Logo image
Logo image

Luonnonmukaiset laksatiivit: 10 parasta vaihtoehtoa

3 minuuttia
Koska omenat sisältävät suuren määrän pektiiniä, ne auttavat säätelemään suoliston toimintaa, mukaan lukien hoitamaan ripulia ja ummetusta.
Luonnonmukaiset laksatiivit: 10 parasta vaihtoehtoa
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Jos kärsit ummetuksesta, haluat varmasti tietää mitä luonnonmukaisia laksatiiveja on olemassa. Niiden lisäksi ruokavalion tulisi tietysti sisältää myös sopivasti kuitua sekä sellaisia ruoka-aineita, jotka säätelevät suoliston bakteerikantaa, kuten jogurttia. Luonnonmukaiset laksatiivit ovat ruokia tai yrttejä, jotka auttavat puhdistamaan suolistoa. On tärkeää erotella kolme eri laksatiivityyppiä, koska joillakin on huomattavasti voimakkaampi vaikutus ja ne saattavat aiheuttaa sivuvaikutuksia.

Luonnonmukaiset laksatiivit

Laksatiivit voidaan luokitella sen mukaan, miten ne vaikuttavat kehossa.

Stimulantit

Näitä kutsutaan myös ulostuslääkkeiksi. Ne toimivat stimuloimalla suoliston lihaksia, sillä ne sisältävät sellaisia ainesosia, jotka vaikuttavat paksusuolen seinämän hermopäätteisiin edistäen suoliston liikkeitä ja ulostamista.

Stimulanttien haittapuoli liittyy niiden vaikutusaikaan: ne voivat toimia elimistössä jopa 8 tuntia. On suositeltavaa ottaa laksatiiviset stimulantit ennen nukkumaanmenoa.

Some figure

Mekaaniset

Nämä ovat kuitupitoisia laksatiiveja, jotka lisäävät ulostemassaa, pidättävät vettä ja kosteuttavat suoliston seinämiä. Ne auttavat luonnonmukaisesti parantamaan suolen lihasten liikkeitä, edistäen ulostamista. Mekaanisissa laksatiiveissa voi olla paljon liukenevaa tai liukenematonta kuitua.

Nämä laksatiivit ovat paljon hellempiä kuin stimulantit ja niitä suositellaan ensimmäisenä askeleena ummetuksen hoidossa. Suosittelemme syömään näiden laksatiivien kanssa myös maitohappoja, kuten maustamatonta jogurttia.

Osmoottiset

Tämän tyyppiset laksatiivit toimivat niin, että ne lisäävät veden määrää suolistossa, pehmentäen ulostetta. Ne ovat samantapaisia kuin mekaaniset laksatiivit, ne sisältävät paljon mineraaleja ja pakottavat suolen tyhjenemään. Kirsikat ovat esimerkki osmoottisesta laksatiivista. Vaikutus on voimakas, ja tällaisten laksatiivien kanssa täytyykin juoda paljon vettä ja isotonisia nesteitä, jotta elimistön nestetasapaino pysyisi yllä.

Some figure

Parhaat luonnonmukaiset laksatiivit: mikä kannattaa valita?

Mekaaniset ja osmoottiset laksatiivit ovat hellempiä suolistolle. Hyviä esimerkkejä tällaisista laksatiiveista ovat seuraavat:

Omenamehu ja oliiviöljy

Sekoita desi omenamehua ja desi oliiviöljyä. Juo sekoitus ennen nukkumaanmenoa.

Kirsikat ja hunaja

Kiehauta kattilassa kaksi desiä vettä. Lisää kuusi kirsikkaa. Ota pois levyltä ja anna jäähtyä kannen alla yön yli. Aamulla siivilöi vesi pois ja lisää ruokalusikallinen hunajaa kirsikoiden sekaan. Syö kirsikat pitkin päivää.

Aloe vera

Viipaloi aloe veran lehti. Kiehauta se pikku kattilallisessa vettä. Kun se on viilentynyt, sulje neste purkkiin ja laita jääkaappiin tasaantumaan. Sinun tulisi nauttia tätä nestettä vain kahdesti viikossa. Tämä laksatiivi ei ole suositeltava raskaana oleville tai imettäville naisille, eikä heille joilla on verenohennuslääkitys.

Some figure

Viinirypäle-pellavansiemensmoothie

Laita viinirypäleet tehosekoittimeen niin, että saat tasaista mehua/sosetta 2-2,5 desin verran ja lisää ruokalusikallinen jauhettuja pellavansiemeniä. Juo aamulla vain kerran viikossa.

Risiiniöljy

Tämä on ulkoinen laksatiivi. Liota pyyhettä tai sideharsoa risiiniöljyssä ja lämmitä pienen liekin yllä. Aseta lämmitetty tuppo alaselällesi tai lanteen alueelle. Peitä se, niin se säilyy pidempään lämpöisenä. Käytä päivittäin. Emme suosittele nauttimaan risiiniöljyä sisäisesti.

