Suolistotulehdus: mahdolliset aiheuttajat

Olemalla tietoinen tämän sairauden mahdollisista aiheuttajista voit varmistaa, että sinun ei tarvitse koskaan olla huolissasi siitä.
Suolistotulehdus: mahdolliset aiheuttajat
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Suolistotulehdus on kliininen sairaus, joka voi aiheuttaa ripulia ja oksentelua ruoansulatuskanavan tulehtumisen seurauksena.

Mikä suolistotulehdus on?

Suolistotulehdus on sairaus, joka johtuu ruoansulatuskanavan tulehduksesta aiheutuvasta ripulista ja oksentelusta. Näiden oireiden lisäksi voi esiintyä vatsakipua sekä kramppeja, ja vakavammat tapaukset voivat aiheuttaa vakavaa nestehukkaa.

Suolistotulehduksen yleisimpiä aiheuttajia ovat infektiot. Yleisimpiä mikrobeja ovat lapsilla virukset ja aikuisilla bakteerit.

Kehen se vaikuttaa?

suolistotulehdus aiheuttaa vatsakipua

Suolistotulehdus on tällä hetkellä yksi tavallisimmista sairauksista ja tapauksia on vuodessa 3-5 miljardia. Se on yksi pääsyistä kehitysmaiden lääkärissä käynteihin, mikä johtaa erittäin korkeisiin taloudellisiin kustannuksiin.

Suurin infektioriski tapahtuu sateisten kausien tai talven aikana veden laadun heikentymisestä johtuen.

Se voi vaikuttaa kehen vain, mutta eniten etenkin alle 5-vuotiaisiin lapsiin, sillä aikuiset ovat kehittäneet siihen tarvittavan immuniteetin.

Kehitysmaissa on suuri riski tämän sairauden esiintymiseen. Se johtuu usein kolerasta, sillä on monia alueita, joissa hygienia on alhainen ja vedet saastuneita. Tämä aiheuttaa suuria epidemiariskejä.

Suolistotulehduksen aiheuttajat

pikkulapsi potalla

Kuten mainitsimme aikaisemmin, virukset ja bakteerit ovat tämän sairauden pääaiheuttajia, vaikka on myös tapauksia, joissa sitä aiheuttavat parasiitit. Tartuntataudittomista tapauksista, kuten Crohnin taudista tai laktoosi-intoleranssista johtuvia tapauksia on vähemmän.

Virukset

  • Rotavirus
  • Norovirus
  • Adenovirus
  • Astrovirus

Rotavirus on pääsyynä lasten tapauksessa, sillä infektioriski on myös todella korkea heidän immuniteetin puutteensa ja alhaisemman hygieniatasonsa takia. Aikuisilla suolistotulehduksen pääaiheuttaja on norovirus, varsinkin Amerikassa.

Virukset ovat vastuussa yli 70 % tarttuvasta ripulista lasten tapauksessa, koska lapsilla ei ole yhtä tehokasta immuunijärjestelmää kuin aikuisilla.

Bakteerit

  • Kolibakteeri
  • Kampylobakteeri
  • Salmonella
  • Clostridium difficile
  • Kolera

Bakteerit aiheuttavat usein suolistotulehduksia ruokamyrkytyksen takia. Jos ruokaa pidetään huoneenlämmössä, bakteerit lisääntyvät ja tartuntariski kasvaa.

Etenkin kampylobakteeri saastuttaa raakaa tai alipaistettua lihaa.

Kolera on kolerabakteerin aiheuttama tauti, joka tarttuu saastuneen ruoan ja/tai veden välityksellä. Kolera on suolistotulehduksen pääaiheuttaja, varsinkin Afrikan ja Aasian maissa.

Antibioottien käyttö palvelee myös toisinaan suolistotulehduksen ilmestymistä. Yksi ripulin syistä vanhemmilla ja sairaalakunnossa olevilla ihmisillä on clostridium difficilen aiheuttama tartunta.

Suosittelemme sinua lukemaan: 5 suolistoa puhdistavaa hauduketta

Kuinka se tarttuu?

Tartunta voi tapahtua monien eri tapojen välityksellä, yleisin niistä on fyysinen kontakti tartunnan saaneen ihmisen kanssa, tai saastunut vesi tai ruoka.

Suurinta tartuntariskiä esiintyy sateisten vuodenaikojen tai talven aikana vedenlaadun heikentyessä.

Tartunta yhdistetään myös huonoon hygieniaan ja aliravitsemukseen, jota tapahtuu yleensä lapsilla. Suolistotulehduksen syyt ovat kuitenkin niin monipuolisia, että on mahdotonta määritellä yhtä ainoaa tartuntatapaa.

