Tutustu japanilaiseen rahansäästömenetelmään

Oletko kuullut japanilaisesta menetelmästä rahan säästämiseksi? Tutustu siihen tässä artikkelissa!
Tutustu japanilaiseen rahansäästömenetelmään

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kulujen seuraaminen auttaa sinua tietämään mihin käytät rahasi, sekä säästämään ja lopettamaan rahan tuhlaamisen turhuuksiin.

Monelle rahan säästäminen kuun loppuun asti on lähes mahdotonta. Kotitalouskustannukset kerääntyvät, ja siihen päälle lisätään vielä heräteostokset ja odottamattomat tuotteisiin ja palveluihin menevät kulut. Kaikki tämä johtaa hallitsemattomaan ja liialliseen rahankäyttöön heti palkkapäivän jälkeen.

Japanissa, maailman teknologisimmissa maassa, moni jatkaa vuonna 1904 alkanutta perinnettä. Yhä nykyäänkin se on kaikkein tehokkain keino säästää rahaa, erityisesti mitä tulee kotitalouskustannuksiin. Tämä japanilainen rahansäästömenetelmä tunnetaan nimellä kakebo. Se on sekä tulojen että menojen kirjaamismenetelmä, jonka avulla raha-asioiden hallinta onnistuu täydellisesti.

Kakebo ei ole muuta kuin järjestelmä budjetin tasapainottamiseksi. Lisäksi se auttaa ihmisiä tulemaan tietoisiksi siitä, mikä todella on heille välttämätön ostos ja mikä ei.

Kuinka japanilainen rahansäästömenetelmä kakebo toimii

rahaa säästöpossuun

Tämä menetelmä aloitetaan kuun alussa merkitsemällä kiinteät kulut ja kokonaistulot ylös. Tästä tiedosta on helppo sitten luoda tasapaino. Vähennä tuloista kokonaiskulut, jotka ovat pääosin perusmenoja ja ruokaan meneviä kuluja. Jos haluat säästää jotakin varten, merkitse se ylös tässä vaiheessa.

Kun olet selvittänyt kokonaissumman, joka jää jäljelle kiinteiden kulujen vähentämisestä, voit merkitä ylös kuinka paljon rahaa laitat säästöön. Määritä kuinka aiot käyttää sen, jotta asettamasi tavoite on selkeä.

Koko kuukauden ajan (mieluiten joka päivä, kuten kakebon tarkoituksena on) kaikki päivän tai viikon menot on kirjattava ylös. Viisainta on säästää laskut ja kuitit kaikista ostoksista. Näin voit panna illalla muistiin, kuinka käytit rahaa päivän aikana.

Kakebon rakenne

rahoista kasvaa kasvi

Tämä suunnitelma jakautuu useampaan kategoriaan, joihin normaalisti käytämme rahaa:

  • Ruoka
  • Kuljetus
  • Terveys
  • Koti
  • Vapaa-aika
  • Hätätapaukset

Jokaiseen kategoriaan merkitään päivittäiset kulut. Tarkoituksena on, että jokaisen kategorian kaikki kulut lasketaan yhteen; näin saat yleissaldon viikon lopussa. Tämä saldo auttaa sinua pitämään kirjaa siitä, kuinka paljon rahaa olet käyttänyt ja kuinka paljon sitä on vielä jäljellä.

Näistä tuloksista voit analysoida, paljonko rahaa käytät ja missä kategoriassa sinun tulisi hillitä rahankäyttöäsi.

Se auttaa sinua myös tietämään, mikä olisi sopiva summa säästettäväksi ja seuraavalle kuulle tehokkaampi säästötavoite.

Tehokkuus

säästöpossu ja talo

Kakebon tehokkuus riippuu täysin siitä kuinka järjestelmällinen olet, sekä tahdonvoimastasi. Jos asetat itsellesi tavoitteen olla esimerkiksi ostamatta enemmän vaatteita, pysy siinä päättäväisesti.

Kaaviosta tai laskentataulukosta on hyötyä kakebon rakentamisessa, mutta voit korvata sen millä itse haluat. Voit esimerkiksi vain yksinkertaisesti kirjoittaa ylös kulusi ja tulosi mihin vain ja tehdä niistä laskelman kuun lopussa.

Kulujen hallinta on hyvin tärkeää ongelmien välttämiseksi pahoina päivinä. Se auttaa myös säästämään asettamiasi tavoitteita varten.

maapallo

Hyödynsit kakeboa sitten käyttämällä kalenteria tai vaikka servettiä, on selvää että tilin tarkkaileminen on erittäin tärkeää.

Jos päätit ostaa kakebo-kalenterin (tai kakeibon, kuten se myös tunnetaan), muista pysyä suunnitelmassasi päättäväisesti.

Onnistuitko säästämään sen verran kuin olit aikonut? Erinomaista! Ylititkö budjetin? Seuraavassa kuussa sinun tulisi olla kurinalaisempi. Ota kokeiluun tämä japanilainen rahansäästömenetelmä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • López, C. (2014). Kakebo, el método japonés para que ahorres de una vez. Eldiario.Es.
  • Macías, S. (2017). Pequeño cerdo capitalista. Espapdf.
  • República, S. C. del B. de la. (2015). El ahorro.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.