12 niveltulehdusta hoitavaa ruokaa

· joulukuu 27, 2016

Jos kärsit niveltulehduksesta, olet luultavasti jo huomannut, että kipu vaihtelee riippuen ruokavaliosta, aktiivisuuden tasosta ja säästä. Tilannetta helpottavien ruokien löytyminen voi olla hyvin monimutkainen asia.

Sinun tulisikin opetella yhdistämään ruokavalioosi sellaisia aineksia, jotka lievittävät kipua ja lisäävät liikkuvuutta. Lisäksi tulee myös vähentää sellaisten ruokien syöntiä, jotka pahentavat tulehtuneisuutta.

Tässä artikkelissa kerromme sellaisista ruoista, joiden avulla niveltulehdusta voidaan lievittää ja kipua vähentää tehokkaasti ja vaivattomasti.

Muista, että tulisi aina ottaa yhteyttä lääkäriin, ennen kuin mitään merkittäviä muutoksia tehdään niveltulehduksesta kärsivän henkilön ruokavaliossa.

Banaani

Helpota niveltulehdusta banaanin avulla

Tämä hedelmä on aina terveellinen vaihtoehto. Niveltulehduksen lievittämiseksi se on yksi parhaista vaihtoehdoista joita kaupoista löytyy.

Banaaneissa on runsaasti kaliumia, ja niissä on todella paljon vitamiineja ja mineraaleja, kuten foolihappoa sekä B6- ja C-vitamiinia. Kaikki nämä tekijät auttavat vähentämään niveltulehduksen oireita sekä pitämään sairauden paremmassa hallinnassa.

Lisäksi kannattaa muistaa, että banaanien sisältämä kuitu on hyväksi ruoansulatuksen toiminnan kannalta.

Mango ja omena

Vaikka mango onkin sesonkituote, ja lisäksi se on joskus myös hyvin kallis, se on erittäin runsaasti antioksidantteja sisältävä vaihtoehto.

Mangossa on runsaasti E-vitamiinia ja beetakaroteenia. Nämä kaksi tekijää on todistettu hyviksi avuiksi erään tyyppisten niveltulehdusten etenemisen estämisessä.

Omenat sen sijaan ovat terveydelle hyödyllisiä monessakin mielessä, ja ne muun muassa vähentävät nivelten jännittyneisyyttä. Ne ovat avuksi sekä liikkuvuuden parantamisen että kivun vähentämisen kannalta.

Pähkinät

Pähkinät

Monet pähkinät ovat hyviä kehon tulehtuneisuuden vähentämiseksi, sillä niistä saa terveellisiä rasvoja. Kaiken kaikkiaan pähkinät ovat erittäin hyvä valinta niveltulehduksesta kärsivälle.

Parapähkinä ja cashewpähkinä ovat suositeltavat vaihtoehdot niveltulehduksen helpottamiseksi tehokkaasti.

Soija

Moni soijatuote on hyvä apu niveltulehdukseen, mutta nämä ruoat ovat kuitenkin haitallisia, jos kärsit kihdistä.

Soijaa voidaan nauttia monella eri tavalla. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että käyneet soijatuotteet, kuten miso, tempeh tai tofu, ovat osoittautuneet kaikkein tehokkaimmin niveltulehduksen aiheuttamaa kipua lievittäviksi, ja ne ovat parhaat myös tulehtuneisuuden vähentämiseksi.

Lohi

Lohi

Lohessa on hyvin runsaasti Omega-3 -rasvahappoja, ja tämän vuoksi sitä suositellaankin niveltulehduksen aiheuttaman kivun lievitykseen.

Vaikka mikä tahansa rasvainen kala on hyvä lisä ruokavalioon, kannattaa aloittaa lohen syönnillä muutama kerta tai vaikka vain kerran viikossa.

Omega-3 -rasvahapon vaikutukset auttavat sinua vähentämään kehossasi ilmenevää tulehtuneisuutta, ja on tärkeää, että saat hyvän määrän näitä rasvahappoja erilaisista lähteistä päivittäin.

Paprika

Paprikassa oleva C-vitamiini toimii antioksidanttina, ja samaan aikaan paprika auttaa torjumaan vapaiden radikaalien huonoja vaikutuksia kehossa sekä vähentää tulehtuneisuutta.

Tämän kaiken vuoksi paprika vähentää sitä rasittavaa kipua, jonka niveltulehdus aiheuttaa. On hyvin vaikeaa välttää vapaiden radikaalien vaikutuksia, ja siksi on tärkeää että saat runsaasti antioksidantteja, jotta kyseisiä haittavaikutuksia voitaisiin rajoittaa.

Vihreä paprika on hyvä valinta ruokiin, salaatteihin ja smoothieihin lisättäväksi, ja siitä saa välittömän annoksen vitamiineja.

Vihreä tee

Helpota niveltulehdusta vihreän teen avulla

On tunnettu fakta, että vihreä tee on hyvin tehokas antioksidanttien lähde.

Lisäksi se sisältää tiettyjä aineita, joilla on kehossa sellainen vaikutus, että ne toimivat suoraan tulehtuneisuutta vähentäen. Täten vihreä tee on mahtava apu niveltulehduksen aikaansaaman kivun vähentämiseksi.

Ei ole selkeää, kuinka paljon teetä olisi optimaalinen määrä, mutta vapaaehtoisten henkilöiden avulla toteutettujen tutkimusten perusteella voidaan sanoa, että kaksi kupillista päivässä olisi hyvä annos.

Täysjyväviljat

Nämä ovat erinomaisia vaihtoehtoja tulehtuneisuuden vähentämiseksi, mutta tämä ei kuitenkaan päde huonolaatuisiin ja teollisiin johdannaistuotteisiin.

Tässä tapauksessa kaupallistamisen prosessissa viljoihin lisätään yleensä sellaisia aineita, jotka mahdollisesti saavat aikaan niveltulehduksen oireissa päinvastaisen vaikutuksen kuin on tarkoitus.

Raa’at viljat ovat parempi vaihtoehto. Linssit ovat hyvä apu, ja sen lisäksi että ne ovat terveellisiä, niistä saa tukevan kylläisyydentunteen.

Pinaatti, tomaatti ja punajuuri

On paljon ruokatuotteita, jotka sopivat niveltulehduksen lievitykseen. Pinaatissa on todella runsaasti fytoravinteita ja kuitua.

Tomaateissa on sen sijaan lykopeenia, joka auttaa vähentämään niveltulehdukseen kuuluvaa kipua. Jos kuumennat tomaatteja, niistä saa itse asiassa entistä suuremman määrän lykopeenia.

Punajuurissa on sellainen antioksidanttikoostumus, joka vain harvoilla tuotteilla on, ja ne sisältävät betalaiinia, joka on hyvin hyödyllinen apu kehon vastustuskyvyn lisäämiseksi.

Kannattaa myös muistaa, että on parempi ostaa raakoja ruokia ja valmistaa ne itse kotona, jotta voisit saada maksimaaliset hyödyt niveltulehduksen hoitamiseksi luonnollisesti.