Logo image
Logo image

6 seurausta suoliston bakteeritasapainon järkkymisestä

3 minuuttia
Tiesitkö, että suolistolla on tiivis yhteys aivoihin? Liian suuri määrä suoliston bakteereja saattaa jopa aiheuttaa ongelmia muistin kanssa, kuten myös ahdistuneisuutta. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin, mitä kaikkia haitallisia seurauksia suoliston bakteeritasapainon järkkymisellä on terveydellesi.
6 seurausta suoliston bakteeritasapainon järkkymisestä
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Suoliston bakteeritasapaino vaikuttaa moneen asiaan kehossasi. Suolistossasi asuu mikrobiyhteisö, ja näitä tekijöitä kutsutaan suoliston bakteereiksi tai suoliston kasvustoksi.

Usein kuitenkin unohdetaan kuinka tärkeitä nämä bakteerit ja suoliston bakteeritasapaino yleensä ovat, sillä niiden rooli ruoansulatuksen prosessissa – kuten myös vastustuskyvyn kannalta – on hyvin oleellinen.

Terveellä ihmisellä tämä bakteerien ryhmä edistää ruoansulatuksen pH-arvon säätelemistä. Samalla se luo suojaavan muurin sellaisia tarttuvia tekijöitä vastaan, jotka voivat aiheuttaa sairauksia.

Jos ihminen syö huonosti, joutuu ottamaan antibiootteja tai on stressaantunut, suoliston bakteeritasapaino ja suolen toiminta voi heikentyä. Tuloksena on sitten suoliston epätasapaino, joka on vaaraksi koko elimistön terveydelle.

Tämän seurauksena tapahtuu sarja vakavia reaktioita. Ensin nämä asiat saattavat tuntua tavallisilta, mutta jonkin ajan kuluttua ongelmista tulee kroonisia, ja niitä on myös vaikea hoitaa.

Tämän vuoksi on hyvin tärkeää että tiedät, kuinka tämä ongelma näkyy silloin kun se alkaa kehittyä hallitsemattomaksi. Ryhdy siis toimiin kun tilanne sitä vaatii, jotta saisit takaisin suolistosi terveyden ja jotta voisit estää tämän pulman monet haitat hyvinvoinnillesi. Seuraavassa kerromme suoliston epätasapainotilan vaarallisista seurauksista tarkemmin, joten jatka lukemista!

1. Ruoansulatukseen liittyvät sairaudet

Some figure

Koska suolistossa elää bakteereja, joskus ilmenee epätasapainotiloja, jotka aiheuttavat negatiivisia reaktioita ja suoliston bakteeritasapaino häiriintyy.

Tämä johtuu siitä, että vahingoittuneilla mikro-organismeilla on mahdollisuus kasvaa liian suurissa määrin. Tämä vaikuttaa niihin prosesseihin, jotka vastaavat ruoan hajottamisesta ja ravinteiden imeyttämisestä.

Tämän seurauksena sitten tapahtuu lisääntyminen happonesteiden ja myrkyllisten aineiden määrässä. Oireina tästä voivat olla seuraavat ilmiöt:

 • ilmavaivat ja turvotus
 • vatsan paisuminen
 • polttava tunne vatsassa
 • happorefluksi
 • pohjukaissuolen haavaumat
 • mahakatarri
 • ripuli
 • ärtyvän suolen oireyhtymä

Lue aiheesta lisää: Hyvästit ummetukselle – 8 tehokasta hedelmäsmoothieta

2. Kognitiiviset ongelmat

Vaikka moni onkin tästä linkistä tietämätön, suolistolla on tiivis yhteys aivojen toimintaan. Tämän vuoksi epätasapainot saattavat aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia kognitiivisia toimintojakin koskien.

Suoliston mikrobikasvusto on osana monien tärkeiden välittäjä-aineiden tuotannossa. Kun suoliston kasvusto on epätasapainossa, ihmisellä saattaa olla ongelmia muistin ja muiden ajatteluun liittyvien asioiden kanssa.

3. Puutteellinen ravitsemus

Some figure

Terveet bakteerit, jotka elävät suolistossa, ovat elintärkeitä sen kannalta että vitamiineja voitaisiin yhteyttää normaalilla tavalla. Ne ovat myös korvaamattomia mineraalien ja elintärkeiden ravinteiden yhteyttämisen kannalta.

Kun nämä bakteerit pääsevät lisääntymään hallitsemattomasti ja ovat vahingoittuneita, ruoansulatuksen prosessi ei enää toimi, ja tämä vähentää ihmisen kykyä imeyttää kehoon ravinteita optimaalisella tavalla.

