Logo image
Logo image

10 hellävaraista laksatiivia ummetuksen helpottamiseksi

3 minuuttia
Paras tapa taistella ummetusta vastaan on noudattaa terveellistä, tasapainoista ja kuitupitoista ruokavaliota, juoda runsaasti vettä ja pysyä aktiivisena.
10 hellävaraista laksatiivia ummetuksen helpottamiseksi
Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ummetus on erittäin yleinen ruoansulatusjärjestelmän vaiva, jota esiintyy kaiken ikäisillä ihmisillä. Sille ovat ominaista krooniset ulostamisvaikeudet. Ummetukseen voi myös liittyä vatsakipua, pahanhajuista hengitystä ja päänsärkyä. Lue parhaat keinot ummetuksen helpottamiseksi ja ehkäisemiseksi tästä artikkelista.

Mikä ummetusta aiheuttaa?

Ummetuksen pahimpia aiheuttajia ovat huono ruokavalio, nestevajaus ja liikkumattomuus. Joskus se voi kuitenkin olla oire sairaudesta tai merkki suoliston bakteerikannan muutoksista.

Terveysalan ammattilaiset suosittelevat muuttamaan elämäntapoja ja parantamaan ruokavaliota toistuvan ummetuksen välttämiseksi.

Mitä tehdä ummetuksen helpottamiseksi?

Some figure

Monet ihmiset käyttävät mielellään kaupan laksatiiveja ummetuksen hoidossa ja apuna ulosteen poistamisessa. Suurin ongelma näissä tuotteissa on kuitenkin se, että ne aiheuttavat usein sivuvaikutuksia ja tekevät käyttäjän niistä riippuvaiseksi niin, ettei ulostaminen enää onnistu ilman niitä.

Onneksi on olemassa 100 % luonnollisia ratkaisuja, joilla on sama vaikutus ilman terveyshaittoja. Tällä kertaa haluaisimme jakaa 10 parasta luonnollista laksatiivia, joita voit kokeilla seuraavan kerran kärsiessäsi ummetuksesta.

1. Sitruunat

Vastapuristettu sitruunamehu on yksi parhaista luonnon tarjoamista avuista ummetuksen helpottamiseksi. Se sisältää kuitua ja tärkeitä vitamiineja, jotka edistävät ruoan kulkeutumista suolistossa ja tehostavat kuona-aineiden poistumista.

Jotta sitruunamehu olisi helpompi juoda ja toimisi tehokkaammin, suosittelemme laimentamaan sitä vedellä ja juomaan sen tyhjään mahaan.

2. Pellavansiemenet

Some figure

Superruokana pidetyt pellavansiemenet sisältävät runsaasti kuitua ja Omega-3 -rasvahappoja, jotka edistävät ruoansulatusta.

Pellavansiemenet tunnetaan voimakkaista laksatiivisista vaikutuksistaan, jotka voivat auttaa helpottamaan lievää ja keskivaikeaa ummetusta sekä tulehdusta.

Kokeile lisätä niitä suosikkiresepteihisi. Ihanteellisesti sinun tulisi liottaa niitä vedessä yön yli ja juoda neste seuraavana aamuna.

2. Risiiniöljy

Some figure

Jos nautit pari ruokalusikallista risiiniöljyä tyhjään mahaan, saat ummetuksen loppumaan välittömästi. Tämä öljy sisältää erityistä aktiivista ainesosaa, joka sulaessaan stimuloi suoliston toimintaa.

Sitä ei kuitenkaan tulisi käyttää liikaa tai liian pitkään, koska muuten sillä voi olla epätoivottuja sivuvaikutuksia.

4. Kiivi

Kiivi on hedelmä, jolla on lieviä laksatiivisia ominaisuuksia. Kiivit tunnetaan niiden suuresta C-vitamiini- ja kuitupitoisuudestaan, ja ne ovat yksi sellaisista ruoka-aineista, jota voit syödä päivittäin estääksesi suolen toimintaa hidastumasta.

Ravitsemusasiantuntijat suosittelevat syömään kaksi kiiviä aamupalalla suoliston puhdistamiseksi ja ummetuksen helpottamiseksi.

5. Pinaatti

Some figure

Terveysvaikutuksistaan tunnettu pinaatti sopii loistavasti myös elimistön puhdistamiseen ja ruoansulatuksen parantamiseen. Tuoreeltaan nautittuna pinaatti auttaa uudistamaan suolistoa, joka on huonon ruokavalion seurauksena muuttunut.

Kokeile lisätä pinaatinlehtiä smoothieihin, salaatteihin, keittoihin tai johokin suosikkiruokaasi.

6. Viinirypäleitä ummetuksen helpottamiseksi

Viinirypäleet sisältävät selluloosaa, sokereita ja orgaanisia happoja, jotka auttavat edistämään ruoan kulkeutumista suolistossa.

Kun kärsit ruoansulatusongelmista, syö pieni kourallinen viinirypäleitä tai juo puoli lasillista sokeritonta viinirypälemehua. Toinen tapa nauttia viinirypäleitä on syödä rusinoita, joita on liotettu vedessä päivän tai kaksi.

7. Viikunat

Some figure

Nämä pienet hedelmät tunnetaan jo antiikin ajoilta erinomaisena luonnollisena laksatiivina. Niiden laksatiiviset vaikutukset johtuvat niiden sisältämästä kuidusta, joka helpottaa ruoansulatusta ja ruokamassan kulkeutumista suolistossa. 

Parasta olisi hankkia tuoreita viikunoita, sillä suuri osa kuidusta ja kalsiumista sijaitsee niiden kuoressa. Niitä voi saada myös kuivattuina, mutta silloin niitä on liotettava vedessä yön yli.

8. Luumut

Luumut ovat yksi tunnetuimmista ja tehokkaimmista luontaisista laksatiiveista. Ne maistuvat herkullisilta ja ovat täynnä terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita.

Suosittelemme juomaan niistä valmistettua mehua osana aamiaista yhdessä täysjyväkaurapuuron kanssa.

9. Pähkinät ummetuksen helpottamiseksi

Some figure

Pähkinät ovat luonnollinen rasvahappojen ja kuidun lähde, mistä syystä ne ovat hyvä apu suoliston terveyden hoitamisessa.

Pähkinöiden säännöllinen syöminen ehkäisee kolesterolin kertymistä ja auttaa poistamaan suolistoa tukkivaa ulostemassaa.

Lisäksi pähkinät ovat erittäin terveellinen välipala, joka hillitsee nälkää ja ehkäisee ylensyömistä.

10. Aloe vera

Aloe-kasvin lehtien sisältämällä geelillä on tulehdusta lievittäviä ja laksatiivisia ominaisuuksia, jotka nopeuttavat ummetuksen paranemista.

Aloe vera -geeliä löytyy apteekeista erilaisina valmisteina, kuten teenä ja tiivisteinä, mutta sitä on parasta nauttia luonnollisessa muodossaan esimerkiksi hunajan kera.

Pidä mielessä, että saadaksesi täyden helpotuksen vaivaan sinun on myös muutettava ruokailutottumuksiasi ja juotava enemmän vettä pitkin päivää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.