Luonnonmukaiset laksatiivit: 10 parasta vaihtoehtoa

Koska omenat sisältävät suuren määrän pektiiniä, ne auttavat säätelemään suoliston toimintaa, mukaan lukien hoitamaan ripulia ja ummetusta.
Luonnonmukaiset laksatiivit: 10 parasta vaihtoehtoa
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Jos kärsit ummetuksesta, haluat varmasti tietää mitä luonnonmukaisia laksatiiveja on olemassa. Niiden lisäksi ruokavalion tulisi tietysti sisältää myös sopivasti kuitua sekä sellaisia ruoka-aineita, jotka säätelevät suoliston bakteerikantaa, kuten jogurttia. Luonnonmukaiset laksatiivit ovat ruokia tai yrttejä, jotka auttavat puhdistamaan suolistoa. On tärkeää erotella kolme eri laksatiivityyppiä, koska joillakin on huomattavasti voimakkaampi vaikutus ja ne saattavat aiheuttaa sivuvaikutuksia.

Luonnonmukaiset laksatiivit

Laksatiivit voidaan luokitella sen mukaan, miten ne vaikuttavat kehossa.

Stimulantit

Näitä kutsutaan myös ulostuslääkkeiksi. Ne toimivat stimuloimalla suoliston lihaksia, sillä ne sisältävät sellaisia ainesosia, jotka vaikuttavat paksusuolen seinämän hermopäätteisiin edistäen suoliston liikkeitä ja ulostamista.

Stimulanttien haittapuoli liittyy niiden vaikutusaikaan: ne voivat toimia elimistössä jopa 8 tuntia. On suositeltavaa ottaa laksatiiviset stimulantit ennen nukkumaanmenoa.

Luonnolliset laksatiivit helpottavat ummetusta

Mekaaniset

Nämä ovat kuitupitoisia laksatiiveja, jotka lisäävät ulostemassaa, pidättävät vettä ja kosteuttavat suoliston seinämiä. Ne auttavat luonnonmukaisesti parantamaan suolen lihasten liikkeitä, edistäen ulostamista. Mekaanisissa laksatiiveissa voi olla paljon liukenevaa tai liukenematonta kuitua.

Nämä laksatiivit ovat paljon hellempiä kuin stimulantit ja niitä suositellaan ensimmäisenä askeleena ummetuksen hoidossa. Suosittelemme syömään näiden laksatiivien kanssa myös maitohappoja, kuten maustamatonta jogurttia.

Osmoottiset

Tämän tyyppiset laksatiivit toimivat niin, että ne lisäävät veden määrää suolistossa, pehmentäen ulostetta. Ne ovat samantapaisia kuin mekaaniset laksatiivit, ne sisältävät paljon mineraaleja ja pakottavat suolen tyhjenemään. Kirsikat ovat esimerkki osmoottisesta laksatiivista. Vaikutus on voimakas, ja tällaisten laksatiivien kanssa täytyykin juoda paljon vettä ja isotonisia nesteitä, jotta elimistön nestetasapaino pysyisi yllä.

Naisen vatsakipu

Parhaat luonnonmukaiset laksatiivit: mikä kannattaa valita?

Mekaaniset ja osmoottiset laksatiivit ovat hellempiä suolistolle. Hyviä esimerkkejä tällaisista laksatiiveista ovat seuraavat:

Omenamehu ja oliiviöljy

Sekoita desi omenamehua ja desi oliiviöljyä. Juo sekoitus ennen nukkumaanmenoa.

Kirsikat ja hunaja

Kiehauta kattilassa kaksi desiä vettä. Lisää kuusi kirsikkaa. Ota pois levyltä ja anna jäähtyä kannen alla yön yli. Aamulla siivilöi vesi pois ja lisää ruokalusikallinen hunajaa kirsikoiden sekaan. Syö kirsikat pitkin päivää.

Aloe vera

Viipaloi aloe veran lehti. Kiehauta se pikku kattilallisessa vettä. Kun se on viilentynyt, sulje neste purkkiin ja laita jääkaappiin tasaantumaan. Sinun tulisi nauttia tätä nestettä vain kahdesti viikossa. Tämä laksatiivi ei ole suositeltava raskaana oleville tai imettäville naisille, eikä heille joilla on verenohennuslääkitys.

Aloe vera on luonnonmukainen laksatiivi

Viinirypäle-pellavansiemensmoothie

Laita viinirypäleet tehosekoittimeen niin, että saat tasaista mehua/sosetta 2-2,5 desin verran ja lisää ruokalusikallinen jauhettuja pellavansiemeniä. Juo aamulla vain kerran viikossa.

Risiiniöljy

Tämä on ulkoinen laksatiivi. Liota pyyhettä tai sideharsoa risiiniöljyssä ja lämmitä pienen liekin yllä. Aseta lämmitetty tuppo alaselällesi tai lanteen alueelle. Peitä se, niin se säilyy pidempään lämpöisenä. Käytä päivittäin. Emme suosittele nauttimaan risiiniöljyä sisäisesti.

Muut luonnonmukaiset laksatiivit: ruoat

Aloe veran ja kirsikoiden lisäksi on muitakin ruokia, jotka toimivat luonnollisina laksatiiveina. Ennen kuin nautit mitään, tulisi sinun selvittää mikä aiheuttaa ruoansulatusvaivasi. Ummetuksesta kärsit silloin kun käyt vähemmän kuin kolmesti viikossa vessassa tai silloin kuin ulosteesi on kuivaa ja kovaa.

