Logo image
Logo image

Mitä terveyshyötyjä vesimelonin siemenillä on?

3 minuuttia
Tiesitkö että vesimelonin siemenet auttavat sinua poistamaan ylimääräistä nestettä? Tämän lisäksi ne sisältävät runsaasti antioksidantteja.
Mitä terveyshyötyjä vesimelonin siemenillä on?
Viimeisin päivitys: 05 joulukuuta, 2018

Vesimeloni on herkullinen ja virkistävä hedelmä, joka sisältää nimensä mukaisesti runsaasti vettä, ja lisäksi antioksidantteja. Vesimeloni on kesäinen hedelmä, joka soveltuu välipalaksi etenkin lämpimällä säällä – vesimeloni nesteyttää ja virkistää oloa välittömästi helleaallon aikana.

Tämän lisäksi vesimeloni on täynnä tärkeitä ravintoaineita, jotka voivat kohentaa terveydentilaa huomattavasti. Vesimeloni sisältää lykopeeniä, joka auttaa kehoa puhdistumaan ja poistamaan ylimääräistä nestettä. Monet vesimelonista nauttivat eivät kuitenkaan ole tietoisia siitä, että vesimelonin mustat siemenet, jotka yleensä syljetään pois, ovat täynnä ravinteita jotka kannattaa hyödyntää.

Teessä ja muissa juomissa hyödynnetyt vesimelonin siemenet voivat auttaa ehkäisemään tauteja ja tukevat sisäelinten toimintaa. Haluatko tietää lisää vesimelonin siemenistä? Jatka lukemista!

Vesimelonin siementen terveyshyödyt

Vesimelonin siemenet ovat luonnollisesti laksatiivisia

Some figure

Vesimelonin siemenet sisältävät runsaasti kuitua, joka säätelee suoliston toimintaa ja pitää suolen tyhjentymisen säännöllisenä ja helppona. Voit nauttia vesimelonin siemeniä synteettisten laksatiivien sijasta ja ehkäistä ummetusta luonnollisesti. 

Suositeltua lukemista: 10 hellävaraista laksatiivia ummetuksen helpottamiseksi

Loistava diureetti

Aivan kuten itse vesimeloni, myös sen siemenet ovat nestettä poistavia. Siemeniä nauttimalla puhdistat kehoa kuona-aineista ja ehkäiset nesteiden kertymistä kudoksiin.

Lääkinnällinen vesimelonin siemenistä valmistettu tee on ikivanha hoitokeino munuaisiin kertyneiden jätteiden ja myrkkyjen poistamiseksi, samalla siemenet ehkäisevät munuaiskivien muodostumista.

Siementen aktiiviset yhdisteet tukevat virtsateiden toimintaa ja lisäävät nesteiden poistumista, jolloin bakteerien liikakasvu estyy ja kärsit vähemmän tulehduksista. Tämän lisäksi siemenet poistavat elimistöstä myrkkyjä ja raskasmetalleja, jotka lisäävät riskiä vakaville sairauksille.

Vesimelonin siemenet tasapainottavat kehon nesteitä ja suolamäärää, joten niiden säännöllinen nauttiminen vaikuttaa positiivisesti myös verenpaineeseen. Kokeile verenpaineen kontrollointia vesimelonin siemeniä nauttimalla.

Runsaasti antioksidantteja

Some figure

Vesimeloni itsessään sisältää terveydelle hyödyllistä lykopeeniä, kun taas sen siemenistä saat antioksidantteja, kuten magnesiumia ja sinkkiä. Nämä ainekset auttavat ehkäisemään vapaiden radikaalien aiheuttamia solumuutoksia ja terveyshaittoja, ja ne estävät myös luiden ja nivelten ennenaikaista haurastumista ja heikentymistä.

Hyvä energianlähde

Ikävä kyllä monet eivät välitä vesimelonin siemenistä ja sylkevät ne pois, tai poistavat ne leikatessaan melonia. Siemenet sisältävät runsaasti hyvälaatuista energiaa, jolla voi ehkäistä iltapäivän naposteluvimmaa ja näläntunnetta. Siemeniä nauttimalla voi antaa itselleen lisäenergiaa ja karkottaa väsymyksen ja heikkouden.

