Logo image
Logo image

Näiden esineiden et uskoisi olevan täynnä bakteereja

3 minuuttia
Kosteat ympäristöt ovat täydellisiä bakteerien kasvun ja leviämisen kannalta, joten esimerkiksi pesusienet ja hammasharjat tulisi vaihtaa usein uusiin.
Näiden esineiden et uskoisi olevan täynnä bakteereja
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Saippuoiden ja puhdistusaineiden väitetään aina olevan valmistettu bakteerien poistamisen kannalta täydellisestä reseptistä. Nämä pienet tunkeutujat ovat kuitenkin pesiytyneet planeettamme kaikkiin kolkkiin jo sen synnyn alkuvaiheissa. Kaikki paikat ovat siis oikeastaan täynnä bakteereja.

Pienestä koostaan huolimatta joillakin bakteereilla on kyky hyökätä elimistöä vastaan ja aiheuttaa vakavaa haittaa sairauden kautta. Tätä bakteeriryhmää kutsutaan biologisiksi patogeeneiksi. Pahinta on se, että nämä mikroskooppisen pienet organismit voivat elää kaikkein pienimmissäkin sopukoissa, jotka eivät tulisi ikinä mieleenkään.

Tänään katsomme niistä joitakin.

Tiskiharjat

Tiskiharjat ja -sienet ovat täynnä saippuaa, joten ajattelemme niiden olevan sisältä täysin puhtaita. Kostea tiskiharja tai -sieni on kuitenkin ihanteellinen kasvuympäristö terveydelle haitallisille mikro-organismeille.

Harjoissa ja sienissä ei nimittäin ole pelkästään saippuaa: ne sisältävät myös runsaasti kaikenlaisia pieniä ruoanmurusia ja muita palasia, joita keittiöstä tai pesualtaista löytyy.

Joidenkin tutkimusten mukaan nämä patogeenit voivat elää tiskiharjassa ja etenkin -sienessä jopa kaksi viikkoa.

  • Tästä syystä on tärkeää puristaa ja ravistaa niistä liiallinen vesi aina pois. Näin niihin ei jää ylimääräistä nestettä, joka mahdollistaisi bakteerien ja muiden taudinaiheuttajien lisääntymisen.
  • On myös suositeltavaa vaihtaa sienet ja harjat usein uusiin.

Käy katsomassa tämä artikkeli: 7 esinettä, jotka tulisi desinfioida joka päivä

Leikkuulaudat

Some figure

Ongelma leikkuulaudoissa on se, että niitä käytetään ensin kypsentämättömän lihan ja sitten hedelmien ja vihannesten pilkkomiseen. Ne ovat ihanteellisia lisääntymispaikkoja erittäin vaarallisille mikrobeille. Mitä tulee keittiön esineiden tavallisimpiin asukkeihin, salmonella-, kampylo- ja kolibakteeri ovat vain jäävuoren huippu.

Kun puhdistusliinat, saippua ja jopa vesi pääsevät kosketuksiin niiden kanssa, syntyy täydellinen kasvuympäristö kaikenlaisille mikro-organismeille.

  • Näin ollen ei riitä, että käyttää vain astianpesuainetta. Suosittelemme desinfioimaan leikkuulaudat ja pesemään ne myöhemmin etikalla.

Ovennupit ja -kahvat

Ikkunaa avatessamme ja kahvaa kääntäessämme emme tiedosta, millaiselle vaaralle altistumme. Kyseessä on asiat, joita käytämme joka ikinen päivä ja jotka kuitenkin jostain syystä unohdamme puhdistaa.

Huolestuttavinta tässä on se, että omat kätemme muuttuvat kaikenlaisten ovennupeissa ja -kahvoissa elävien, sekä harmittomien että sairauksia aiheuttavien, bakteerien kantajiksi.

  • Ovennuppien ja -kahvojen säännöllinen puhdistaminen voi säästää sinut monelta harmilta tulevaisuudessa.

Hammasharjat

Some figure

Sienet, bakteerit ja virukset odottavat pahaenteisesti viattomilta vaikuttavien hammasharjojen varsissa. Tämä henkilökohtaisen hygienian väline on jatkuvasti märkä. Siellä missä on vettä, on myös mahdollisia taudinaiheuttajia.

Vesi on kuitenkin vain yksi monista bakteerien lähteistä; suusi ja kätesi välittävät miljoonia mikro-organismeja, jotka päätyvät hammasharjaasi.

Kylpyhuone on paikka, jossa suolistomikrobeja on runsaasti. Periaatteessa ne kulkeutuvat vessanpöntöstä kaikkialle muualle.

  • Pidä hammasharjasi kuivana ja desinfioi kaikki kylpyhuoneessa. Näin saat pidettyä bakteerien kasvun ja tartuntataudit hallinnassa.

Lasten lelut

Useimmat vanhemmat opettavat lapsensa pitämään lelut koreissa tai laatikoissa, mutta vain harva ymmärtää, miten tärkeää ne on desinfioida aina silloin tällöin. Huolestuttavinta asiassa on se, että niihin koskevat perheen pienimmät jäsenet.

Lelut joutuvat valtavan suurella todennäköisyydellä paljon bakteereja sisältäviin paikkoihin: tyynyjen päälle, lattialle, kylpyammeisiin, matoille jne. On vanhempien tehtävä desinfioida ne aina välillä.

Supersankarihahmot, Legot ja muut lelut voivat olla vaarallisia, erityisesti jos ottaa huomioon sen, että pienten lasten bakteerikanta ja immuunijärjestelmä ovat paljon haavoittuvaisempia kuin aikuisten.

Puiset ovat kaikkein todennäköisimmin täynnä bakteereja.

Käy katsomassa tämä artikkeli: Paras tapa kasvattaa lapsesi on olla hyvänä esimerkkinä heille

Kosteus ja bakteerit

Some figure

Lopuksi: kosteat paikat ovat kaikenlaisten sairauksia aiheuttavien mikro-organismien mahdollisia kasvuympäristöjä. Ainoa ratkaisu on desinfiointituotteiden säännöllinen käyttö kodin siivouksessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lax, S., Smith, D. P., Hampton-Marcell, J., Owens, S. M., Handley, K. M., Scott, N. M., … Gilbert, J. A. (2014). Longitudinal analysis of microbial interaction between humans and the indoor environment. Science. https://doi.org/10.1126/science.1254529

  • Barberán, A., Dunn, R. R., Reich, B. J., Pacifici, K., Laber, E. B., Menninger, H. L., … Fierer, N. (2015). The ecology of microscopic life in household dust. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences. https://doi.org/10.1098/rspb.2015.1139

  • Dunn, R. R., Fierer, N., Henley, J. B., Leff, J. W., & Menninger, H. L. (2013). Home Life: Factors Structuring the Bacterial Diversity Found within and between Homes. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0064133


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.