Logo image
Logo image

Näillä keinoilla estät halvausten syntyä

2 minuuttia
Näillä keinoilla estät halvausten syntyä
Viimeisin päivitys: 19 huhtikuuta, 2019

Tiesitkö, että halvauksilla saattaa olla niin vakavia seurauksia, että ne voivat jopa aiheuttaa kuoleman? Tämän vuoksi haluammekin nyt kertoa sinulle parhaista keinoista, joilla voit estää halvausten syntyä. Käsittelemme siis seuraavassa sellaisia oireita, jotka saattavat olla varoitusmerkkejä ja joiden avulla voit olla paljon tietoisempi kaikista mahdollisista aiheeseen liittyvistä riskeistä.

Mikä aiheuttaa halvauksia?

Halvaukset syntyvät siitä, että aivoissa sijaitsevat verisuonet tukkeutuvat, joko johtuen hyytymisestä tai sitten minkä tahansa tyyppisestä verenvuodosta. Oireet riippuvat jokaisen yksittäisen tapauksen vakavuudesta.

Oleellisimmat oireet

Aina silloin kun tapahtuu halvaus, vaikutukset heijastuvat useisiin vartalon alueisiin ja aisteihin, pääasiassa muistiin, liikkumiskykyyn, puheeseen, käytökseen ja myös ajatuksiin. Nämä oireet, kuten myös muutamat muut merkit, voivat olla varoitus siitä, että jokin ei ole kunnossa. Ne voivat ilmaantua hitaasti, mutta joissakin tapauksissa jo muutaman päivän tai viikon sisällä.

Merkkejä aivohalvauksesta (CVA, Cerebral Vascular Accident)

Some figure

 

  • Tunnottomuus
  • Heikkous tai hienoinen kasvojen tai elimistön toisella puoliskolla tapahtuva halvaantuminen
  • Vaikeudet puheessa tai ymmärtämisessä
  • Näkökyvyn sumentuminen
  • Erittäin voimakas ja äkillinen päänsärky yhdistettynä korkeaan verenpaineeseen
  • Huimaus
  • Tasapainon tai lihasten hallintakyvyn menetys

Mikäli sinulla on yksikin näistä merkeistä, on absoluuttisen tärkeää, että otat yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen niin pian kuin mahdollista. Mitä nopeammin tähän ongelmaan puututaan, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on korjata tapahtunut vahinko ilman pahempia seurauksia.

Suosituksia ehkäistäksesi halvausten syntyä

Pidä verenpaineesi hallinnassa

Aina kun verenpaineesi on korkeampi kuin 130/80, sinulla on erittäin suuri riski kärsiä halvauksesta. Johtuen siitä, että korkealla verenpaineella ei ole ollenkaan varoitusmerkkejä, sinun tulee ehdottomasti tarkistuttaa verenpaineesi säännöllisin väliajoin.

Jos paine ei ole hyvällä tasolla, lääkärisi antaa varmasti sinulle muutamia tärkeitä suosituksia. Nämä liittyvät pääasiassa ruokavalioon ja elämäntyylin muutoksiin, kuten esimerkiksi liikuntaan, tupakoinnin lopettamiseen tai alkoholin kulutukseen – mikäli sinulla on siis tapana tehdä tai olla tekemättä kyseisiä asioita.

Jos verenpaineestasi on jo tullut sinulle hallitsematon, lääkärisi voi määrätä sinulle lääkitystä, mutta ainoastaan silloin kun se on aivan välttämätöntä.

Kontrolloi painoasi

Painon kontrollointi on myöskin elintärkeää, jotta voit estää halvausten syntyä. Jos olet ylipainoinen, on tärkeää, että yrität pudottaa muutaman kilon ja pääset tavoitepainoosi, jonka lääkärisi sinulle suosittelee, sillä ylipaino on yksi lisäriski halvausten synnylle.

Paras tapa vähentää painoa on sopiva liikunta sekä terveellinen ruokavalio. Tämä tarkoittaa paljon hedelmiä ja vihanneksia sisältävää ruokavaliota, ja lisäksi on tärkeää, että yrität vähentää niiden ruoka-aineiden määrää, jotka sisältävät paljon rasvaa ja sokeria.

Terveellinen ruokavalio

Tasapainoinen ruokavalio on ennen kaikkea sellainen, jonka pääpiste on terveellisissä ruoka-aineissa, ja tämä todella saa aikaan suuren muutoksen. Se suojelee sinua halvausriskiltä, sekä diabetekselta, korkealta kolesterolilta, korkeilta triglyseridiarvoilta, sekä useilta muilta ongelmilta.

Jotta voisit noudattaa terveellistä ruokavaliota, sinun tulee välttää paistettuja ruokia ja pikaruokia, sekä lisätä hedelmien, kasvisten, palkokasvien, täysjyväviljan, kalan, sekä kanan tai kalkkunan syöntiä.

Muista siis tämä: on parempi ehkäistä ongelma kuin poistaa se.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kernan, W. N., Ovbiagele, B., Black, H. R., Bravata, D. M., Chimowitz, M. I., Ezekowitz, M. D., … Wilson, J. A. (2014). Guidelines for the prevention of stroke in patients with stroke and transient ischemic attack: A guideline for healthcare professionals from the American Heart Association/American Stroke Association. Stroke. https://doi.org/10.1161/STR.0000000000000024
  • WHO, W. H. O., WHF, W. H. F., & WSO, W. S. O. (2011). Global atlas on cardiovascular disease prevention and control. World Health Organization. https://doi.org/NLM classification: WG 120
  • National Stroke Foundation. (2010). Clinical guidelines for stroke management 2010. National Stroke Foundation. https://doi.org/10.1007/978-981-10-9035-6_165

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.