Miten ehkäistä naisten sydänsairauksia

elokuu 20, 2015

Sydänsairauksien arvioidaan olevan yksi naisten pääasiallisista kuolinsyistä. Sydänsairaudet vaikuttavat toki molempiin sukupuoliin, mutta naisilla on erityisiä ominaisuuksia, jotka kannattaa pitää mielessä, koska ne saattavat auttaa sinua ehkäisemään itsesi tältä riskiltä. Haluatko tietää asiasta enemmän?

Sydänsairaudet eivät siis ole ainoastaan miesten ongelma. Tutkimukset itse asiassa osoittavat, että ne lisääntyvät jopa enemmän naissukupuolella ja arvion mukaan noin 90 sekunnin välein nainen kärsii sydänkohtauksesta länsimaissa. Mitä voit tehdä asialle? Mitä muutoksia pitäisi tehdä omiin elämäntapoihin jotta voit ehkäistä sydänsairauksia itselläsi?

Sydänsairaudet, jotka vaikuttavat enemmän naisiin

Ateroskleroosi

verisuonien-kalkkeutuminen

 

Eli valtimotauti, eli verisuonten kalkkeutuminen. Tämä on ehdottomasti yleisin sairaus naisilla. Verta sydämeen kuljettavat valtimot ahtautuvat kun valtimoiden sisäpinnalle kertyy pääasiallisesti veren kolesterolia. Ajan mittaan suonista ei tule ainoastaan ahtaat vaan se voi tulla niin kapeaksi, että veri tuskin pääsee liikkumaan sisään. Lopulta sydän voi kärsiä iskemiasta eli paikallisesta hapen tai veren puutoksesta kudoksessa. Jos veri ei pääse sydämeen, kärsit sydänkohtauksesta. Tämä olisi syytä pitää mielessä.

Mitä oireita naisilla esiintyy?

Naisten ongelma sydänsairauksien kannalta on se, että se voidaan joskus sekoittaa täysin muihin asioihin. Tunnet olosi väsyneeksi, sinulla on selkä- tai niskakipuja, vatsaasi koskee, väsyt nopeasti… kun miehet saattavat tuntea pientä kipua vasemmassa käsivarressa, naisten sydänsairaus oireet voivat olla paljon satunnaisemmat: huimaus, äärimmäinen väsymys ja niin edelleen.

Toinen tärkeä merkki näkyy kun katsotaan niskasi suonia. Jos nilkkasi ovat turvoksissa ja samoin niskasi suonet ovat turvonneet, ota yhteyttä lääkäriin välittömästi.

Kardiomyopatia (sydänlihassairaus)

särkynyt-sydän

Tämä on ehdottomasti yksi tyypillisimmistä sydänsairauksista naisilla. Siihen liittyy erittäin vahva emotionaalinen stressitaso. On tavallista, että naisten päivittäinen elämä on täynnä velvollisuuksia ja vastuita. Työ, koti, lapset ja jopa sairaasta perheenjäsenestä huolehtiminen. Kaikki tämä vaikuttaa niin, että stressillä on paljon voimakkaampi vaikutus naisiin.

Kardiomyopatiassa sydämen vasemmanpuoleinen kammio on ylistimuloitunut ja turvoksissa, mikä aiheuttaa lievää toimintahäiriötä. Se ei ole tappava jokaisessa tapauksessa, eikä se ole yhtä vakava kuin sydänkohtaus, mutta sinun on kuitenkin pidettävä se mielessä, jotta tiedät siitä ja hoidat sitä ajoissa. Yleensä siitä on hyvä mahdollisuus toipua.

Mitä oireita naisilla esiintyy?

Oireet ovat hyvin samankaltaisia ​​sydänkohtauksessa. Sinun tulisi olla tietoinen yleistä terveydentilastasi. Oletko erittäin väsynyt etkä oikeastaan tiedä että miksi? Onko sinulla pahoinvointia ja kipua vatsassa tai pienessä osaa vatsasta? Mikäli näin on, ja olet lisäksi käymässä läpi hyvin stressaavaa aikaa, ota yhteyttä lääkäriin.