Vesimelonin siementen sisältämät mineraalit ja kuitu ehkäisevät sekä fyysistä että psyykkistä väsymystä.

100 grammaa vesimelonia sisältää noin 20 kaloria, kun taas vesimelonin siemenet sisältävät sataa grammaa kohden jopa 555 kaloria. Tämä tekee siemenistä huomattavasti ravinteikkaampia, mutta on syytä välttää niiden liiallista nauttimista suuren kalorimäärän takia. Siemeniä kannattaa nauttia pieni kourallinen kerrallaan.

Eroon liiallisesta rasvasta verenkierrosta

Some figure

Epänormaali määrä lipidejä verenkierrossa johtuu usein korkeasta kolesterolista tai korkeasta triglyseridien määrästä. Rasvakertymät verisuonissa voivat johtaa korkeaan verenpaineeseen, sydäntauteihin ja veritulppariskin kasvamiseen, joten verisuonet tulisi pyrkiä pitämään mahdollisimman puhtaina kokonaisvaltaisen terveyden kannalta.

Vesimelonin siemenet sisältävät Omega-3- ja Omega-6 -rasvahappoja, joten ne soveltuvat ihanteellisesti verenkierron puhdistamiseen ja korkean kolesterolin alentamiseen. Kun nautit vesimelonin siemeniä, ehkäiset verenkierron ongelmia ja sairauksia sekä vältät valtimoiden tukkeutumisen ja kovettumisen.

Suositeltua lukemista: 7 smoothiereseptiä verisuonten puhdistamiseen

Näin valmistat hoitavan juoman vesimelonin siemenistä

Some figure

Tämän juoman valmistaminen on helppoa ja nopeaa. Voit käyttää kokonaisia vesimelonin siemeniä, tai hyödyntää niistä valmistettua kuivaa jauhetta – ravintoaineet imeytyvät jauheesta tehokkaammin.

Ainekset

 • 4 rkl vesimelonin siemeniä (n. 40 g)
 • 1 l vettä
 • Muutama desilitra pilkottua vesimelonia

Valmistus

 • Kaada vesi kattilaan ja kiehauta.
 • Jauha vesimelonin siemenet morttelissa.
 • Kun siemenet on jauhettu hienoksi jauheeksi, kaada jauhe kuumaan veteen ja anna kiehua matalalla lämmöllä 30 minuuttia.
 • Poista kattila liedeltä ja anna juoman jäähtyä kattilassa tunnin ajan.
 • Siivilöi neste ja kaada kannuun.
 • Tehdäksesi juomasta herkullisen makean ja kesäisen voit lisätä pari desiä pilkottua vesimelonia juomaan ja sekoittaa tasaiseksi tehosekoittimessa.
 • Säilytä juoma jääkaapissa tai tarjoile välittömästi jääpalojen kera.

Näin juomaa nautitaan terveyden edistämiseen

 • Nauti ensimmäinen kupillinen juomaa tyhjään mahaan heti herättyäsi ja anna sen imeytyä rauhassa puoli tuntia enne aamupalan nauttimista.
 • Nauti mehua kaksi peräkkäistä päivää joka viikko parhaiden tulosten saavuttamiseksi.
 • Vältä sokerin tai keinotekoisten makeutusaineiden lisäämistä juomaan – vesimeloni itsessään on riittävän makea hedelmä.
 • Älä ylitä suositeltua vesimelonin siementen määrää juomassa, sillä muutoin voi ilmetä sivuvaikutuksia.

Oletko valmis kokeilemaan vesimelonin siemeniä ruokavaliossasi? Nyt kun tiedät vesimelonin siementen terveyshyödyt, et enää heitä niitä roskiin vaan säästät ne käyttöä varten!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ip, B. C., & Wang, X. D. (2013). Non-alcoholic steatohepatitis and hepatocellular carcinoma: Implications for lycopene intervention. Nutrients. http://doi.org/10.3390/nu6010124
 • Erhirhie, E. O., & Ekene, N. E. (2013). Medicinal Values on Citrullus lanatus ( Watermelon ): International Journal of Research in Pharmaceutical and Biomedical Sciences.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.