Nainen! Näin vähennät sydänkohtausriskiä

joulukuu 23, 2015
Naisilla sydänkohtauksen oireet voivat olla erilaisia kuin miehillä. On tärkeä tunnistaa sydänkohtauksen ensimerkit ja hakeutua lääkäriin mahdollisimman nopeasti.

Sydäntaudit ja sydänkohtaukset nähdään usein pelkästään miehiä koskevana ongelmana, mutta viime vuosina sydänkohtauksen saaneiden naisten määrä on noussut huomattavasti. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä sydämensä terveydestä huolestuneille naisille, jotka haluavat parantaa verenkiertoelimistön terveyttä ja samalla vähentää sydänkohtauksen riskiä.

Sydämen terveys naisilla

Nainen pitelee sydäntä

Sydämen kuntoon vaikuttavat monet seikat, mutta etenkin elämäntapavalinnoilla, kuten ruokailulla, tupakoinnilla ja alkoholin käytöllä on suuri vaikutus sydämen terveyteen. Pitämällä huolta sydämestä takaat sen, että se pysyy terveenä vanhuuteen saakka. Myös seuraavat seikat vaikuttavat viimeaikaiseen sydänkohtausten lisääntymiseen naisten keskuudessa:

  • Kova stressi ja ahdistus. Tämä on helppo ymmärtää, sillä naisten rooli yhteiskunnassa on kokenut suuria muutoksia 1900-luvun vaihteesta lähtien. Naiset käyvät töissä täysiaikaisesti ja usein juuri naisen osaksi päätyy myös suurin vastuu sekä lapsista että kodista. Naisten vastuualueet ovat kasvaneet huomattavasti ja ikävän usein kotiaskareet ja lasten kasvattaminen päätyy äidin niskoille. Tämä voi johtaa riittämättömyyden tunteisiin, kovaan stressiin ja uupumukseen.
  • Sydänkohtauksen oireet ilmenevät eri tavalla naisilla kuin miehillä. Miesten sydänkohtauksen oireet ovat yleensä helppoja tunnistaa: rintakehää puristava paine, kova kipu, hengenahdistus ja käsivarren puutuminen ovat klassisia sydänkohtausoireita. Naisilla sydänkohtaus ilmenee usein epämääräisemmin. Pääoireena on kova väsymys ja kiputuntemukset, joita ei heti osaa yhdistää sydämeen.
  • Toinen suuri syy naisten sydänkohtausten kasvuun on tupakointi. Naiset polttavat joissain maissa jopa miehiä enemmän, mikä lisää sydänkohtauksen ja halvauksen riskiä.

Pidä huolta sydämestäsi

1.  Opi kontrolloimaan stressiä ja ahdistusta

Nainen rentoutuu sohvalla

Yksi suurin sydänkohtauksen aiheuttajista on kova ja pitkään jatkunut stressi. Nykyelämän paineet ja kiire voivat aiheuttaa masennusta, ahdistusta ja vakavaa stressiä. Jos koet kärsiväsi stressistä, tulee sinun miettiä tapoja, jolla tilannetta voi korjata. Kaikista velvollisuuksista ei tietenkään voi luopua: perheen ja lasten vaatimukset, töissä käyminen ja kodin ylläpito ovat asioita, jotka kuuluvat kummankin vanhemman vastuulle.

Varaa itsellesi aikaa joka päivä edes tunnin verran jonkin sinulle mieluisan asian harrastamiseen, oli se sitten lukemista, liikuntaa tai sohvalla löhöämistä. Näe ystäviä kahvilatreffeillä tai käy kävelyllä metsässä, anna itsellesi lupa rauhoittua ja nauttia.

Laita asiat tärkeysjärjestykseen ja karsi pois sellaiset asiat, jotka eivät ole välttämättömiä ja jotka aiheuttavat stressiä. Ruoki itseluottamustasi ja suojele itseäsi sellaisilta tilanteilta, jotka aiheuttavat mielipahaa. Elämällä hitaampaa elämää kortisolihormonin määrä elimistössä laskee ja sydän ei ylikuormitu.

2.  Pidä huolta painostasi

Marjat

 

Sydämen terveyden kannalta on tärkeää pysyä normaalipainossa. Ylipainoiset ihmiset ovat herkempiä sydänsairauksille ja sydänkohtauksille. Rasva tukkii verisuonia ja sydän joutuu työskentelemään kovemmin saadakseen veren virtaamaan, ja tällainen kuormitus on pitkällä aikavälillä sydämelle vaarallista. Ylipainoisilla ihmisillä on usein kohonnut verenpaine ja kolesteroliarvot.

Poista ruokavaliostasi kovat rasvat ja liiallinen suola. Syö tuoreita hedelmiä, kuitua ja täysjyvää, ruokajuomaksi parhaiten sopii vesi ja tuorepuristettu mehu. Harvardin tutkijoiden mukaan punaisista hedelmistä koostuva ruokavalio vähentää sydänongelmia jopa 30 %. Syö siis paljon mansikoita, vadelmia, mustikoita, luumuja ja viinimarjoja: ne ovat terveellisiä ja parantavat sydämen terveyttä.

3.  Muista liikkuaLenkillä

Sinun ei tarvitse ravata salilla joka päivä pyykkilautavatsan toivossa, vaan jo pieni määrä aerobista liikuntaa parantaa sydämen terveyttä. Suositusten mukaan liikuntaa tulisi harrastaa joka päivä puolisen tuntia. Esimerkiksi reipas kävely on hyvä tapa saada sydän pumppamaan ja veri kiertämään. Treenattu sydän toimii paremmin ja pysyy terveenä pidempään.

Helppo tapa saada liikuntaa on käydä kävelylenkillä joka päivä. Kävele töihin tai tee kauppareissu kävellen. Puolen tunnin kävely parantaa sydänlihaksen terveyttä, tekee hyvää nivelille ja nostaa dopamiinin määrää elimistössä.

4.  Tupakoitko?

Nainen katkaisee tupakan

Meidän ei tarvitse saarnata sinulle tupakoinnin terveyshaitoista, olet varmasti niistä jo tietoinen. Tupakoinnilla on negatiivinen vaikutus sydämen toimintaan, joka ei ehkä näy heti tai vuosienkaan tupakoinnin jälkeen, mutta mitä vanhemmaksi tulet, sitä selkeämpi vaikutus tupakan myrkyillä on kehoon.

Tupakan aiheuttamat keuhkosairaudet altistavat sydänkohtauksille ja halvauksille. Tupakoinnin lopettamiseen saa apua apteekista ja lääkäristä, ja vaikka olisit tupakoinut jo monia vuosia, voi kehosi yhä palautua tupakoinnin aiheuttamista vaurioista.

UUTISIA VERKOSSA