Neljä vinkkiä parempaan uneen

· marraskuu 13, 2015

Jos kärsit univaikeuksista, olet todennäköisesti kokeillut jo lähes kaikkea. Eri teelaatuja, smoothieita, lämmintä maitoa, lääkitystä, ergonomisia tyynyjä ja niin edelleen.

Käytössämme on monia eri vaihtoehtoja paremman unen saavuttamiseksi. Luemme koko ajan erilaisista vinkeistä ja tavoista, ja tänään esittelemme neljä tehokasta tapaa, jotka tieteen mukaan auttavat sinua nukahtamaan paremmin.

1. Oikea lämpötila takaa paremman unen

lepo

Monet tutkimukset osoittavat, että ihanteellinen lämpötila nukkumiseen on 15-20°C. Jos lämpömittari poikkeaa tältä alueelta, alkavat univaikeudet.

Berkleyn yliopistossa Kaliforniassa on tehty viiden vuoden tutkimus, joka osoitti että viileä nukkumisympäristö sai osallistujat rentoutumaan ja he saavuttivat korkeampilaatuisen levon. Useat meistä ajattelevat, että meidän on nukuttava talviöisin lämpimässä monien huopien välissä ja lämpöpatterit täysillä.

Parasta olisi pitää nukkumisympäristön lämpötila tasaisena, ei yli 20°C. Mitä viileämpi, sen parempi. Kesän kuumuus vaikeuttaa nukkumistamme. Yritä säätää makuuhuoneesi lämpötila ja koe tulokset itse.

2. Nuku toinen jalka peiton ulkopuolella

perhe

Oletko yllättynyt? Se on totta! Monet meistä tekevät sen tietämättään. Yhdysvaltalaisessa lehdessä “Science of Us” julkaistiin tutkimus, joka selittää syyn:

Kun olemme syvässä unessa, ruumiinlämpömme laskee muutaman asteen. Jos niin ei tapahdu, koemme unettomuutta. Ruumiinlämpömme pysyy tasaisena, me hermostumme ja tulemme levottomiksi. Jalkamme ovat yksi parhaista ruumiinlämmön tasaajista, joten yksi idioottivarma tapa rentoutua on pistää jalat viilenemään peiton ulkopuolelle. Ruumiinlämpösi alenee ja nukahdat paremmin. Tämä tapa ei petä melkein koskaan!

3. Vasemmalla kyljellä nukkumisen hyödyt

uninen

Olemme jo kertoneet muutamaan otteeseen vasemmalla kyljellä nukkumisen hyödyistä. Se on todella tehokasta ja terveellistä:

Monet elimemme suorittavat tehtävänsä öisin, kuten esimerkiksi imunestejärjestelmämme. Näiden tuntien aikana se puhdistuu, tyhjentyy ja hapettuu. Nukkuminen oikealla kyljellä vaikeuttaa näitä prosesseja, emmekä pysty nukkumaan niin syvään ja terveellisesti.

Ruoansulatus on helpompaa, kun nukumme vasemmalla kyljellämme. Vatsamme voi suorittaa tehtävänsä helpommin ilman, että tunnemme oloamme raskaaksi ja turvonneeksi.

4. Sulje elektroniset laitteet 2 tuntia ennen nukkumaanmenoa

aivot

Monilla meistä on tapana ottaa mukaan sänkyyn matkapuhelin tai kannettava tietokone ja tarkistaa sosiaalisen median sivustot tai puhua ystävien ja perheenjäsenten kanssa ennen kuin suljemme laitteet ja yritämme mennä nukkumaan.

Geoympäristö ja -terveyssäätiön (La Fundación para la Salud Geoambiental) mukaan meidän elintärkeät elimemme toimivat sähköimpulssien kautta. Jos me altistamme ne keinotekoisille sähköimpulsseille, voimme kohdata seuraavanlaisia oireita:

  • Unettomuus
  • Biologisten rytmien muuttuminen
  • Aamuväsymys
  • Keskittymiskyvyn puute päivän aikana

Pidä siis tämä yksinkertainen vinkki mielessäsi. Jotta nukkuisit paremmin, sammuta tietokone, matkapuhelin ja televisio kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Sinulla saattaa olla tapana katsoa elokuvia tai televisio-ohjelmia sängyssä, mutta etenkin jos kärsit unettomuudesta, olisi hyvä muuttaa tämä tapa.

Sulje kaikki laitteet pois päältä kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa ja käy kuumassa, rentouttavassa suihkussa. Sen jälkeen valitse hyvä kirja ja lue hiljaisuudessa. Uni tulee pikkuhiljaa kaikista rentouttavimmalla tavalla. Ennen kuin huomaatkaan, silmäsi sulkeutuvat ja löydät itsesi kirjan juoneen kietoutuneena.