Miten sydänsairaudet liittyvät vaihdevuosiin?

nainen-vaihdevuodet

Sydänsairauksien suhde vaihdevuosiin on läheinen. Ajattele naisten estrogeenia; se on erinomaisen toiminnallinen hormoni. Se mm. suojaa sinua sydänsairauksilta. Mutta kun käyt läpi vaihdevuosia, estrogeenin taso tipahtaa, ja tapahtuu seuraavasti:

 • Muutokset verisuonten seinämiin. Ne kovettuvat, niiden seinämiin muodostuu plakkia (ateroskleroosi) ja verihyytymiä.
 • Kolesteroli muuttuu. Huonon LDL-kolesterolin taso nousee.
 • Fibrinogeeni -niminen aine lisääntyy, mikä voi aiheuttaa veritulpan sekä sydänkohtauksia ja aivojen verenvuotoja.

Naisten sydänkohtaukset ovat erilaisia

nainen-sydänkohtaus

Kuten aiemmin näimme, vaihdevuodet aiheuttavat muutoksia sinussa ja tekee sinusta alttiimman sydänsairauksille. Vähentynyt estrogeenitaso on määräävä tekijä näihin muutoksiin.

Sydänsairauksien kehittymisen todennäköisyydet tapahtuu naisilla vaihdevuosien aikana. Mutta kaikista tärkein asia ymmärtää on se, että tutkimusten mukaan naiset ovat huonompia palautumaan sydänkohtauksesta, koska yleensä naisilla on taipumus tunnistaa oireet hitaammin ja näin ollen mennä lääkäriin myöhemmin. Naiset yhdistävät väsymyksen muihin asioihin, lihas- tai vatsakivu muihin sairauksiin, tietämättä, että se on itse asiassa heidän sydän joka pyytää apua.

Naisten sydänsairauksien ehkäisy

Elämäntapamuutokset

nainen-nukkua

On erityisen tärkeää, että hoidat henkistä terveyttä ja stressaavia tilanteita. Näillä on taipumus olla syynä moniin sydänsairauksiin.

 • Syö hedelmiä ja vihanneksia päivittäin. Yritä syödä viisi annosta hedelmiä ja vihanneksia päivässä sekä appelsiini– tai sitruunamehua. Vältä säilykevihanneksia, koska ne sisältävät suolaa. Suosittelemme höyrytettyjä kasviksia jotka voit maustaa oliiviöljyllä.
 • Säännöstele suolaa.
 • Jyvät pitäisi olla kokojyviä: etenkin riisi, vehnä ja ruis.
 • Pähkinät: asiantuntijat suosittelevat syömään pähkinöitä säännöllisesti. Nämä auttavat sydämen terveyteen. Miksi et söisi kolmea saksanpähkinää aamiaiseksi?
 • Enemmän kalaa ja vähemmän punaista lihaa: sardiini, makrilli, tonnikala ja lohi ovat terveellisen Omega-3 -rasvahapon lähde. Siksi sinun kannattaa vähentää syömäsi punaisen lihan määrää ja lisätä kalaa ruokavalioosi.
 • Vältä tupakkaa, alkoholia ja sokeripitoisia juomia.
 • Syö viisi ateriaa päivässä: hyvä aamiainen, kevyt illallinen ja vältä napostelua aterioiden välillä.
 • Huolehdi verenpaineestasi.
 • Huolehdi verensokeristasi.
 • Harrasta tunti liikuntaa päivässä.
 • Vältä liikapainoa ja lihomista.
 • Käy lääkärintarkastuksissa määräajoin.
 • Ennen kaikkea: huolehdi tunne-elämästäsi vähentämällä stressiä ja ahdistusta.
UUTISIA VERKOSSA