8 superruokaa, jotka auttavat taistelemaan uupumusta vastaan

Ehkäistäksesi ja hoitaaksesi uupumusta on erittäin tärkeää syödä ruokia kuten banaanit, joista saa kaliumia, tai saksanpähkinät, jotka ovat loistava Omega-3 -rasvahappojen lähde.
8 superruokaa, jotka auttavat taistelemaan uupumusta vastaan
Eliana Delgado Villanueva

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Uupumus on neurologinen vaiva, jonka pääoireena on voimakas väsymyksentunne, erityisesti raskaan fyysisen tai psyykkisen suorituksen jälkeen. Tänään esittelemme 8 superruokaa, jotka auttavat selättämään uupumuksen!

Kokeile superruokaa avuksi uupumukseen

Useimmissa tapauksissa se on lievää ja satunnaista, mutta joskus siitä tulee krooninen ongelma oireiden muuttuessa vaikeammiksi ja toistuvimmiksi.

Vaikka ongelman tunnistaa yleensä väsymyksestä ja heikkoudentunteesta elimistössä, siihen saattaa liittyä myös päänsärkyä, lihasjäykkyyttä ja muunlaista kipua, joka voi hankaloittaa arkea.

Tästä syystä on tärkeää kiinnittää siihen huomiota, parantaa elämäntapoja ja syödä enemmän sellaisia ruokia, jotka nostavat energiatasoja.

Alla haluamme jakaa niistä 8 parasta. Lisää nämä kahdeksan superruokaa ruokavalioosi aina kun kärsit tästä uupumuksesta!

1. Banaanit ovat hyvää superruokaa elimistölle

banaanit ovat superruokaa

Banaanit ovat energiapitoista ruokaa, josta voi olla paljon apua uupumuksesta kärsiville ihmisille. Niiden sisältämä kalium auttaa säätelemään verenpainetta, samalla kun ne edistävät niitä prosesseja, jotka muuttavat sokerin elimistön energiaksi.

Banaaneista saa myös merkittäviä määriä:

Kaikki nämä ravintoaineet ovat tärkeitä, jos haluat voittaa väsymyksen ja parantaa sekä fyysistä että psyykkistä suorituskykyäsi.

2. Kurpitsansiemenet

Kurpitsansiemenet ovat luontaishoito uupumuksen ja heikentyneen immuunijärjestelmän oireisiin. Ne sisältävät paljon Omega-3 -rasvahappoja, jotka tunnetaan energiapitoisuudestaan ja kyvystään hillitä kolesterolia ja tulehdusta.

Kurpitsansiemenistä saa B-ryhmän vitamiineja ja kivennäisaineita kuten magnesiumia ja kuparia, joita kaikkia tarvitaan lihaksille ja mielelle.

Mainitsemisen arvoista on myös se, että nämä siemenet ovat tryptofaanin lähde. Tryptofaani on välttämätön aminohappo, joka voi parantaa unenlaatua ja auttaa psyykkisessä uupumuksessa.

3. Luonnonjogurtti

maustamaton jogurtti on superruokaa

Jogurtin välttämättömät aminohapot ja hiilihydraatit voivat olla suureksi avuksi uupumuksessa. Nämä ravintoaineet antavat lisää fyysistä ja psyykkistä energiaa, ehkäisten näin väsymystä ja keskittymisvaikeuksia.

Luonnonjogurtti sisältää myös merkittäviä määriä probiootteja, hyviä bakteereita, jotka parantavat ruoansulatusta ja tukevat immuunijärjestelmää.

4. Saksanpähkinät

Toinen suosittu ruoka, joka voi auttaa taistelemaan uupumuksen oireita vastaan, ovat herkulliset ja ravinnepitoiset saksanpähkinät.

Ne sisältävät Omega-3– rasvahappoja ja luonnollista kuitua. Elimistöön imeydyttyään ne ehkäisevät tämän vaivan aiheuttamaa heikkoudentunnetta.

Niiden kohtuullinen nauttiminen nostaa energiatasoja, erityisesti suuritehoisen fyysisen aktiivisuuden aikana.

5. Pavut

pavut tomaattikastikkeessa ovat superruokaa

Pavut ovat palkokasveja, jotka ansaitsisivat paikkansa jokaisen ihmisen ruokavaliossa – ei ainoastaan siksi, että ne taistelevat uupumusta vastaan, vaan myös siksi, että ne edistävät sydämen ja immuunijärjestelmän terveyttä.

Ne ovat merkittävä ravintokuidun, hiilihydraattien ja proteiinin lähde. Näitä kaikkia tarvitaan väsymyksen ja keskittymisvaikeuksien ehkäisyyn.

Niistä saa myös kivennäisaineita kuten kaliumia ja magnesiumia, jotka pitävät fyysisen ja psyykkisen energiatason koholla.

6. Pinaatti

Pinaatti on erittäin ravinnepitoinen vihannes. Sen suuri kivennäisaine- ja kuitupitoisuus ovat tärkeitä uupumuksen aiheuttamien oireiden hoitamisessa.

Se sisältää merkittäviä määriä rautaa, kaliumia ja magnesiumia, välttämättömiä mineraaleja, jotka parantavat verenkiertoa ja hillitsevät elimistön tulehdusprosesseja.

Pinaatista saa myös C- ja B-vitamiineja. Jälkimmäisen vitamiinin puutos on yhdistetty suurempaan heikkouden ja kroonisen uupumuksen riskiin.

7. Kaura

kaurahiutaleet on superruokaa

Kaura on energiapitoista ruokaa, jota kaikkien tulisi syödä vähintään 3 kertaa viikossa.

“Viljojen kuningattarena” tunnettu kaura on täynnä vitamiineja, välttämättömiä rasvahappoja ja luonnollista kuitua, jotka parantavat ruoansulatusta ja immuunijärjestelmää.

Kauran korkealaatuiset hiilihydraatit varastoituvat elimistöön glykogeeniksi ja muuntuvat sitten polttoaineeksi lihaksille ja aivoille.

8. Vesimeloni

Vesimeloni on yksi eniten suositelluista ruoista uupumuksen nestevajeeseen liittyvien oireiden selättämiseen.

Sen syöminen liikunnan tai muiden raskaiden fyysisten aktiviteettien jälkeen auttaa täyttämään hikoilun myötä huvenneet neste- ja mineraalivarastot ehkäisten samalla lihasongelmia.

Kärsitkö uupumuksesta? Syö enemmän yllä mainittuja ruokia ja katso, kuinka hyvin ne pitävät sinut energisenä!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Kuivatut hedelmät vahvistavat luita ja ehkäisevät väsymystä
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Kuivatut hedelmät vahvistavat luita ja ehkäisevät väsymystä

Kuivatut hedelmät ovat terveellisiä ja herkullisia. Niitä kannattaa nauttia osana terveellistä ruokavaliota, etenkin jos kaipaat lisää energiaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Logan, A. C., & Wong, C. (2001). Chronic fatigue syndrome: Oxidative stress and dietary modifications. Alternative Medicine Review. https://doi.org/10.2337/dc08-s246
  • Berstad, A., Undseth, R., Lind, R., & Valeur, J. (2012). Functional bowel symptoms, fibromyalgia and fatigue: A food-induced triad? Scandinavian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3109/00365521.2012.690045
  • Van’T Leven, M., Zielhuis, G. A., Van Der Meer, J. W., Verbeek, A. L., & Bleijenberg, G. (2010). Fatigue and chronic fatigue syndrome-like complaints in the general population*. European Journal of Public Health. https://doi.org/10.1093/eurpub/ckp113

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.