Älä syö näitä ruokia virvoitusjuomien kanssa

Vaikka limun nauttiminen tiettyjen ruokien kanssa ei ehkä tunnukaan epämiellyttävältä, se voi aiheuttaa ruoansulatushäiriöitä ja sisäistä epätasapainoa, mikä voi olla vaarallistakin.
Älä syö näitä ruokia virvoitusjuomien kanssa

Viimeisin päivitys: 11 maaliskuuta, 2019

Olet varmasti kuullut, että limut (erityisesti Coca-Cola) eivät ole hyväksi terveydellesi. Moni kuitenkin rakastaa niitä ja jatkaa niiden juomista varoituksista huolimatta.

Tässä artikkelissa mainitsemme taas yhden syyn olla juomatta niin paljon virvoitusjuomia. Puhumme ruoista, joiden kanssa niitä ei tulisi nauttia.

Älä nauti näitä ruokia ja virvoitusjuomia yhdessä

Nautimme ruokia, jotka yhdistettynä toisiin ruoka-aineisiin saattavat olla myrkyllisiä tai haitallisia elimistölle ilman, että edes tiedostamme asiaa.

Emme ehkä tule ajatelleeksi, että raskaan lounaan tai illallisen yhteydessä nautitusta limsalasillisesta olisi mitään haittaa, mutta on kuitenkin olemassa joitakin ainesosayhdistelmiä, joilla voi olla vahingollisia seurauksia.

Kiinnitä tarkasti huomiota ruokiin, joita ei tulisi nauttia virvoitusjuomien kanssa:

Maito

maitoa ja virvoitusjuomia

Kenelle tulisi edes mieleen juoda maitoa limun kanssa? Emme tietenkään puhu molempien juomien laittamisesta samaan lasiin tai niiden nauttimisesta yhtä aikaa. Mutta on olemassa makeita ja suolaisia reseptejä, jotka sisältävät maitoa.

On esimerkiksi joitakin kermaa sisältäviä leivonnaisia ja kakkuja. Kun tällaiset ruoat pääsevät mahalaukkuun, limsan ja maidon yhdistelmä tuottaa runsaasti happoja, mikä saa aikaan vatsanväänteitä, närästystä ja ruoansulatusongelmia.

Kahvi

Edelleenkään emme kuvittele ihmisten yhdistävän virvoitusjuomia, kuten Coca-Colaa, kahvin kanssa. Ihmiset saattavat kuitenkin juoda limuja pääaterialla ja kahvia syödessään jälkiruokaa.

Kumpikin sisältää suuria määriä kofeiinia, ja siksi ei ole suositeltavaa juoda limuakaan illallisen yhteydessä, sillä se aiheuttaa unettomuutta, painajaisia ja nukahtamisvaikeuksia.

Lisäksi kun nämä juomat pääsevät vatsalaukkuun, niiden yhdistelmä tuottaa eräänlaisen kuplivan ja erittäin happaman vaahdon. Näin ollen olosi on pirteä ja euforinen, sekä koet vatsanväänteitä, jotka ovat seurausta ruoansulatushäiriöistä.

Makeat leivonnaiset

makeita leivonnaisia ja virvoitusjuomia

Ihmiset syövät makeita herkkuja usein juhlissa. Jos lisäämme tämän tyyppisiin ruokiin vielä virvoitusjuomien sisältämän sokerimäärän, seurauksena on vaarallinen verensokeritasojen nousu.

Se voi jopa lisätä sydänkohtauksen riskiä.

Olosi on myös pirteä elimistössäsi olevasta sokerimäärästä johtuen. Älä siis yhdistä makeita leivonnaisia virvoitusjuomien kanssa jouluna tai muissa juhlissa.

Mausteiset ruoat

Mausteet, kuten chili, kumina ja curry, antavat makua ruokaasi, mutta vatsaan päästyään ne automaattisesti nostavat kehomme lämpötilaa (eli saatamme tuntea halua juoda välittömästi).

