Logo image
Logo image

6 käyttöä vesimelonin kuorelle

3 minuuttia
Älä heitä vesimelonin kuorta roskiin! Tiesitkö, että vesimelonin kuori on tämän mehukkaan hedelmän terveellisin osa? Opi lisää vesimelonin kuoren hyödyistä ja käytöistä.
6 käyttöä vesimelonin kuorelle
Kirjoittanut Ángela Aragón
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vesimeloni on terveellinen hedelmä, joka auttaa sinua pysymään nesteytettynä ja auttaa elimistöä poistamaan kuona-aineita ja ylimääräisiä nesteitä, jolloin nesteturvotusta ei pääse syntymään. Myös vesimelonin kuorelle on käyttöä!

Usein sivuutamme vesimelonista sen erittäin hyödyllisen osan eli kuoren. Vesimelonin kuori päätyy usein suoraan roskikseen, sillä emme tiedä sen loistavista käyttötarkoituksista. Haluatko tietää lisää vesimelonin kuoresta?

Yllättävät käyttötavat vesimelonin kuorelle

Some figure

kaloreitaAlta löydät listan siitä, millaisia hyötyjä vesimelonin kuorelle löytyy:

1.  Se hidastaa ikääntymistä

Ryppyjen ja maksaläiskien ilmestyminen iholla johtuu vapaiden radikaalien haitallisesta vaikutuksesta. Paras ase vapaita radikaaleja vastaan on A- ja C-vitamiini, sekä lykopeeni. Kaikkia näitä aineksia löytyy vesimelonin kuoresta, joten sillä on antioksidanttinen vaikutus.

On olemassa kaksi vaihtoehtoa sille, miten kuorta voidaan hyödyntää ihon hoitamisessa: aseta kuoren palat suoraan iholle tai syö ne. Kumpikin näistä toimii, mutta etenkin kuoren nauttiminen on tehokas keino ehkäistä ihon vanhenemista. Voit lisätä kuoren valkoisen osan smoothieen tai hedelmämehuun.

2. Vesimelonin kuori soveltuu ihon puhdistamiseen

Some figure

Vesimelonilla on kiinteyttävä, vettä sitova vaikutus, mikä tekee siitä ihanteellisen aineksen ihon puhdistamiseen.

Parhaiten hyödynnät vesimelonin kuorta hieromalla sitä ihoa vasten. Voit myös lisätä kuorille tilkan hunajaa, joka tehostaa hoidon kosteuttavaa ja hoitavaa vaikutusta. Hieronta auttaa poistamaan kuolleita ihosoluja ja tehostaa verenkiertoa: ihosta tulee sileä ja hehkuva. Hunajalla on tulehdusta hillitsevä vaikutus, joka auttaa rauhoittamaan kasvojen herkkää ihoa.

3. Vesimeloni parantaa verenkiertoa

Vesimelonin kuorista löytyy verenkiertoa tehostavia aineksia, jotka auttavat verisuonia pysymään terveinä ja joustavina: suonet eivät tukkeudu tai kovene, jolloin veri pääsee kiertämään vapaasti eikä tukoksia tai verenpaineen kohoamista ilmene.

Suosittelemme käyttämään vesimelonin kuorta tähän tarkoitukseen, mikäli sinulla on taipuvaisuutta verenkierron ongelmiin. Valmista kuoresta herkullinen juoma, jota nautit säännöllisesti.

4. Vesimelonin kuori auttaa nukahtamaan

Some figure

Aivot tarvitsevat tasaisen määrän serotoniinia pystyäkseen nukahtamaan. Kokemamme stressi ja kiire ehkäisee tätä välittäjäainetta muodostumista riittävissä määrin, joka voi johtaa levottomuuteen ja unettomuuteen.

Vesimeloni tarjoaa avun tähänkin vaivaan, sillä sen kuori sisältää polysakkarideja, jotka lisäävät serotoniinin tuotantoa. Lisäksi vesimelonin kuori kohentaa unen laatua, jolloin nukut yhtäjaksoisesti, etkä heräile pitkin yötä.

5. Vesimelonin kuoresta saa energiaa

Tämä vesimelonin osa auttaa sinua suoriutumaan päivistäsi energisenä ja hyvinvoivana. Kuoren sisältämä B6-vitamiini tuo runsaasti lisäenergiaa elimistölle, ja auttaa sulauttamaan magnesiumia ja dopamiinia. Kumpikin näistä on tärkeä osa päivän aloittamista energisenä. Suosittelemme nauttimaan vesimelonin kuorta aamiaisella, sillä näin saat käyttöösi kuoren sisältämät energisoivat yhdisteet.

Suositeltua lukemista: Mitä terveyshyötyjä vesimelonin siemenillä on?

6.  Vesimelonin kuori poistaa rasvaa

Some figure

Vesimelonin kuoren sisältämä arginiini tehostaa niitä kehon toimintoja, jotka ehkäisevät rasvakudoksen kertymistä. Kuoren diureettiset ominaisuudet tehostavat aineenvaihduntaa ja rasvan palamista. Tämä tekee vesimelonin kuoresta ihanteellisen avun hoikkana pysymiseen.

Kokeile näitä vesimelonin kuorta sisältäviä reseptejä:

1. Vesimelonimehu

Ainekset

  • Vähintään 2 viipaletta vesimelonia
  • Muutama mintunlehti

Valmistus

  • Aloita leikkaamalla vesimelonin uloin vihreä kuorikerros pois, mutta jätä kuoren vaalea osa paikoilleen. Paloittele meloni ja laita tehosekoittimeen (hedelmäliha sekä kuoren valkoinen osa).
  • Sekoita tasaiseksi ja siivilöi, mikäli haluat tasaisemman seoksen. Suosittelemme jättämään juoman siivilöimättä, sillä näin se on huomattavasti ravinteikkaampi.
  • Lisää muutama mintunlehti tuodaksesi raikkautta juomaan.
  • Voit lisätä myös murskattuja jääpaloja.

Tämä nesteyttävä juoma vahvistaa elimistöä.

2. Salaatti vesimelonista

  • Yhdistä vesimelonin palat valkoisine kuoriosineen yhteen sipuliin
  • Mausta mustapippurilla

Vesimelonin ja sipulin yhdistelmä saattaa kuulostaa oudolta, mutta kokeile sitä, se on herkullinen makuelämys!

3. Kylmä keitto

Yksi herkullisimmista ja raikastavimmista käytöistä vesimelonin kuorelle on valmistaa kiivistä, vesimelonista ja jostain muusta melonista raikas kylmä keitto.

  • Sekoita ainekset keskenään kunnes saavutat haluamasi koostumuksen.

Tuoreita vesimeloneja ei välttämättä ole saatavilla läpi vuoden, mutta voit pakastaa vesimelonin kesällä, niin että sinulla on varasto valmiina talvea varten. Melonin pakastaminen ei heikennä sen ravinto-ominaisuuksia.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.