Ruoansulatusvaivat ovat yleisiä epäterveellisen ruokavalion yhteydessä. Liikunnan puute, istumatyö, nesteytyksen puute, kovat rasvat ja valkoiset jauhot voivat myös olla syynä ummetukseen. Jos haluat terveellisen tyhjennyksen, tulee sinun muuttaa elämätyyliäsi hieman. Joitakin suositeltuja ruokia:

Piharatamo

Tämä kasvi on alunperin Intiasta ja siinä on paljon kuitua, joka auttaa käymään vessassa. Se pystyy imemään vettä, lisäämään ulosteen massaa ja stimuloimaan suoliston liikkeitä.

Omena

Sekä punaiset että vihreät omenat sisältävät pektiiniä, joka edistää suoliston liikkeitä, pehmentää ulostetta (kuidun ansiosta) ja auttaa käymään vessassa. Syö omena päivässä tai nauti pieni annos illallisen jälkeen. Suosittelemme raakoja omenia tai kuivattuna kirsikoiden kanssa.

Omenat edistävät suoliston liikkeitä

Banaani

Myös tämä hedelmä sisältää suuren määrän kuitua (ja kaliumia) ja on näin ollen loistava luontainen laksatiivi. Yhdessä banaanissa on 12 % päivän suositellusta kuituannoksesta. Niissä on myös oligosakkarideja, jotka kulkevat suoraan paksusuoleen ja edistävät ruoansulatusta ja ulostusta.

Sipuli

Sipulin tulisi kuulua jokaiseen ruokavalioon, sillä sen lisäksi että se on maukasta, se auttaa myös suojaamaan kehoa sairauksilta, taudinaiheuttajilta ja muilta vaivoilta. Ja sipulit toimivat myös luonnonmukaisina laksatiiveina. Raa’an sipulin syöminen lisää mahanesteiden tuotantoa ja pitää suoliston bakteerikannan terveenä. Kiniini puolestaan stimuloi maksan aineenvaihduntaa, haimaa, vatsaa ja suolistoa.

Ennen kuin ryhdyt muihin toimiin, kokeile näitä luonnollisia keinoja hoitaaksesi suolistosi ongelmia ja ummetusta. Jos itsehoito ei tehoa ja/tai ummetuksen lisäksi esiintyy muita oireita, mene lääkäriin. • Alookaran J, Tripp J. Castor Oil. 2022 Mar 16. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan–.
 • Arslan GG, Eşer I. An examination of the effect of castor oil packs on constipation in the elderly. Complement Ther Clin Pract. 2011 Feb;17(1):58-62.
 • Bae SH. Diets for constipation. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 2014 Dec;17(4):203-8.
 • Diaz, S., Bittar, K., & Mendez, M. D. Constipation. StatPearls [Internet]. 2022.
 • Bayer SB, Gearry RB, Drummond LN. Putative mechanisms of kiwifruit on maintenance of normal gastrointestinal function. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018;58(14):2432-2452.
 • Hanif Palla A, Gilani AH. Dual effectiveness of Flaxseed in constipation and diarrhea: Possible mechanism. J Ethnopharmacol. 2015 Jul 1;169:60-8.
 • Hong SW, Chun J, Park S, Lee HJ, Im JP, Kim JS. Aloe vera Is Effective and Safe in Short-term Treatment of Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-analysis. J Neurogastroenterol Motil. 2018 Oct 1;24(4):528-535.
 • Jalanka J, Major G, Murray K, Singh G, Nowak A, Kurtz C, Silos-Santiago I, Johnston JM, de Vos WM, Spiller R. The Effect of Psyllium Husk on Intestinal Microbiota in Constipated Patients and Healthy Controls. Int J Mol Sci. 2019 Jan 20;20(2):433.
 • Katsirma, Z., Eirini, E., Rodriguez-Mateos, A., & Whelan, K. Fruits and their impact on the gut microbiota, gut motility and constipation. Food & Function. 2021.
 • Knez Hrnčič M, Ivanovski M, Cör D, Knez Ž. Chia Seeds (Salvia hispanica L.): An Overview-Phytochemical Profile, Isolation Methods, and Application. Molecules. 2019 Dec 18;25(1):11.
 • Ladas SD, Haritos DN, Raptis SA. Honey may have a laxative effect on normal subjects because of incomplete fructose absorption. Am J Clin Nutr. 1995 Dec;62(6):1212-5.
 • Lever E, Cole J, Scott SM, Emery PW, Whelan K. Systematic review: the effect of prunes on gastrointestinal function. Aliment Pharmacol Ther. 2014 Oct;40(7):750-8.
 • Portalatin M, Winstead N. Medical management of constipation. Clin Colon Rectal Surg. 2012 Mar;25(1):12-9.
 • Ramos CI, Andrade de Lima AF, Grilli DG, Cuppari L. The short-term effects of olive oil and flaxseed oil for the treatment of constipation in hemodialysis patients. J Ren Nutr. 2015 Jan;25(1):50-6.
 • Roerig JL, Steffen KJ, Mitchell JE, Zunker C. Laxative abuse: epidemiology, diagnosis and management. Drugs. 2010 Aug 20;70(12):1487-503.
 • Turan İ, Dedeli Ö, Bor S, İlter T. Effects of a kefir supplement on symptoms, colonic transit, and bowel satisfaction score in patients with chronic constipation: a pilot study. Turk J Gastroenterol. 2014 Dec;25(6):650-6.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.