Alussa on kuitenkin vaikea huomata tätä ongelmaa, sillä keho säilyttää ravinteita varastossa. Ajan kuluessa kuitenkin tulee tiettyjä merkkejä, jotka kertovat siitä, että bakteerien määrässä on tapahtunut merkittävä vähentyminen.

Eräät tavallisimmista puutteista koskevat seuraavia ravinteita:

 • D-, K-, B7- ja B12-vitamiinit
 • mineraalit: magnesium ja kalsium

4. Iho-ongelmat

On monia elimistön sisäisiä ja ulkoisia tekijöitä, jotka liittyvät iho-ongelmien syntyyn. Näihin on tiiviisti yhteydessä myös suoliston terveys. Se vaikuttaa ihon puhdistumiseen, kuten myös ravinteiden imeytymiseen.

Jos sinulla on jokin seuraavista iho-ongelmista, tämä voi olla merkki jostakin suolistoa koskevasta epätasapainosta:

 • akne
 • ruusufinni
 • psoriasis
 • ekseema

5. Autoimmuniteetin sairaudet

Some figure

Autoimmuniteetin sairaudet ovat yleensä kroonisia. Nämä häiriöt käsittävät sen, että keho hyökkää itseään vastaan yrittäessään taistella niitä tekijöitä vastaan, joita se pitää vaarallisina.

Tämä tekee näiden sairauksien havaitsemisesta ja hoidosta vaikeaa, sillä alussa niiden oireet sekoitetaan muihin, tavallisiin vaivoihin.

Vaikka syy tiettyihin oireisiin voikin olla monenlainen, ja sen tulisi olla asiantuntijan analysoima, ei kannata kuitenkaan jättää laskuista sitäkään mahdollisuutta, että asialla olisi tekemistä suoliston terveyden kanssa.

Tämä johtuu muutoksista niissä bakteereissa, jotka lisäävät kudosten tulehtuneisuuden tasoa. Tämä voi myös pahentaa oireiden kehittymistä.

Eräitä tällaisista sairauksista ovat seuraavat:

 • nivelreuma
 • kilpirauhasen Hashimoto-oireyhtymä
 • ärtyvän suolen oireyhtymä
 • keliakia
 • tyypin 1 diabetes

Lue aiheesta lisää: 12 niveltulehdusta hoitavaa ruokaa

6. Krooninen stressi

Stressi on tunnetason epätasapaino, joka tuppaa olemaan yhteydessä moniin kehon sisäisiin ja ulkoisiin tekijöihin. Vaikka se onkin joissakin tilanteissa positiivinen ja aivan välttämätönkin asia, stressiä voi ilmetä myös reaktiona suoliston bakteerien epätasapainoon.

Näissä tapauksissa kehossa muodostuu enemmän kortisolia, ja tämä kehitys vaikuttaa niiden hormonien tuotantoon, jotka ovat avainasia ihmisen hyvinvoinnin kannalta.

Monella on kroonisen ja toistuvan stressin oireita siitä huolimatta, että niitä yritetään hallita. Tämä on selkeä merkki siitä, että suoliston terveys on heikko.

Tunnista siis, mitkä näistä ongelmista koskevat itseäsi, ja muuta tapojasi jotta voisit edistää suolistosi terveyttä.

Jos alat noudattaa hyvää ruokavaliota sekä vältät jatkuvaa myrkyllisistä aineista johtuvaa ummetusta, pystyt yksinkertaisella tavalla välttämään epätasapainoa suolistossasi.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Eckburg, P. B., Bik, E. M., Bernstein, C. N., Purdom, E., Dethlefsen, L., Sargent, M., … Relman, D. A. (2005). Microbiology: Diversity of the human intestinal microbial flora. Science. https://doi.org/10.1126/science.1110591
 • Shanab, A. A., Quera, R. M., & Quigley, E. M. M. (2012). Small Intestinal Bacterial Overgrowth. In Textbook of Clinical Gastroenterology and Hepatology: Second Edition. https://doi.org/10.1002/9781118321386.ch42
 • Geuking, M. B., Cahenzli, J., Lawson, M. A. E., Ng, D. C. K., Slack, E., Hapfelmeier, S., … Macpherson, A. J. (2011). Intestinal Bacterial Colonization Induces Mutualistic Regulatory T Cell Responses. Immunity. https://doi.org/10.1016/j.immuni.2011.03.021

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.