Kymmenen tapaa taistella väsymystä vastaan

· maaliskuu 8, 2017
Onko sinulla vaikeuksia pysyä hereillä töissä? Taisteletko iltapäiväväsymystä vastaan? Ennen kuin turvaudut kofeiiniin, kokeile näitä kymmentä luonnollista ja terveellistä vinkkiä väsymyksen selättämiseen.

Oletko taistellut väsymystä vastaan koko päivän töissä? Oletko uupunut, koska et saanut edellisenä yönä unta?

Yleisimmät tavat nostaa energiatasoja ovat kofeiinin tai sokerin nauttiminen. Onneksi on kuitenkin olemassa monia parempiakin keinoja saada pieni energiaboosti. Tässä artikkelissa annamme joitakin vinkkejä, joiden avulla selviät unettoman yön jälkeisestä päivästä ilman, että sinun tarvitsee turvautua epäterveellisiin metodeihin.

Tähän listaan on koottu ne kaikkein yksinkertaisimmat asiat, jotka voit toteuttaa ollessasi väsynyt tai kun sinun täytyy ladata akkusi.

1. Nouse ylös ja liiku

Jos joudut istumaan työpöytäsi ääressä eikä sinulla ole paljon tilaa liikkua, kannattaa kokeilla seuraavaa. Nouse ylös ja heiluttele käsiäsi ja jalkojasi. Voit myös kokeilla juosta paikoillasi tai kurottaa kohti varpaitasi. Tämän tekeminen päästää energian virtaamaan paremmin kehosi läpi.

Jos sinulla on käytettävissäsi hieman enemmän tilaa, voit tehdä pienen kävelylenkin, reippaankin sellaisen. Näin saat verenkiertosi kunnolla liikkeelle ja lisää energiaa.

Lisäksi, jos sinulla on mahdollisuus, mene ulos haukkaamaan happea ja nauttimaan auringosta. Tämä auttaa selättämään väsymyksen paljon tehokkaammin.

2. Huijaa aivojasi

Aivot ja energia

Jos liikkuminen ei ole mahdollista, voit treenata aivojasi. Ristikon täyttäminen tai Sudokun tekeminen voivat olla ratkaisuja ongelmaasi. Voit myös panna mielesi työskentelemään jonkun uuden asian parissa.

Näin pidät aivosi virkeinä ja herättelet niitä suoritettuasi samoja toistuvia tehtäviä.

3. Hyödynnä sitruunaa

Tiesitkö, että sitruunan tuoksu on erittäin hyödyllinen aivojen stimuloimisen kannalta?

Voit siis hyödyntää sitruunaa estääksesi aivojasi uinumasta. Voit tehdä sen esimerkiksi imeskelemällä sitruunanmakuista karkkia, juomalla hieman sitruunateetä tai jopa haukkaamalla suoraan itse sitruunasta.

Tietyille hedelmille tyypillinen sitrusmainen tuoksu aktivoi aivojasi ja auttaa taistelemaan väsymystä vastaan.

Voit valita sen sitrushedelmän, josta pidät eniten. Tai kokeile vaikka niitä kaikkia, kunnes löydät itsellesi parhaiten toimivan.

4. Viilennä itseäsi

Kylmä vesi

Jätä väliin se tyypillinen iltapäivän kahvikupillinen ja juo sen sijaan lasillinen kylmää vettä. Kylmä vesi auttaa heräämään ja se nesteyttää elimistöä. Tämä antaa ylimääräistä energiaa.

Voit myös heittää hiemän kylmää vettä kasvoillesi. Toinen vaihtoehto on hangata jääpalaa ranteeseen; tämä herättää kehon nopeammin.

Kylmä on loistava keino nostaa adrenaliinitasoja. Se on stimuloiva hormoni, jonka avulla pysyt tarkkaavaisempana puuhissasi.

5. Syö minttukarkki

Aivan kuten sitruunoilla, mintullakin on stimuloiva tuoksu, joka auttaa taistelemaan väsymystä vastaan. Hyvä idea on pitää hiukan minttukarkkeja työpöydän laatikossa hätätilanteiden varalta.

Voit myös kokeilla mintunmakuista purukumia. Jos lisäät hieman minttua jääkylmään veteen tai peset kätesi mintunhajuisella saippualla, vaikutus on sama.

6. Kuuntele nopeatempoista musiikkia

Musiikin kuuntelu

Energinen musiikki saa heräämään. Pane siis kuulokkeet korvillesi, valitse suosikkibiisisi ja laita nupit kaakkoon. Jos lisäksi laulat mukana, energiatasosi nousevat vielä tehokkaammin.

Vielä enemmän energiaa saat nousemalla ylös tuolistasi ja tanssimalla. Pomosi saattaa tosin ihmetellä asiaa…

7. Hengitä tulta

Ei kirjaimellisesti tietenkään! Tarkoitamme tällä erästä joogassa käytettyä hengitystekniikkaa. Tämä tekniikka saa elimistössä aikaan ison adrenaliinipurkauksen. Tästä syntyvä ”happiaalto” kulkeutuu aivoillesi ja saa sinut heräämään.

”Tulihengitystekniikka” on helppo oppia. Netistä löytyy videoita sen harjoittelemiseen.

8. Huijaa mieltäsi

Joskus energiaboostin saamiseksi riittää, että pelkästään kuvittelee olevansa energisempi. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että huijaat itsesi luulemaan, että sinulla on enemmän energiaa kuin todellisuudessa onkaan.

Sinun täytyy vain vakuutella itsellesi useaan kertaan, että olet täysin hereillä ja täynnä energiaa. Näin saat suoritettua kaikki tehtäväsi.

Tulet yllättymään, kuinka lähes automaattisesti saat jostain lisää energiaa, vaikka sitä ennen tunsit olevasi aivan poikki.

9. Meditoi

Meditaatio

Meditaatio on erittäin hyödyllinen keino stressin vähentämisen ja keskittymiskyvyn parantamisen kannalta. Sitä tulisi harjoittaa säännöllisesti. Saatat myös huomata, että se on lisäksi loistava työkalu väsymyksen selättämiseen.

Jos olet kokeillut joskus meditaatiota, mutta et päässyt eroon iltapäiväväsymyksestäsi, tämä saattaa johtua siitä, ettet ole löytänyt itsellesi oikeanlaista meditaatioharjoitusta.

10. Naura

Nauraminen on terapeuttista. Tämä johtuu elimistön vapauttamista endorfiineista. Nämä hormonit vaikuttavat kokonaisvaltaiseen hyvinvointiisi ja energiatasoihisi.

Siksi kannattaa käyttää muutama minuutti hassun videon katsomiseen tai hauskan tarinan kertomiseen. Tämä voi auttaa taistelemaan väsymystä vastaan ja parantaa suorituskykyä.

Kokeile ihmeessä!