Logo image
Logo image

Sipulin 8 vähemmän tunnettua terveyshyötyä

3 minuuttia
Tiesitkö, että sipuli pystyy edistämään myrkyllisten aineiden poistumista kehosta? Mikäli olet usein sairaana, myrkylliset aineet saattavat olla syypää. Tällä kertaa kerromme muistakin syistä siihen, miksi sipulin tulisi olla säännöllinen osa ruokavaliotasi.
Sipulin 8 vähemmän tunnettua terveyshyötyä
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Sipuli on luultavasti jo nyt perustavanlaatuinen osa ruokavaliotasi. Se on osa lukemattomia erilaisia reseptejä, joten sipuli on monelle hyvinkin tuttu tuote keittiössä. Tämä kasvis on ollut osa ihmisen ruokavaliota jo yli 7 000 vuotta, joten on jo kauan tiedetty, että sipuli saa ruoan maistumaan hyvältä. Mutta tiesitkö sipulin terveyshyödyistä?

Ensinnäkin siitä saa runsaasti vitamiineja, joihin kuuluvat C-, B6-, B1-, K- ja H-vitamiinit. Sipuli sisältää myös runsaasti foolihappoa, kuitua, rikkiä ja flavonoideja, kuten myös seuraavia tärkeitä mineraaleja:

 • kromi
 • magnesium
 • kalium
 • fosfori
 • kalsium

Kerromme siis tällä kertaa sipulin loistavista, vähemmän tunnetuista terveyshyödyistä – jatka lukemista, niin saat tietää 8 yllättävästä tavasta, joilla sipuli auttaa pitämään hyvinvointisi korkealla!

Sipulin 8 vähemmän tunnettua terveyshyötyä

1. Sipuli pystyy estämään veren hyytymistä

Some figure

Flavonoidien ohella sipulissa on myös kversetiiniä, joka on erinomainen veren hyytymisen estäjä. Se toimii seuraavalla tavalla:

 • tasapainottaa kolesterolitasoja
 • estää tulehtuneisuutta
 • toimii antioksidanttina
 • auttaa torjumaan allergioita
 • voimistaa sydäntä
 • auttaa suojaamaan ruoansulatusta
 • estää verihiutaleita muodostamasta hyytymiä, kun veri muuttuu sakeaksi

2. Auttaa vähentämään huonoa ja lisäämään hyvää kolesterolia

Kuten jo aiemmin mainitsimmekin, kversetiini sekä auttaa estämään veren hyytymistä että tasapainottaa kolesterolitasoja elimistössä.

On todistettu, että sipuli pystyy vähentämään huonoa kolesterolia samalla kuin se auttaa kehoa tuottamaan hyvää kolesterolia.

Lisäksi sen antioksidantit ovat suuri apu sydämen pitämisessä hyvässä kunnossa.

3. Auttaa estämään kasvainten kehittymistä

Some figure

Sipulin sisältämät antioksidantit tunnetaan siitä, että ne ovat avuksi kasvainten torjunnassa. Monet sipulin sisältämistä antioksidanteista pystyvät estämään syöpäkasvainten kehittymistä.

Joidenkin tutkimusten mukaan sipuli alentaa riskiä saada tietyn tyyppisiä syöpiä, esim. paksusuolen, vatsan ja eturauhasen syöpää.

4. Auttaa parantamaan mielialaa sekä nukkumaan paremmin

Sipuleissa on runsaasti foolihappoa, ja tämä loistava ainesosa auttaa lisäämään veren virtausta aivoihin. Siten se edistää sitä, että aivot saavat enemmän happea ja tärkeitä ravinteita.

Sipuli edistää myös serotoniinin ja dopamiinin tuotantoa aivoissa. Nämä ovat ne hormonit, jotka vastaavat hyvästä olosta; näin tulet sipulin ansiosta paremmalle tuulelle ja pystyt samalla parantamaan unesi laatua ja ruokahaluasi.

5. Tukee ihon ja hiusten terveyttä

Some figure

Sipulin sisältämä C-vitamiini auttaa kehoasi tuottamaan enemmän kollageenia. Tämä on erittäin tekijä, jotta voisit pitää elimistösi vahvana.

Kollageeni on avuksi solujen uusiutumisessa, kuten myös ihon kimmoisuuden ja kosteuden lisäämisessä, mikä tekee ihosta sileän ja säteilevän.

Ja jos tämä ei vielä vakuuta sinua, kollageeni on hyväksi myös hiusten terveyden kannalta, sillä se tekee niistä vahvat, paksut ja kiiltävät.

6. Auttaa poistamaan elimistöstä myrkyllisiä aineita

Sipulin sisältämät aminohapot auttavat kehoasi hankkiutumaan eroon myrkyllisistä aineista. Siten sipuli edistää maksaan kerääntyneiden raskasmetallien, kuten lyijyn, kadmiumin ja arsenikin, poistumista elimistöstä.

Kun maksaasi kertyy kyseisiä myrkkyjä, seurauksena saattaa olla sairauksia, jotka voitaisin välttää sisällyttämällä ruokavalioon myrkyllisiä aineita poistavia tuotteita. Sipuli on yksi parhaista tällaisista aineksista, joten tartu tilaisuuteen!

7. Pitää paksusuolesi terveenä

Some figure

Sen lisäksi että tämä kasvis auttaa estämään paksusuolen syöpää, se myös vastaa kyseisen elimen yleisestä terveydestä.

Sipulin sisältämä kuitu edistää hyvien bakteerien kasvua ihmisen suolistossa ja auttaa ehkäisemään ripulia.

Vieläkin parempi hyöty on se, että kuitu auttaa estämään vakavia haavaumia muodostumasta suolistoon – nämä voivat olla hyvin kivuliaita.

Lue aiheesta lisää: Näin palautat suoliston bakteeritasapainon

8. Sipuli auttaa alentamaan verensokeria

Tämä on erittäin hyvä uutinen, mikäli sinulla on diabetes tai tunnet jonkun sellaisen, joka tästä sairaudesta kärsii.

Kromi on yksi monista sipulin sisältämistä mineraaleista, ja se auttaa kehoasi säätelemään verensokeri- eli glukoositasoa. Sipulin sisältämä rikki puolestaan edistää insuliinin tuotantoa. Tämä on yksi tärkeimmistä syistä siihen, miksi sipuli on erittäin hyväksi diabeetikoille, mutta tämä kasvis on erittäin suositeltava tuote myös kaikille muillekin.

Sipulilla on siis suuren suuri määrä hyötyjä terveydelle. Muista kuitenkin se, että sipulin hyödyt on helpompi saada käyttöön jos nautit tätä kasvista raakana, sillä se menettää osan ravinteistaan kuumennettaessa – näin käy monille muillekin kasviksille.

Herkkävatsaisten tulisi rajoittaa sipulinsyöntiään kohtuulliseen määrään, sillä muuten riski saada närästystä ja ilmavaivoja saattaa kasvaa.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.