Logo image
Logo image

Näin vähennät sydänkohtauksen ja halvauksen riskiä

3 minuuttia
American Journal of Clinical Nutrition -lehti julkaisi hiljattain tutkimuksen, jossa varoitettiin nykyihmisen ruokavalion haittavaikutuksista etenkin sydämen terveyteen. Muutamia muutoksia tekemällä sydänkohtauksen ja halvauksen riski voi pienentyä jopa kolmanneksella.
Näin vähennät sydänkohtauksen ja halvauksen riskiä
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Kun syömme terveellisesti ja kohennamme elämäntyyliämme, voimme välttää monet elämäntapasairaudet. Niin vähennämme myös sydänkohtauksen ja halvauksen riskiä. Sydänkohtauksiin ja halvauksiin kuolee vuosittain tuhansia ihmisiä ympäri maailmaa, vaikka usein ne ovat ehkäistävissä oikeita valintoja tekemällä.

Vähennä halvauksen riskiä näillä ravintosuosituksilla

Vaikka monet sairaudet ovatkin perinnöllisiä, eikä niiden esiintymiseen voi aina itse vaikuttaa, on hyvä pitää mielessä, että monet sairaudet kuitenkin ovat ehkäistävissä.

Sekä sydänkohtaukset, että halvaukset ovat syynä moniin kuolemiin joka vuosi niin miesten kuin naistenkin kohdalla. Sydänkohtauksen ja halvauksen riski naisilla on kasvanut viime vuosina, eikä sydänkohtauksia enää mielletä pelkästään miehiä riivaavaksi ongelmaksi.

Halvaukset ovat lisääntyneet väestön vanhetessa, mutta halvaukset liittyvät myös huonolaatuiseen ravintoon, stressiin ja liikunnan puutteeseen.

Monet tekevät ruokaremontin vasta päälle viisikymppisenä, kun vanhenemisen ensimerkit alkavat vaivata ja ihminen tajuaa, että elämäntapavalinnoilla on suuri vaikutus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja pitkäikäisyyteen.

Yli 50-vuotiaat kärsivät usein sydämen ongelmista, korkeasta kolesterolista ja korkeasta verenpaineesta. On hyvä tietää, että kaikki nämä ongelmat voi ehkäistä viettämällä terveellistä elämää nuoruudesta lähtien ja syömällä oikein.

Voit tehdä muutoksia ruokavalioosi jo tänään ja alkaa elämään terveempää elämää, joka vähentää riskiä sairastua ja kärsiä terveysongelmista vanhemmalla iällä. Terveelliset elämäntavat kohentavat elämänlaatua huomattavasti.

Muista nämä seikat, kun mietit terveellistä ruokavaliota.

1.  Tarkkaile suolan ja rasvan kulutusta

Some figure

Suuri osa perinteisiä ruokavalioita sisältää paljon rasvaa ja suolaa. Olitpa sitten Euroopassa tai muualla maailmassa, pikaruokapaikkoja on lähes joka kadunkulmassa. Myös ruokakaupoista saa erilaisia valmisruokia, jotka valmistuvat nopeasti ja ovat täynnä rasvaa ja lisäaineita.

Nykyihmisen elämäntyyli on muuttunut suuresti viidenkymmenen vuoden aikana, ja samoin on ruokailun ja ruuan laita. Kiireen takia päädymme ostamaan valmisruokia ja valmiskastikkeita, tai viemme koko perheen hampurilaisille, kun emme ehdi laittamaan ruokaa kotona.

Joidenkin ruokavalioon kuuluu runsaasti punaista lihaa, paistettua ruokaa tai muita aterioita, jotka sisältävät paljon kaloreita.

Muuta ruokailutottumuksiasi jo tänään ja pienennä halvauksen riskiä poistamalla ylimääräinen suola ja rasva ruokavaliostasi.

2. Sano “kyllä” punaisille kasviksille ja hedelmille

Some figure

On olemassa monia terveellisiä hedelmiä ja kasviksia, jotka auttavat ehkäisemään sydänkohtauksia ja halvauksia. Sinun tulisi ehdottomasti lisätä ainakin tomaattia ruokavalioosi, sillä sen sisältämä lykopiini ehkäisee verenhyytymien ja veritulppien muodostumista.

Tomaattikastike sisältää tuoreita tomaatteja enemmän lykopiiniä, sillä suuri määrä tätä pigmenttiä vapautuu kypsennyksen yhteydessä. Jos haluat tehostaa tomaattien terveellistä vaikutusta, valmista niistä muheva kastike tai nauti tomaattipaistosta.

3. Korvaa vehnä täysjyvällä

Some figure

Tämä on yksi tärkeimmistä ruokavaliomuutoksista sydänkohtauksen ja halvauksen ehkäisemiseksi. Jätä pois vehnätuotteet ja korvaa vaalea leipä täysjyväruisleivällä, kauralla tai muulla täysjyväleivällä. Korvaa myös vaalea pasta täysjyväpastalla.