Muut luonnonmukaiset laksatiivit: ruoat

Aloe veran ja kirsikoiden lisäksi on muitakin ruokia, jotka toimivat luonnollisina laksatiiveina. Ennen kuin nautit mitään, tulisi sinun selvittää mikä aiheuttaa ruoansulatusvaivasi. Ummetuksesta kärsit silloin kun käyt vähemmän kuin kolmesti viikossa vessassa tai silloin kuin ulosteesi on kuivaa ja kovaa.

Ruoansulatusvaivat ovat yleisiä epäterveellisen ruokavalion yhteydessä. Liikunnan puute, istumatyö, nesteytyksen puute, kovat rasvat ja valkoiset jauhot voivat myös olla syynä ummetukseen. Jos haluat terveellisen tyhjennyksen, tulee sinun muuttaa elämätyyliäsi hieman. Joitakin suositeltuja ruokia:

Piharatamo

Tämä kasvi on alunperin Intiasta ja siinä on paljon kuitua, joka auttaa käymään vessassa. Se pystyy imemään vettä, lisäämään ulosteen massaa ja stimuloimaan suoliston liikkeitä.

Omena

Sekä punaiset että vihreät omenat sisältävät pektiiniä, joka edistää suoliston liikkeitä, pehmentää ulostetta (kuidun ansiosta) ja auttaa käymään vessassa. Syö omena päivässä tai nauti pieni annos illallisen jälkeen. Suosittelemme raakoja omenia tai kuivattuna kirsikoiden kanssa.

Some figure

Banaani

Myös tämä hedelmä sisältää suuren määrän kuitua (ja kaliumia) ja on näin ollen loistava luontainen laksatiivi. Yhdessä banaanissa on 12 % päivän suositellusta kuituannoksesta. Niissä on myös oligosakkarideja, jotka kulkevat suoraan paksusuoleen ja edistävät ruoansulatusta ja ulostusta.

Sipuli

Sipulin tulisi kuulua jokaiseen ruokavalioon, sillä sen lisäksi että se on maukasta, se auttaa myös suojaamaan kehoa sairauksilta, taudinaiheuttajilta ja muilta vaivoilta. Ja sipulit toimivat myös luonnonmukaisina laksatiiveina. Raa’an sipulin syöminen lisää mahanesteiden tuotantoa ja pitää suoliston bakteerikannan terveenä. Kiniini puolestaan stimuloi maksan aineenvaihduntaa, haimaa, vatsaa ja suolistoa.