Mieti kahdesti, ennen kuin valitset juomaksesi limun.

Virvoitusjuomat muuttuvat rikkihapoksi korkeissa lämpötiloissa. Jos siis luulet, että limsalasillisen juominen sammuttaa janon tai vähentää vatsalaukun lämpötilaa, erehdyt.

Ainoa, mitä limun juomisesta seuraa, on vatsalaukussasi olevien happojen määrän lisääntyminen.

Minttukarkit

älä syö minttukarkkeja ja juo virvoitusjuomia

Kokeile seuraavaa. Laita minttukarkki lasiin, kaada päälle kolajuomaa ja jää odottamaan reaktiota. Huomaat, että tapahtuu eräänlainen pieni räjähdys! Tämä johtuu minttukarkkien kyvystä kuohuta ja kolajuomassa olevista poreista.

Kuvittele, mitä tapahtuu elimistösi sisällä nauttiessasi kumpaakin yhtä aikaa. Sitä ei tulisi edes kokeilla, sillä kipu on sietämätön ja sisällä tapahtuva reaktio voi olla vaarallinen.

Mitä elimistössäsi tapahtuu, kun juot virvoitusjuomia?

Tämä juoma ei ole hyväksi terveydellemme, yhdistimme sen muiden ruokien kanssa tai emme. On ihmisiä jotka väittävät, että sitä voidaan käyttää kaikkeen muuhun paitsi juomiseen. Mitä elimistössämme tapahtuu juodessamme sitä?

10 minuutin kuluttua

Lasillisessa limua on 10 ruokalusikallista sokeria. Kyllä, luit oikein. Tämä on eräänlainen isku elimistölle.

Ei pidä sekoittaa asioita. Kokis ei siis anna meille energiaa tai pidä meitä virkeinä, vaan se aiheuttaa piikkejä verensokeritasoissa ja voi olla vaarallista.

20 minuutin kuluttua

Insuliinitasot verenkierrossa kohoavat rajusti, ja maksan on tehtävä kovasti töitä muuttaakseen vastaanottamansa sokerin. Haittapuoli on se, että se muuntaa tämän sokerin rasvaksi.

40 minuutin kuluttua

juotko virvoitusjuomia

Kofeiini alkaa vaikuttaa elimistössä: pupillit laajenevat ja verenpaine kohoaa. Emme tunne itseämme väsyneiksi. Maksa vapauttaa sokerin verenkiertoon.

45 minuutin kuluttua

Elimistö lisää dopamiini-hormonin tuotantoa. Tämä hormoni stimuloi sitä aivoaluetta, joka liittyy mielihyvään ja palkitsemiseen.

Tästä syystä tykkäämme niin kovasti juoda virvoitusjuomia: ne ovat kuin mahtavaa huumetta aivoillemme.

1 tunnin kuluttua

vältä virvoitusjuomia

Kalsiumia poistuu enemmän virtsan mukana. Pitkällä aikavälillä tämä voi aiheuttaa osteoporoosia, hampaiden tippumista ja luiden haurastumista. Limonadin sisältämä fosforihappo sitoo myös magnesiumia ja sinkkiä.

Näiden juomien väitetty diureettinen vaikutus ei pidä paikkaansa, sillä ne eivät poista elimistöstä kuona-aineita vaan tärkeitä ravintoaineita. Siksi ihmiset tuntevat olonsa usein heikoiksi tai ärtyisiksi juotuaan virvoitusjuomia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle heatlh in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016. 8 (5): 295.
  • Carreon CC., Parsh B., How to recognize caffeine overdose. Nursing, 2019 49 (4): 52-55.
  • Varghese S., Kubatka P., Rodrigo L., Gazdikova K., Caprnda M., et al., Chili pepper as a body weigth loss food. Int J Food Sci Nutr, 2017. 68 (4): 392-401.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.