Itämisaika ja tartuntavaihe

suolistotulehdus aiheuttaa ripulia

Suolistotulehduksen oireet ilmestyvät yleensä 1-3 päivää tartunnan saannin jälkeen.

Suolistotulehduksen kesto vaihtelee; ripuli ja oksentaminen yleensä katoavat ensimmäisten 3-8 päivän kuluessa. Mikäli sitä ei kuitenkaan hoideta oikealla tavalla, ripulista voi tulla krooninen.

Toisaalta on huomionarvoista tietää, että aikuiset voivat kehittää sietokyvyn sille, joten he voivat olla tartunnan kantajia, vaikka heillä ei olisikaan oireita. Toisin sanoen, ihmiset voivat jatkaa tartuttamista jopa oireisen ajanjakson jälkeen, joten on välttämätöntä tehdä ennakoivia toimenpiteitä.

Suolistotulehduksen oireet

  • Oksennus
  • Ripuli: kun aiheuttajana on bakteeri, voi ulosteessa esiintyä verta
  • Vatsakipu
  • Krampit

Virusperäinen suolistotulehdus tulee myös kuumeen, väsymyksen ja lihaskivun kanssa.

Komplikaatiot

Yleisin suolistotulehduksen komplikaatio on nestehukka, joka tulee ripulin seurauksena. Nestehukka luokitellaan lieväksi (<5 %), kohtuulliseksi (5-9 %) ja vakavaksi (>10 %). Kohtuullisessa ja vakavassa nestehukassa esiintyy syvälle painuneita silmiä, kyyneleiden puutetta ja kuivaa suuta. Lisäksi henkilöstä tulee vähemmän aktiivinen ja iho menettää elastisuutensa.

Eri diagnooseja

  • Suolen kiertymä
  • Diabetes
  • Umpilisäke
  • Keliakia
  • Ruokamyrkytys
  • Laksatiivisten aineiden väärinkäyttö
  • Tulehtunut suoli

Suolistotulehduksen diagnoosi on kliininen, joten on välttämätöntä sulkea pois muut sairaudet.

Hoito

suolistotulehdusta hoidetaan juomalla runsaasti vettä

Suolistotulehduksen hoito perustuu lähinnä nesteytykseen ja hyvään ravitsemukseen. Ei ole suositeltavaa juoda sokeroituja juomia, koska ne voivat pahentaa ripulia.

Nesteytys tehdään suun kautta otettavan nesteytyssuolan tai puhtaan veden avulla, jos ensin mainittua ei ole tarjolla.

On suositeltavaa ylläpitää normaalia ruokavaliota vähentäen sokerin ja lisäten probioottien käyttöä. Joissakin tapauksissa suolistotulehdusta voidaan hoitaa antiemeettien, antibioottien ja kouristuksen vastaisten lääkkeiden avulla, mutta se ei ole yleistä.

Ehkäisy ja rokotus

Pääasiallisia ehkäisykeinoja ovat hyvä hygienia ja saastumattoman veden ja ruoan käyttö. Käsienpesu vähentää suolistotulehduksen esiintyvyyttä jopa 30 %.

Rotavirusrokotuksia annetaan tällä hetkellä ja ne ovat hyvin tehokkaita maailmanlaajuisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Álvarez García, J. F., Sánchez Sánchez, M. T., Chiquero Palomo, M., Costo Campoamor, A., Saponi Cortés, J. M., Pérez Reyes, F., & Luengo Álvarez, J. (2004, September). Gastroenteritis eosinofílica: a propósito de dos casos. In Anales de Medicina Interna (Vol. 21, No. 9, pp. 45-49). Arán Ediciones, SL.
  • De la Serna Higuera, C., Rodríguez Gómez, S. J., Martín Arribas, M. I., Martínez Moreno, J., & Pérez Villoria, A. (2002). Gastroenteritis eosinofílica: espectro clínico de una misma entidad. In Anales de Medicina Interna (Vol. 19, No. 7, pp. 361-364).
  • Delpiano, M., Riquelme, J., Casado, F., Cristina, M., & Álvarez, H. (2006). Comportamiento clínico y costos de la gastroenteritis por rotavirus en lactantes: Adquisición comunitaria versus nosocomial. Revista chilena de infectología23(1), 35-42.
  • Lucero, A. Y. (2014). Etiología y manejo de la gastroenteritis aguda infecciosa en niños y adultos. Revista Médica Clínica Las Condes25(3), 463-472.
  • Torner, N. (2009). Estudio clínico-epidemiológico de los brotes de gastroenteritis víricas en Cataluña. Revista española de salud pública83, 659-667.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.