Ennen kuin ryhdyt muihin toimiin, kokeile näitä luonnollisia keinoja hoitaaksesi suolistosi ongelmia ja ummetusta. Jos itsehoito ei tehoa ja/tai ummetuksen lisäksi esiintyy muita oireita, mene lääkäriin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Alookaran, J, & Tripp, J. (21 de noviembre de 2022). Castor Oil. StatPearls. Consultado el 7 de noviembre de 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551626/
 • Bayer, S. B., Heenan, P., Frampton, C., Wall, C. L., Drummond, L. N., Roy, N. C., & Gearry, R. B. (2022). Two Gold Kiwifruit Daily for Effective Treatment of Constipation in Adults-A Randomized Clinical Trial. Nutrients, 14(19), 1-13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9572406/
 • Brunning, A. (2015). The chemistry of plums & prunes: Constipation & chewing gum. Compound Interest. https://www.compoundchem.com/2015/09/01/plums-prunes/
 • Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios. (s.f.). Ficha técnica aceite de ricino orrava 1g/ml líquido oral. Consultado el 3 de noviembre de 2023. https://cima.aemps.es/cima/dochtml/ft/34912/FichaTecnica_34912.html#
 • European Medicines Agency. (2021). Sennae folium. Consultado el 3 de noviembre de 2023. https://www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/sennae-folium
 • Gao, R., Tao, Y., Zhou, C., Li, J., Wang, X., Chen, L., Li, F., & Guo, L. (2019). Exercise therapy in patients with constipation: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Scandinavian journal of gastroenterology, 54(2), 169-177. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30843436/
 • Gao, C. C., Li, G. W., Wang, T. T., Gao, L., Wang, F. F., Shang, H. W., .& Xu, J. D. (2021). Rhubarb extract relieves constipation by stimulating mucus production in the colon and altering the intestinal flora. Biomedicine & Pharmacotherapy138, 111479. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S075333222100264X
 • Gearry, R., Fukudo, S., Barbara, G., Kuhn-Sherlock, B., Ansell, J., Blatchford, P., Eady, S., Wallace, A., Butts, C., Cremon, C., Barbaro, M. R., Pagano, I., Okawa, Y., Muratubaki, T., Okamoto, T., Fuda, M., Endo, Y., Kano, M., Kanazawa, M., Nakaya, N., … Drummond, L. (2023). Consumption of 2 Green Kiwifruits Daily Improves Constipation and Abdominal Comfort-Results of an International Multicenter Randomized Controlled Trial. The American journal of gastroenterology, 118(6), 1058-1068. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36537785/
 • Hong, S. W., Chun, J., Park, S., Lee, H. J., Im, J. P., & Kim, J. S. (2018). Aloe vera Is Effective and Safe in Short-term Treatment of Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-analysis. Journal of neurogastroenterology and motility, 24(4), 528-535. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6175553/
 • Hrefna Palsdottir, M. S. (2019). Do bananas cause or relieve constipation? Healthline.Consultado el 3 de noviembre de 2023. https://www.healthline.com/nutrition/bananas-and-constipation
 • Huo, J., Wu, L., Lv, J., Cao, H., & Gao, Q. (2022). Effect of fruit intake on functional constipation: A systematic review and meta-analysis of randomized and crossover studies. Frontiers in nutrition, 9, 1018502. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9583540/
 • Jalanka, J., Major, G., Murray, K., Singh, G., Nowak, A., Kurtz, C., Silos-Santiago, I., Johnston, J. M., de Vos, W. M., & Spiller, R. (2019). The Effect of Psyllium Husk on Intestinal Microbiota in Constipated Patients and Healthy Controls. International journal of molecular sciences, 20(2), 1-12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6358997/
 • Koyama, T., Nagata, N., Nishiura, K., Miura, N., Kawai, T., & Yamamoto, H. (2022). Prune juice containing sorbitol, pectin, and polyphenol ameliorates subjective complaints and hard feces while normalizing stool in chronic constipation: A randomized placebo-controlled trial. The American Journal of Gastroenterology, 117(10), 1714-1717. https://journals.lww.com/ajg/fulltext/2022/10000/prune_juice_containing_sorbitol,_pectin,_and.32.aspx
 • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. (1 de abril de 2020). Senna. Consultado el 7 de noviembre de 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547922/
 • Mawa, S., Husain, K., & Jantan, I. (2013). Ficus carica L. (Moraceae): Phytochemistry, Traditional Uses and Biological Activities. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2013, 974256.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24159359/
 • Pourmasoumi, M., Ghiasvand, R., Darvishi, L., Hadi, A., Bahreini, N., & Keshavarzpour, Z. (2019). Comparison and Assessment of Flixweed and Fig Effects on Irritable Bowel Syndrome with Predominant Constipation: A Single-Blind Randomized Clinical Trial. Explore, 15(3), 198-205. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30318190/
 • Ramos, C. I., Andrade de Lima, A. F., Grilli, D. G., & Cuppari, L. (2015). The short-term effects of olive oil and flaxseed oil for the treatment of constipation in hemodialysis patients. Journal of renal nutrition : the official journal of the Council on Renal Nutrition of the National Kidney Foundation, 25(1), 50-56. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25238699/
 • Rhubarb. (2021). In Drugs and Lactation Database (LactMed®). National Institute of Child Health and Human Development. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000922/
 • oputri, N., & Panjaitan, M. (2022). Effectiveness of consumption of Carica Papaya L, as a natural remedy to treat constipation. 8ISC Abstract Proceedings, 14-14. https://ejournal.unklab.ac.id/index.php/8ISCABS/article/view/709
 • Sun, J., Bai, H., Ma, J., Zhang, R., Xie, H., Zhang, Y., Guo, M., & Yao, J. (2020). Effects of flaxseed supplementation on functional constipation and quality of life in a Chinese population: A randomized trial. Asia Pacific journal of clinical nutrition, 29(1), 61-67. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32229443/
 • Turan, İ., Dedeli, Ö., Bor, S., & İlter, T. (2014). Effects of a kefir supplement on symptoms, colonic transit, and bowel satisfaction score in patients with chronic constipation: a pilot study. The Turkish journal of gastroenterology : the official journal of Turkish Society of Gastroenterology, 25(6), 650-656. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25599776/
 • Ullah, R., Nadeem, M., Khalique, A., Imran, M., Mehmood, S., Javid, A., & Hussain, J. (2016). Nutritional and therapeutic perspectives of Chia (Salvia hispanica L.): a review. Journal of Food Science and Technology, 53(4), 1750-1758. https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-015-1967-0
 • U.S. Department of Agriculture [USDA]. (30 de octubre de 2020). Flax seeds. FoodData Central. Consultado el 7 de noviembre de 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100610/nutrients
 • Wang, X., & Yin, J. (2015). Complementary and alternative therapies for chronic constipation. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine2015, 1-12. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/396396/
 • Wnyurology.com. (s.f.). Ruibarbo. Consultado el 3 de noviembre de 2023. https://www.wnyurology.com/content.aspx?chunkiid=175688

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.