7 syytä sille, miksi tunnet olosi väsyneeksi

Tiesitkö, että vähän liikkuva elämäntyyli ja myöhään herääminen voivat olla syitä siihen, miksi tunnet olosi niin väsyneeksi? Pelkästään nukkumalla tarpeeksi ja harrastamalla liikuntaa voit lisätä energiatasoasi.
7 syytä sille, miksi tunnet olosi väsyneeksi
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Väsynyt olo keskellä päivää on normaalia aina silloin tällöin, itse asiassa se on melko yleistäkin ihmisten keskuudessa. Ongelmana ei ole satunnainen väsynyt olo, vaan ennemminkin jatkuva väsymys, sillä se tarkoittaa että jokin on todellakin pielessä. Sinun täytyy selvittää, miksi tunnet olosi väsyneeksi ja löytää ratkaisu paremman elämänlaadun saamiseksi.

7 syytä siihen, miksi tunnet olosi väsyneeksi

1. Myöhään herääminen

Kun heräät varhain, tunnet olosi levänneeksi ja energiseksi.

Toisinaan saatat ajatella, että myöhään herääminen tarkoittaa sitä, että olet levänneempi, mutta se ei pidä paikkaansa. Oikeastaan varhain herääminen saa ihmiset tuntemaan itsensä levänneemmäksi, rauhallisemmaksi ja rentoutuneeksi päivän aikana.

Saksalaisen Leipzigin yliopiston vuonna 2009 teettämän tutkimuksen mukaan energisimmät ja aktiivisimmat ihmiset ovat juuri heitä, jotka heräävät aikaisin.

Niin ikään molekulaarisen biologian ja biofysiikan tutkimuslaitoksen tutkimus Russian Academy of Science -akatemiassa, joka julkaistiin Personality and Individual Differences lehdessä, osoitti että on olemassa kolme biologisen kellon mukaan määriteltävää ihmistyyppiä.

Tutkimus korostaa sitä, että sinun täytyy selvittää, mitkä ovat energisimmät tuntisi ja “ohjeistaa” tapojasi hyödyntämään aikaa, jolloin olet kaikista aktiivisin. Sitä kutsutaan “kronotyyppisi” tunnistamiseksi.

2. Huono ruokavalio

Liian suuri määrä hiilihydraatteja ja toisaalta proteiinivaje voivat johtaa mahdollisesti vakavaan väsymykseen. Vaikka hiilihydraatit ovat herkullista ruokaa ja ne tuovat nopeasti energiaa, polttaa keho ne sokerina, eli ne kohottavat verensokeria.

Sen jälkeen haiman täytyy tuottaa suuri määrä insuliinia alentaakseen verensokeria. Joten kun verensokerisi vaihtelee suuresti, täytyy kehosi saavuttaa homeostaasi ja turvautua suuren energiamäärän käyttöön. Jos olet krooninen makeisten ja hiilihydraattien syöjä, tunnet olosi väsyneeksi säännöllisin väliajoin.

3. Liikkumaton elämäntyyli

Istuma-asentoon painottuva elämäntyyli saattaa saada olosi väsyneeksi.

“Ei minkään” tekeminen aiheuttaa paljon väsymystäKuulit oikein, äärimmäisen vähän liikkuva elämäntyyli ei tuo mitään hyvää, vaan se on ennemminkin väsyttävää. Jos sinulla on paikallaan oleva työ tai ajat autolla kaikki lyhimmätkin matkat, tulet väsyneeksi.

Sitä vastoin vähäisen intensiteetin fyysiset ja aerobiset harjoitukset – mukaan lukien ulkoaktiviteetit – parantavat onnellisuushormoneiden tuotantoa, mikä puolestaan parantaa unenlaatua ja yleistä terveyttä. Tulet mitä todennäköisemmin tuntemaan väsymystä aluksi, mutta liikunta todella vähentää väsymystä ja antaa paljon kestävyyttä. 

4. Auringonvalon puute

Keho tarvitsee auringonvaloa. Siitä syystä oleskelu auringossa aikaisin aamulla ja myöhään iltapäivällä auttavat kehoasi tuottamaan oikean määrän D-vitamiinia. Samaan aikaan auringonvalo auttaa kehoa pysymään terveenä. Pelkkä auringonvalolle altistuminen auttaa sinua nukkumaan paremmin.

5. Huonosti nukkuminen

Huonot yöunet aiheuttavat väsymystä.

Yksi väsymyksen pääaiheuttajista on riittämätön levollisen unen saanti. Aikuisen tulisi saada noin 7-8 tuntia keskeyttämätöntä unta yön aikana. Se auttaa aivoja ja muita elimiä suorittamaan niiden eheytysvaiheet ja tehtävät.

6. Mineraalit ja vitamiinivaje

Hivenaineet, mineraalit ja vitamiinit ovat tärkeitä aineita, jotta keho toimii hyvin. Näiden ravinteiden puute johtaa väsymykseen, uupumukseen, huimaukseen ja jopa vakavampiin sairauksiin.

Tasapainoinen ruokavalio, mikä sisältää esimerkiksi vähintään 5 annosta hedelmiä ja vihanneksia päivässä, antaa monia tarvittavia ravinteita. Niin ikään on erittäin hyödyllistä syödä pähkinöitä ja tuoreita, jalostamattomia ruokia.

7. Stressaavat tilanteet

Stressaavat työtilanteet voivat aiheuttaa kroonista väymystä.

Saatat tuntea olosi lannistuneeksi kun sinun täytyy selvitä vaikeista ja hallitsemattomista tilanteista, joihin ei ole ratkaisua. Jos ongelma toistuu, tai olet tilanteessa, joka rasittaa sinua tai huolehdit vaikka sairaasta perheenjäsenestä, saatat haluta vain heittää pyyhkeen kehään.

Tällaisissa tilanteissa sinun pitäisi levätä ja lakata ajattelemasta sitä, mikä ei ole sinun hallinnassasi. Se auttaa sinua vähentämään henkistä jännitettä. Lisäksi stressaavat työtilanteet voivat olla osallisena krooniseen väsymykseen. Yritä siis ottaa edes pieniä hengähdystaukoja ja lepää aina silloin tällöin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.