5 ruokaa suoliston bakteerikannan palauttamiseen

Suolisto ja probiootit

Huonosti toimiva suolisto antaa kuulua itsestään nopeasti: ummetus, ripuli, vatsakivut ja muut suolistovaivat voivat haitata normaalia elämää suurestikin. Kun suolisto ei toimi kunnolla, voi ravintoaineiden imeytyminen estyä ja elimistöön kertyy myrkkyjä. Tässä artikkelissa annamme sinulle ohjeet sellaisten ruokien nauttimiseen, jotka pitävät huolta suoliston luonnollisesta ja terveestä bakteerikannasta, mikä edesauttaa suoliston toimintaa.

Probiootit eli maitohappobakteerit

Probiootit ovat eläviä bakteereja, joita löytyy erilaisista ruoka-aineista, kuten jogurtista. Probiootteja syntyy luonnollisena käymisprosessin sivutuotteena.

Nämä mikro-organismit tehostavat vastustuskykyä ja palauttavat suoliston bakteerikannan normaalille tasolle. Suoliston bakteerikato voi johtua antibioottien käytöstä, huonosta ruokavaliosta ja suoliston toimintaongelmista.

Nauttimalla probiootteja joka päivä voit lievittää tiettyjä terveysongelmia:

 • Ummetus
 • Ilmavaivat
 • Ruokailun jälkeinen turvotus
 • Chrohnin tauti
 • IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä

Jogurtti

Jogurtti on terveellinen ruoka, jota voi yhdistellä helposti eri aterioihin ja erilaisten ruoka-aineiden kanssa. Jogurttia voi nauttia välipalana tai aamiaisella ja se sopii kastikkeisiin, keittoihin ja pataruokiin. Jogurttia voi valmistaa myös kotona aivan itse ja prosessi on yllättävän helppo. Valmistamalla jogurtin itse vältät lisäaineet, sokerin ja muut ainekset, joita kaupan jogurtteihin lisätään.

Jogurtin valmistaminen omin käsin on helppoa, eikä sen tekemiseen tarvita erityistä välineistöä tai laitteistoa. Sinun tarvitsee vain sekoittaa pari litraa maitoa ja muutaman desin jogurttia; fermentoitumisen jälkeen maito on muuttunut jogurtiksi, ja sinulla onkin yllättäen pari litraa jogurttia käytettävänäsi. Kun valmistat jogurtin itse, varmistut siitä, että se on tuoretta ja sisältää vain haluamiasi ainesosia. Samalla säästät rahaa.

Kotitekoisen jogurtin probiootit

Kefiiri

Kefiiri on fermentoitu maitojuoma, joka on peräisin Itä-Euroopasta. Se on jogurtin kaltaista, mutta juoksevampaa ja se on jopa jogurttiakin tehokkaampi apu suoliston bakteerikannan tasapainottamiseen. Kefiiri sisältää vähemmän laktoosia ja enemmän eläviä bakteereja kuin jogurtti. Kefiirin maku on lievästi hapokas, mutta sitä voi makeuttaa hunajalla tai agavella.

Jos haluat valmistaa oman kefiirisi, tarvitset aluksi tätä elävää sientä, joka sitten laitetaan astiaan yhdessä lehmän- vuohen- tai lampaanmaidon kera. 24-48 tunnin jälkeen maidon voi siivilöidä ja nauttia. Juoman voi säilyttää jääkaapissa, kunhan palautat sienen takaisin astiaan säilytyksen ajaksi. On hyvä pitää mielessä, että vaikka jotkut ihmiset eivät pysty sulattamaan laktoosia, he voivat nauttia fermentoituja maitotuotteita.

Kefirin probiootit

Hapankaali

Hapankaali on etenkin saksalaisille ja puolalaisille tuttu ruoka, ja sitä tarjoillaan lihan ja kalan kera ruuansulatusta tehostamaan.

Hapankaali valmistetaan fermentoimalla kaalinlehtiä suolassa ja vedessä. Hapankaalin nauttiminen tasapainottaa suoliston bakteerikantaa ja lisää hyviä bakteereita, mutta vain jos osaat valita oikeantyyppisen hapankaalin. Usein kaupoissa myytävät hapankaalituotteet on fermentoitu alkoholia tai etikkaa käyttämällä – vältä näitä ja etsi käsiisi perinteistä hapankaalia tai valmista sitä itse.

Voit kokeilla erilaisia kaalilajikkeita täydellisen hapankaalin valmistukseen. Muiden fermentoitujen kasvisten syöminen sopii myös suoliston hoitoon.

Probiootit hapankaalissa

Fermentoitu ananas

Tämä nautinto on kotoisin Keski- ja Etelä-Amerikasta, eikä sen valmistaminen vaadi paljoakaan näppäryyttä. Juomaa voi nauttia joka päivä tyhjään mahaan vaikutuksen maksimoimiseksi.

Fermentoitu ananas nautitaan juomana, se on helppo ja edullinen valmistaa, ja se tekee todellisia ihmeitä suoliston toiminnalle.

Valmista suolistoa hoitava ananasjuoma näin:

 • Tarvitset kokonaisen, suurehkon ananaksen (tai kaksi keskikokoista). Valitse kypsä, muheva ja hyvännäköinen ananas, joka tuoksuu miedon makealta.
 • Kuori ananas.
 • Leikkaa hedelmäliha pieniin paloihin ja kippaa ne lasiseen tai keraamiseen astiaan, jonka voit sulkea ilmatiiviillä kannella.
 • Kaada kaksi litraa vettä ja viisi ruokalusikallista ruskeaa sokeria tai ruokosokeria astiaan.
 • Sulje kansi hyvin ja anna seoksen seistä lämpimässä paikassa 48 tuntia.
 • Kun kaksi päivää on kulunut, siivilöi juoma huolellisesti, niin ettei juomassa ole yhtään ananaksen paloja. Lisää toinen litra vettä juomaan ja anna sen seistä toiset 12 tuntia koskemattomana.
 • Kun 12 tuntia on kulunut, lisää vielä 750 ml vettä ja juoma on valmista nautittavaksi.
 • Jäähdytä juoma jääkaapissa ennen nauttimista. Ananas on virkistävä juoma etenkin kesäisin.
 • Muista säilyttää juoma kylmässä, tämä takaa paremman säilyvyyden.

Fermentoinnin aikana juomaan muodostuu maitohappobakteereita, ja jos annat sen seistä juomattomana kauemmin, se muuttuu alkoholiksi ja lopulta etikaksi. Tarkkaile juoman tilaa valmistuspäivien ajan, äläkä anna sen fermentoitua liian pitkään.