Sipulin 8 vähemmän tunnettua terveyshyötyä

toukokuu 6, 2017
Tiesitkö, että sipuli pystyy edistämään myrkyllisten aineiden poistumista kehosta? Mikäli olet usein sairaana, myrkylliset aineet saattavat olla syypää. Tällä kertaa kerromme muistakin syistä siihen, miksi sipulin tulisi olla säännöllinen osa ruokavaliotasi.

Sipuli on luultavasti jo nyt perustavanlaatuinen osa ruokavaliotasi. Se on osa lukemattomia erilaisia reseptejä, joten sipuli on monelle hyvinkin tuttu tuote keittiössä.

Tämä kasvis on ollut osa ihmisen ruokavaliota jo yli 7 000 vuotta, joten on jo kauan tiedetty, että sipuli saa ruoan maistumaan hyvältä.

Tiesitkö kuitenkaan sitä, että sipuli on myös erittäin hyvä apu terveyden kunnossapitämiseksi?

Ensinnäkin siitä saa runsaasti vitamiineja, joihin kuuluvat, C-, B6-, B1-, K- ja H-vitamiinit. Sipuli sisältää myös runsaasti foolihappoa, kuitua, rikkiä ja flavonoideja, kuten myös muun muassa seuraavia tärkeitä mineraaleja:

 • kromi
 • magnesium
 • kalium
 • fosfori
 • kalsium

Kerromme siis tällä kertaa kyseisen kasviksen loistavista terveyshyödyistä – jatka lukemista, ja saat tietää 8 yllättävästä tavasta, jolla sipuli auttaa pitämään hyvinvointisi korkealla!

1. Sipuli pystyy estämään veren hyytymistä

Flavonoidien ohella sipulissa on myös kversetiiniä, joka on erinomainen veren hyytymisen estäjä. Se toimii seuraavalla tavalla:

 • tasapainottaa kolesterolitasoja
 • estää tulehtuneisuutta
 • toimii antioksidanttina
 • auttaa torjumaan allergioita
 • voimistaa sydäntä
 • auttaa suojaamaan ruoansulatusta
 • estää verihiutaleita muodostamasta hyytymiä, kun veri muuttuu sakeaksi

2. Sipuli auttaa vähentämään huonoa ja lisäämään hyvää kolesterolia

Kuten jo aiemmin mainitsimmekin, kversetiini sekä auttaa estämään veren hyytymistä että tasapainottaa kolesterolin tasoja elimistössä.

On todistettu, että sipuli pystyy vähentämään huonoa kolesterolia samalla kuin se auttaa kehoa tuottamaan hyvää kolesterolia.

Lisäksi sen antioksidantit ovat suuri apu sydämen pitämisessä hyvässä kunnossa.

3. Sipuli auttaa estämään kasvainten kehittymistä

sipulit

Sipulin sisältämät antioksidantit on tunnettu siitä, että ne ovat avuksi kasvainten torjunnassa. Moni niistä antioksidanteista, joita tässä loistavassa kasviksessa on, pystyy estämään syöpäkasvainten kehittymistä.

On myös olemassa tutkimuksia, joiden mukaan sipuli alentaa riskiä saada tietyn tyyppisiä syöpiä, joihin kuuluvat paksusuolen, vatsan ja eturauhasen syövät.

4. Sipuli auttaa parantamaan mielialaa sekä nukkumaan paremmin

Sipuleissa on runsaasti foolihappoa, ja tämä loistava ainesosa auttaa lisäämään veren virtausta aivoihin. Siten se edistää sitä, että aivot saavat enemmän happea ja tärkeitä ravinteita.

Sipuli edistää myös serotoniinin ja dopamiinin tuotantoa aivoissa. Nämä ovat ne hormonit, jotka vastaavat hyvästä olosta, ja siten tulet sipulin ansiosta paremmalle tuulelle. Samalla pystyt parantamaan unesi laatua ja ruokahaluasi.

5. Sipuli tukee ihon ja hiusten terveyttä

pilkottu sipuli

Sipulin sisältämä C-vitamiini auttaa kehoasi tuottamaan enemmän kollageenia. Tämä on elintärkeä tekijä, jotta voisit pitää elimistösi vahvana.

Kollageeni on avuksi myös solujen uusiutumisessa, kuten myös joustavuuden ja kosteuttamisen lisäämisessä, ja se tekee ihosta sileän ja säteilevän.

Ja jos tämä ei vielä vakuuta sinua, kollageeni on myös hyväksi hiusten terveyden kannalta, sillä se tekee niistä vahvat, paksut ja kiiltävät.

6. Sipuli auttaa poistamaan elimistöstä myrkyllisiä aineita

Sipulin sisältämä aminohappo auttaa kehoasi hankkiutumaan eroon myrkyllisistä aineista.

Siten sipuli edistää raskasmetallien poistumista, kuten lyijyä, kadminiumia ja arsenikkia, joita on maksassa.

Kun maksaasi kertyy kyseisiä myrkkyjä, seurauksena saattaa olla sairauksia, jotka voitaisin välttää sisällyttämällä ruokavalioon myrkyllisiä aineita poistavia tuotteita. Sipuli on yksi parhaista tällaisista aineksista, joten tartu tilaisuuteen!

7. Sipuli pitää paksusuolesi terveenä

paksusuoli

Sen lisäksi että tämä kasvis auttaa estämään paksusuolen syöpää, toinen sipulin hyöty on se, että se vastaa kyseisen elimen yleisestä terveydestä.

Sipulin sisältämä kuitu edistää hyvien bakteerien kasvua ihmisen suolistossa, ja se auttaa estämään ripulia.

Vieläkin parempi hyöty on se, että kuitu auttaa estämään vakavia haavaumia muodostumasta suolistossa – nämä voivat olla hyvin kivuliaita.

Lue aiheesta lisää: Näin palautat suoliston bakteeritasapainon

8. Sipuli auttaa alentamaan verensokerin tasoa

Tämä on erittäin hyvä uutinen, mikäli sinulla on diabetes tai tunnet jonkun sellaisen, joka tästä sairaudesta kärsii.

Kromi on yksi monista mineraaleista joita sipulista löytyy, ja se auttaa kehoasi säätelemään verensokerin tai glukoosin tasoa.

Rikki on avuksi siten, että se edistää insuliinin tuotantoa. Tämä on yksi tärkeimmistä syistä siihen, että sipuli on erittäin hyväksi niille, joilla on diabetes, mutta tämä kasvis on erittäin suositeltava tuote myös silloin, jos kyseistä sairautta ei ole.

Sipulissa on siis suuren suuri määrä hyötyjä terveytesi ylläpidon kannalta. Muista kuitenkin se, että sipulin hyödyt on helpompi saada käyttöön jos nautit tätä kasvista raakana, sillä se menettää osan ravinteistaan mikäli kuumennat sitä – näin käy monille muillekin kasviksille.

Herkkävatsaisten tulisi rajoittaa sipulinsyöntiään kohtuulliseen määrään, sillä muuten riski saada närästystä ja ilmavaivoja saattaa kasvaa.

UUTISIA VERKOSSA