitään mikä elämääsi parantaisi, saattaa kuitenkin muuttua täydeksi onnettomuudeksi vuosien kuluessa. Älä jumiudu.

Älä tyydy OK-työhön, josta et saa täyttymyksen tunnetta. Älä tyydy suhteeseen, josta et saa sitä. Näe vaivaa, paranna itseäsi, ja liiku eteenpäin.

Sinulla on jotakin tarjottavaa tälle maailmalle, joten älä tuhlaa aikaasi.

Tee sitä, mitä rakastat

tyyni nainen

Mitä teet mielelläsi? Tykkäätkö hiihtää, soittaa jotakin soitinta, lukea, tai kenties matkustella? Tee sitä, mistä tykkäät, äläkä keksi tekosyitä. Jos et tartu tilaisuuksiin, tulet menettämään ikigaisi ja joudut etsimään sitä.

Joskus ehkä ajattelet, ettei sinulla ole aikaa, että teet asiat myöhemmin. Sinulla ei ole rahaa ja niin edelleen. Nämä tekosyyt mahdollistavat viivyttelemisen sen kanssa, mitä haluaisit tehdä juuri tässä ja nyt.

Ehkäpä uskot, että tulet joskus myöhemmin tekemään haluamasi asiat, mutta juttu ei mene näin yksinkertaisesti. Muistatko, että sinun tulisi elää hetkessä?

Älä lykkää sitä minkä haluat tehdä nyt, sillä se on olennaisesti yhteydessä elämäsi tarkoitukseen.

Pidä huolta ympäristöstäsi

Ympäristö on meille hyvin tärkeä. Ympäröi itsesi luonnolla, terveillä ystävyyksillä ja positiivisudella. Nämä edistävät ikigain läsnäoloa.

Usein valitamme ja pidämme elämässämme ihmisiä, jotka ovat myrkyllisiä. Miksi? Tämä ei auta meitä mitenkään.

Pidä huolta ympäristöstäsi ja varmista, että tunnet olosi mukavaksi siellä missä olet. Tulet huomaamaan, että kaikki on helpompaa kuin miltä vaikuttaa, ja että ikigaisi on olemassa, ihan lähellä.

Oletko jo ymmärtänyt, mikä on syysi nousta sängystä joka aamu? Tämä syy ei löydy ilman vaivannäköä, vaan sitä täytyy etsiä ja sen suhteen täytyy olla oma-aloitteinen.

Valittelu ja itsesi turhauttaminen eivät auta. Ala olla positiivisempi, etene pienin askelin, opettele tuntemaan itsesi paremmin, ja kun kaikkein vähiten sitä odotat, tulet näkemään miksi olet täällä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Japanilainen menetelmä stressin selättämiseksi
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Japanilainen menetelmä stressin selättämiseksi

Japanilainen menetelmä stressin hallintaan. Stressi on niin kaikkialla läsnä, että se alkaa vaikuttaa säännöltä eikä poikkeukselta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Khoury, B.; Lecomte, T.; Fortin, G., et al. (2013). “Mindfulness-based therapy: a comprehensive meta-analysis”, Clin Psychol Rev, 33 (6): 763-771.
  • Nolen-Hoeksema, S.; Wisco, B. E., and Lyubomirsky, S. (2008). “Rethinking rumination”, Perspectives on Psychological Science, 3 (5): 400-424.
  • Segal, Z. V., Williams, J. M., y Teasdale, J. D. (2006). Terapia cognitiva de la depresión basada en la consciencia plena. Un nuevo abordaje para la prevención de recaídas. Bilbao: Desclée de Brouwer.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.