Logo image
Logo image

5 iltatottumusta, jotka ehkäisevät väsymystä

3 minuuttia
Pelkän makuuhuoneen siivoamisen lisäksi sinun tulee miettiä muita tekijöitä hyvien yöunien saamiseksi, kuten illallisen sulattamista ja häiriötekijöiden välttämistä.
5 iltatottumusta, jotka ehkäisevät väsymystä
Nelton Abdon Ramos Rojas

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Olemme kaikki kokeneet sen ainakin kerran elämässä. Heräät aamulla ja sinusta tuntuu kuin et olisi nukkunut silmänräpäystäkään. Nukkumiseen käyttämät tunnit olivat täysin turhia, etkä ole levännyt lainkaan. Ne ovat kaikista vaikeimpia päiviä käydä läpi ja toivot, että tuntisit olosi vähemmän väsyneeksi.

Näin ollen on olemassa tiettyjä tekijöitä, jotka tekevät unestasi tehotonta. Hyvien yöunien saamisessa on tärkeää keskittyä unen tarpeeseen. Kuulostaa paradoksaaliselta keskittyä nukkumisen yrittämiseen, mutta tarkoitamme sillä sitä, että sinun ei pitäisi mennä nukkumaan muita asioita ajatellen.

Ennen nukkumaanmenoa syömälläsi ruoalla on merkitystä. Yleinen uskomus siitä, että syöminen juuri ennen nukkumaanmenoa aiheuttaa sinulle painajaisia, pitää hieman paikkansa ja se liittyy yhteen kehon mekanismiin. Hitaan ruoansulatuksen aiheuttama veritulpan riski hälyttää sinua ja estää sinua vajoamasta syvään uneen ja vahingoittamasta terveyttäsi.

On mahdollista olla täysin rentoutunut ennen nukkumaanmenoa. Sen tehdäksesi sinun tulee kuitenkin käyttää muutamia luonnollisia tuotteita, rentoutumistekniikoita ja hyvää unirytmiä. Sillä tavalla pääset siihen pisteeseen, jossa aivosi tunnistavat että on aika mennä nukkumaan.

Pitäen mielessä kuinka tärkeää nukkuminen on, aiomme tänään kertoa viisi iltatottumusta, joita voit kokeilla nukkuaksesi paremmin. Jatka lukemista selvittääksesi kuinka voit parantaa unenlaatua ja tuntea olosi vähemmän väsyneeksi.

5 iltatottumusta, jotka ehkäisevät väsymystä

1. Syö kevyesti illalla ja noudata tasapainoista ruokavaliota

Oikeanlainen syöminen on todella tärkeää keholle yleisesti ottaen. Sillä tavoin saat tarvittavia ravintoaineita, jotka pitävät sinut energisenä ja selviydyt päivittäisistä tehtävistäsi. Hyvin syövä ihminen suoriutuu työstään paljon paremmin.

Samoin tapahtuu myös silloin, jos haluat tuntea olosi vähemmän väsyneeksi. Oikeanlainen syöminen vähentää merkittävästi liiallista aineenvaihdunnan aktiivisuutta sen hidastumisesta johtuen. Se pitää aineenvaihduntasi joustavana ja ravintoaineet sulavat oikealla tavalla, jotta tunnet olosi aktiivisemmaksi päivän aikana ja lepäät paremmin yöllä.

Saatat myös pitää: 5 teeohjetta, joiden avulla nukut paremmin

2. Älä vie töitä sänkyyn

Näin ei tulisi tapahtua ainoastaan siksi, että et ajattelisi ongelmia nukkumaan mennessäsi. Tämä liittyy lähinnä siihen, että totut käyttämään sänkyä nukkumiseen ennemmin kuin muihin asioihin kuten syömiseen, työskentelyyn tai jopa television katselemiseen.

Some figure

Tiedämme tietenkin että tämä kuulostaa vaikealta. Ajatus täydellisestä sunnuntaista on maata koko päivä sängyssä katsellen elokuvia ja syöden roskaruokaa. Aivosi kuitenkin tottuvat siihen ajatukseen, että sänkysi on paikka, jossa ollaan hereillä, teitpä sitten töitä, syöt tai katselet televisiota.

Aivosi yhdistävät sängyn paikaksi, jossa keskitytään, ja ne hylkäävät levon sekä unen käytettävissä olevista vaihtoehdoista.

3. Juo riittävästi vettä

Nesteen kerääntyminen on kauheaa, kun on kyse nukkumisesta. Se saa sinut tuntemaan olosi turvonneeksi, epämukavaksi ja sen on taipumus saada sinut heräämään keskellä yötä. Mutta nesteen kerääntyminen johtuu usein nestehukasta.

Some figure

Vesi on välttämätön neste keholle. Sinun täytyy varmistaa, että juot riittävästi vettä päivittäin. Jos et, saatat päätyä päinvastaiseen tilanteeseen, kuivuuteen.

Kun kärsit nestehukasta, aivosi kärsivät ja sen tuloksena et pysty nukkumaan hyvin.

4. Käytä luontaislääkkeitä apuna

On monia eri kasveja, jotka voivat auttaa sinua lepäämään paremmin ja tuntemaan olosi vähemmän väsyneeksi. Ei ole välttämättä kyse siitä että et pysty nukkumaan, sillä ihmiset nukkuvat usein syvää unta ja helposti ilman suurempia vaikeuksia. Siinä on lähinnä kyse siitä, että kehosi jatkaa työskentelyä ja sen takia et tunne oloasi vähemmän väsyneeksi.

Luontaislääkkeet auttavat sinua parantamaan unenlaatuasi. Ottamalla salaatinlehti-, hibiskus-, kamomilla- tai rohtovirmajuuriteetä, kehosi ja aivosi pystyvät rentoutumaan.

Lue myös: Näin säätelet melatoniinia ja nukut paremmin

5. Päätä päiväsi lämpimällä kylvyllä tai suihkulla

Kun mietit nukkumaanmenoa, sinun ei missään tapauksessa kannata käydä viileässä kylvyssä. Se vain herättää sinut. Sitten aivosi ovat taas hereillä.

Kokeile lämpimässä kylvyssä käymistä sitten kun olet päättänyt mennä pian nukkumaan. Se auttaa sinua rentoutumaan ja valmistautumaan nukkumiseen.

Noudata näitä viittä iltatottumusta, niin lepäät varmasti paremmin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bhaduri, A. (2018). Fatigue. In Springer Series in Materials Science (Vol. 264, pp. 317–371). Springer Verlag. https://doi.org/10.1007/978-981-10-7209-3_8
  • Ament, W., & Verkerke, G. (2009). Exercise and fatigue. Sports Medicine. https://doi.org/10.2165/00007256-200939050-00005
  • Meeusen, R. (2014). Exercise, nutrition and the brain. Sports Medicine44(SUPPL.1). https://doi.org/10.1007/s40279-014-0150-5
  • Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. Blackwell Publishing Inc. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x
  • St-Onge MP, Mikic A, Pietrolungo CE. Effects of Diet on Sleep Quality. Adv Nutr. 2016;7(5):938–949. Published 2016 Sep 15. doi:10.3945/an.116.012336
  • Black DS, O’Reilly GA, Olmstead R, Breen EC, Irwin MR. Mindfulness meditation and improvement in sleep quality and daytime impairment among older adults with sleep disturbances: a randomized clinical trial. JAMA Intern Med. 2015;175(4):494–501. doi:10.1001/jamainternmed.2014.8081

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.