Pelkkä raha tuo hyvin vähän

marraskuu 1, 2016
Mitä hyötyä on miljoonista ja miljoonista euroista pankkitilillä, jos niitä ei voi jakaa rakkaiden ihmisten kanssa? Sinun kannattaa opetella asettamaan itsellesi tärkeysjärjestyksiä sekä pitää niistä kiinni.

On mahdollista, että tämä otsikko, ”pelkkä raha tuo hyvin vähän”, yllätti sinut. On tietysti totta, että kaikki tarvitsevat tietyn verran rahallisia resursseja, mutta raha ei ole sama asia kuin onni.

On olemassa ihmisiä, jotka ovat niin köyhiä tunteiden, ilon, ystävyyden ja rakkauden osalta, että raha on ainoa asia, jota heillä on.

Tämä on tosiasia, jota sinun kannattaa pohtia, sillä jos rahan roolia elämässä tarkastelee lähemmin, tulet huomaamaan, että moni unelmasi riippuu sellaisesta pankkitilistä, jossa on läjäpäin rahaa.

Saatat olla sen tyyppinen ihminen, joka uskoo, että rahalla voi todellakin ostaa onnea, tai juuri tämän vastakohta. Tällä kertaa kutsumme sinut miettimään rahan ja onnen suhdetta – mitä rahalla voi ostaa, ja mitä ei?

Rahan ja onnellisuuden kahdet kasvot

Piditpä tästä aiheesta tai et, kyseessä on asia, josta ei koskaan olla täysin samaa mieltä. Monet psykologit, sosiologit ja antropologit ovat keskenään eri kannoilla rahan ja onnen välisestä suhteesta. Ristiriita näissä näkemyksissä on niin suuri, että on olemassa tutkimuksia kummankin näkökulman tueksi.

Se raha, joka tuo onnea, ei liity omistamiesi tavaroiden lukumäärään

Tähän lopputulokseen päädyttiin viimeaikaisessa tutkimuksessa, joka tehtiin National Institute of Statistics -instituutissa Iso-Britanniassa. Kyseessä on kiinnostava fakta, jota kannattaa tarkastella hiukan tarkemmin.

Tämän tutkimuksen mukaan (joka toteutettiin usean vuoden aikana tarkastellen paljon ansaitsevia ihmisiä) onnellisuus on toden totta yhteydessä hyvään taloudelliseen asemaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että ihmiset ovat tyytyväisempiä tietäessään, että heillä on tarpeeksi rahaa maksaa vuokra tai lainanlyhennys, sillä heillä on vakaa pankkitilin saldo. Toisaalta monta taloa, autoa, lukuisat huippuarvokkaat antiikkiesineet tai maa-alueet eivät olleet tutkimuksen mukaan yhteydessä onnellisuuteen.

Asiantuntijat kertovat, että tämä johtuu viimeaikaisesta maailman monilla laidoilla tuntuneesta taloudellisesta kriisistä.

Mielenrauha, joka syntyy siitä, että tiedät olevasi ”turvassa” jonkin ongelman tai poikkeuksellisen tilanteen sattuessa, tuo sinulle enemmän hyvinvointia kuin esineiden tai omaisuuden kerääminen.

Nainen ja orava

Psykologit sanovat, että raha ei voi ostaa onnellisuutta

Katsotaan sitten onnen ja rahan välisen suhteen kolikon toista puolta. Groucho Marx sanoi kerran näin: ”Elämässä on monia asioita, jotka ovat tärkeämpiä kuin raha. Mutta ne ovat niin kalliita!”

Vaikka onkin tietysti totta, että vakaa taloudellinen tilanne on yhtä kuin hyvinvointi, ja se tarkoittaa ihmisen omien tarpeiden ja perheen turvaamista, avainasia on (kuten aina) tasapaino ja objektiivisuus.

Erään tutkimuksen mukaan, joka tehtiin University of British Columbia -yliopiston toimesta, raha ei voi ostaa onnea seuraavista syistä:

On totta, että raha voi tehdä ihmisestä vähemmän surullisen, mutta on olennaista ymmärtää seuraava asia: suru ei ole onnen vastakohta. Tämä tarkoittaa sitä, että jos ihminen ei ole surullinen, hän ei välttämättä kuitenkaan ole onnellinen.

Jotta voisit ymmärtää tätä hiukan paremmin, katsotaan erästä yksinkertaista esimerkkiä. Mieti miljonääriä, joka herää aamulla ilman suuria vastuita, ja hänen ainoana päivän tavoitteenaan on pitää hauskaa ja saada mielelleen jotakin muuta ajateltavaa.

Hän järjestää juhlat ja kutsuu niihin lukuisia ihmisiä, joita hän ei edes välttämättä tunne. Päivä on kiireinen, hänen ei tarvitse ajatella kovinkaan paljoa, eikä hän välttämättä ole surullinen. Epäilemättä hänellä on hauskaa, ja hän saakin nauraa paljon, mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ihminen olisi välttämättä onnellinen.

Ihmiset, jotka etsivät joka päivä syytä lakatakseen olemasta surullinen tai yksinäinen, eivät välttämättä ole onnellisia.

Kuten University of British Columbia -yliopiston tekemässä tutkimuksessa todettiin (ja kuten psykologit sanovat), tämä johtuu siitä, että hienompi talo saattaa vähentää päivittäistä surullisuutta, mutta se ei välttämättä tuo ihmiselle onnea. Onnellisuus löydetään – sitä ei rakenneta.

Tanssija

Tunne-elämän hyvinvointi ei riipu rahasta

Raha voi kyllä mahdollistaa hyvin syömisen, huomion kiinnittämisen muualle sekä kauniiden, kiinnostavien ja mahtavien asioiden omistamisen. Mutta jos ihminen uskoo, että tämä ravitsee hänen sydäntään, hän on väärässä.

Onnellisuus sijaitsee ihmisessä itsessään ja niissä yhteyksissä, joita hän luo toisiin – niihin ihmisiin, joita hän rakastaa.

Rakkautta ei voida ostaa, eikä aitoa lapsen naurua voida pyytää kolikoilla. Unelmia ja jaettuja erityisiä hetkiä ystävän tai kumppanin kanssa ei voida järjestää pankkitilin avulla – ne syntyvät tunteista sekä pohjautuvat rakkauden ja vilpittömyyden antamiseen ja saamiseen.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että kukaan ei voi kieltää sitä, että raha voi muuttaa ihmisen elämän paremmaksi. On kuitenkin niin, että monta numeroa käsittävä palkkitilin saldo ei koskaan voi täyttää tyhjää sielua. Se ei voi tuottaa sitä iloa ja rauhaa, jota nöyrät ihmiset, joilla ei ole juuri mitään, osoittavat päivittäin.

UUTISIA VERKOSSA