Vaihda valkoinen riisi tummaan, sillä se auttaa vähentämään kolesterolia, välttää verensokerin piikkejä ja auttaa kontrolloimaan ruokahalua.

4. Nauti mansikoita ja omenoita

Some figure

Mitäpä jos lisäisit vihreän omenan aamiaiseesi? Omena päivässä todella pitää lääkärin loitolla, joten nauti omenaa niin usein kun mahdollista. Lounaaksi voit valmistaa herkullisen salaatin pinaatista, mansikasta ja pähkinöistä.

Omenat ovat täynnä ravintoaineita, jotka auttavat taistelemaan sydänsairauksia vastaan ja vähentämään pahalaatuista LDL-kolesterolia.

Mansikat puolestaan ovat täynnä kaliumia, C-vitamiinia ja muita tärkeitä aineita, jotka sopivat täydellisesti halvausriskin alentamiseen.

Älä epäröi syödä mansikoita tuoreena tai pakastettuna, ja nauti niitä etenkin silloin, kun ne ovat sesongissa ja lähellä tuotettuja. Napostele mansikoita välipalaksi jogurtin kanssa tai lisää niitä juomiisi.

5. Puolikas teelusikallinen kanelia joka päivä

Some figure

Jo 15 grammaa kanelia auttaa pitämään huolta terveydestäsi ja pienentää sydänkohtauksen ja halvauksen riskiä. Kaneli on todellinen ihmeaines, ja sen vaikutukset ovat monet:

  • Kaneli vähentää verensokerin määrää
  • Kaneli auttaa alentamaan LDL-kolesterolin ja triglyseridien määrää
  • Kaneli ehkäisee verihyytymien ja veritukosten syntymistä
  • Kaneli alentaa verenpainetta
  • Kaneli auttaa pudottamaan painoa

6. Nauti rasvaista kalaa kahdesti viikossa

Kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa nauttivat ihmiset alentavat sydänkohtauksen ja halvauksen riskiä huomattavasti. Kalasta saa proteiinia ja Omega-3 -rasvahappoa, joka suojaa verenkiertoelimistöä ja aivoja. Omega-3 ehkäisee veritulppien muodostumista ja pitää veren ohuena. Nauti siis tuoretta kalaa kahdesti viikossa, suosi etenkin lohta ja makrillia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades. (2014). El CIBEROBN descubre una nueva vía de prevención del ictus combinando genética, epigenética y dieta mediterránea. http://www.isciii.es/ISCIII/es/contenidos/fd-el-instituto/fd-comunicacion/fd-noticias/CIBERobn-NP-nueva-via-prevencion-ICTUS.shtml
  • Harvard Health Publishing. 7 things you can do to prevent a stroke. https://www.health.harvard.edu/womens-health/8-things-you-can-do-to-prevent-a-stroke
  • Harvard Health Publishing. Potassium-rich foods linked to lower stroke risk. https://www.health.harvard.edu/heart-health/potassium-rich-foods-linked-to-lower-stroke-risk-
  • NCBI. (2012). How Can Diet Influence the Risk of Stroke? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3369476/
  • Helsing, E. (1995). Traditional diets and disease patterns of the Mediterranean, circa 1960. The American journal of clinical nutrition, 61(6), 1329S-1337S. https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/61/6/1329S/4651213
  • Hooper, L., Martin, N., Abdelhamid, A., & Smith, G. D. (2015). Reduction in saturated fat intake for cardiovascular disease. Cochrane database of systematic reviews, (6). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26068959
  • Martínez-Vila, E., & Irimia, P. (2000). Factores de riesgo del ictus. In Anales del sistema sanitario de Navarra (Vol. 23, pp. 25-31).
  • Cruz Bojórquez, R. M., González Gallego, J., & Sánchez Collado, P. (2013). Propiedades funcionales y beneficios para la salud del licopeno. Nutrición Hospitalaria, 28(1), 6-15. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S0212-16112013000100002&script=sci_arttext&tlng=pt
  • mayoclic.org. (n.d.). Descubre por qué los cereales integrales son mejores que los cereales refinados y cómo añadir más a tu alimentación. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/whole-grains/art-20047826?p=1
  • Munro, P. H. O. E. B. E. (1985). Fitonutriente: una nueva fuente de alimento. CIID informa, v. 13, no. 4. https://idl-bnc-idrc.dspacedirect.org/bitstream/handle/10625/24050/110918.pdf?sequence=1
  • Gruenwald, J., Freder, J., & Armbruester, N. (2010). Cinnamon and health. Critical reviews in food science and nutrition, 50(9), 822-834. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20924865
  • de Berrazueta, J. M. G., & De Berrazueta, J. R. (2007). Consumo de pescado, omega-3 y factores de riesgo cardiovascular. Revista Med, 15(2), 218-224. https://www.redalyc.org/pdf/910/91015209.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.