7 muutosta, jotka huomaat lopettaessasi sokerin syömisen

Tiedätkö, kuinka haitallista sokeri on terveydelle? Lue lisää tästä artikkelista!
7 muutosta, jotka huomaat lopettaessasi sokerin syömisen

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

On tunnettu tosiasia, että sokerilla on koukuttavia ja haitallisia vaikutuksia terveydelle. Sen syöminen voi olla haimalle yhtä vakava asia kuin alkoholi maksalle. Monet ihmiset yrittävätkin lopettaa sokerin syömisen.

Joitakin sokerin aiheuttamia ongelmia ovat seuraavat:

 • Liikalihavuus
 • Diabetes
 • Päänsäryt
 • Sydänongelmat
 • Kromin puute
 • Hammasongelmat
 • Immuunijärjestelmän heikkeneminen

Huolimatta siitä että nämä haitat ovat tiedossa, sokerin vähentäminen tai siitä luopuminen kokonaan voi olla yhtä vaikeaa kuin alkoholi- tai tupakkariippuvuudesta eroon pääseminen. Tästä syystä on parasta tehdä se vähitellen. Tällä viikolla voit esimerkiksi poistaa limsat ruokavaliostasi. Kahden viikon kuluttua voit lopettaa makuvesien juomisen, ja niin edelleen.

Tässä artikkelissa kerromme sokerin syönnin lopettamisen hyödyistä terveydelle.

Sokerin syönnin vähentämisen tai lopettamisen hyödyt

1. Sydämen terveys paranee

omena on hyvä sydämen terveydelle

Ongelma liiallisessa sokerin syömisessä on se, että se voi johtaa muun muassa sellaisiin ongelmiin kuin korkea verenpaine tai rytmihäiriöt. Vähentämällä sokerin syömistä tai lopettamalla sen kokonaan sydämen ja verisuonten terveys ei ole enää vaarassa. Se ehkäisee myös aliravitsemusta.

2. Diabetesriski pienenee

Lopettamalla sokerin syömisen diabetesriski vähenee huomattavasti.

On tärkeää tietää, että sokerittomat “dieettilimut” eivät ole sen parempi vaihtoehto. “Sokeriton” tarkoittaa ainoastaan sitä, että niissä ei ole sukraloosia, mutta niissä on kuitenkin runsaasti muunlaisia makeutusaineita ja kemikaaleja.

Terveellisin vaihtoehto on juoda vettä ja syödä tuoreita hedelmiä.

3. Mieliala paranee

lopetettuasi sokerin syömisen tunnet olosi paremmaksi

Yksi sokerin syönnin lopettamisen hyödyistä on olon paraneminen. Limsatölkki päivässä voi jopa edistää tai syventää masennusta ja ahdistusta.

Muilla tuotteilla, kuten makeisilla, sokeripitoisilla juomilla, prosessoiduilla lihoilla ja huonoilla hiilihydraateilla, on samanlainen vaikutus kuin limsoilla. Tämä johtuu siitä, että sokeri aiheuttaa häiriön vatsan ja aivojen välisessä yhteydessä, mikä voi aiheuttaa ahdistusta.

Ajan myötä jatkuva runsassokeristen ruokien nauttiminen johtaa masennuksen ja ahdistuksen noidankehään. Onkin siis tärkeää etsiä terveellisempiä vaihtoehtoja ja tarvittaessa kysyä neuvoa ravitsemusasiantuntijalta.

4. Unen laatu paranee

Riittävä ja laadukas uni on oleellista energian palauttamiseksi, ihon parantamiseksi ja solujen uudistamiseksi. Muista, että sinun tarvitsee nukkua 8-9 tuntia yössä, jotta elimistö voi säädellä itseään riittävän hyvin.

Kun syöt liikaa sokeria, saatat kärsiä unettomuudesta, mikä muuttaa verensokeritasoja. Sokerin syömisen vähentäminen on näin ollen hyödyksi sekä unen laadun että energiavarastojen palauttamisen kannalta.

Kun keho ei kykene suorittamaan täyttä unisykliään, se vaikuttaa terveyteen. Toisin sanoen, jos heräät varhain tai nukut normaalia vähemmän, sen seuraukset ovat:

 • Pussit silmien alla.
 • Energiavarastot eivät palaudu täysin.
 • Rasvaa kerääntyy kehoon liikaa.
 • Väsymys on selkeämpää ja vanhenet ennenaikaisesti.

5. Muisti paranee

lopeta sokerin syöminen ja muistisi paranee

Unohteletko asioita nopeasti? Onko sinulla vaikeuksia muistaa kaikkea mitä sinun täytyy tehdä? Jos vastasit näihin kysymyksiin “kyllä”, sinun tarvitsee ehkä vähentää sokerin syömistä tai lopettaa se kokonaan.

Sokeri muuttaa kognitiivisia kykyjä ja aiheuttaa metabolista oireyhtymää. Jälkimmäinen ei aiheuta ainoastaan liikalihavuutta, vaan vaikuttaa myös aivojen toimintaan.

Yksi keino taistella näitä muistivaikutuksia vastaan on harrastamalla liikuntaa säännöllisesti. Näin poltat sokerista saamasi energian ja aivosi ovat valmiina työskentelemään oikein. Huomaat pian muistisi paranevan.

6. Näytät nuoremmalta

Sokerilla on nestevajetta aiheuttava vaikutus, sillä se lisää ihon talintuotantoa. Sokerin syömisen lopettaminen palauttaa siis ihon nuorekkuuden. Jo yhden sokerittoman viikon jälkeen huomaat seuraavaa:

 • Ihonsävy paranee.
 • Ihon erittämä tali vähenee tai katoaa.
 • Iho vaikuttaa kosteutetummalta ja pehmeämmältä.
 • Rypyt pehmentyvät.

Jos päätät vaihtaa sokerin hunajaan, iho pysyy paljon paremmin kosteutettuna. Voit myös valmistaa hunajaa sisältävän kasvo- tai vartalonaamion, joka ravitsee ihoa.

7. Tunnet olosi energisemmäksi

lopeta sokerin syöminen ja psyykkinen hyvinvointisi paranee

Sokeri saa aikaan energiapiikkejä, joita seuraa väsymys ja vetämätön olo. Kun syöt sokeria päivittäin, elimistöllä on ongelmia ruoan metaboloimisessa ja näin ollen sen antaman energian saamisessa.

On oleellista vähentää tai poistaa kokonaan sokeri ruokavaliosta, jos haluat jättää taaksesi vetämättömän olon ja väsymyksen. Takaamme, että jo yhden sokerittoman viikon jälkeen tunnet olosi pirteämmäksi joka päivä ja yleinen suoriutumisesi paranee.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Karanja, N. M., Obarzanek, E., Lin, P. H., McCullough, M. L., Phillips, K. M., Swain, J. F., … Hoben, K. P. (1999). Descriptive characteristics of the dietary patterns used in the Dietary Approaches to Stop Hypertension trial. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/S0002-8223(99)00412-5
 • Lustig, R. H., Schmidt, L. A., & Brindis, C. D. (2012). The toxic truth about sugar. Nature. https://doi.org/10.1038/482027a
 • Grimes, C. A., Riddell, L. J., Campbell, K. J., & Nowson, C. A. (2014). Dietary salt intake, sugar-sweetened beverage consumption, and obesity risk. World Review of Nutrition and Dietetics. https://doi.org/10.1159/000356352

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.