Pitkäikäisyyden salaisuus

Kenellekään ei varmaan tule yllätyksenä, että pitkän ja terveellisen elämän taustalla on terveellinen elämäntyyli, johon kuuluu terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, riittävä liikunta ja onnellinen, positiivinen asenne. Liikkumattomuus, huono ravinto, stressi ja masennus lyhentävät ikää huomattavasti. Jos kaipaat lisävinkkejä siihen, miten varmistaa hyvä terveys vanhuuteen saakka, olet tullut oikeaan osoitteeseen. Jos et ole varma siitä, mitä sinun kannattaisi syödä, miten liikkua tai miten hoitaa kehoa ja mieltä oikein, löydät tästä artikkelista hyviä ohjeita koko elämän varrelle.

Vinkit pitkään, terveeseen elämään

Terveellinen ruokavalio

Ruokavalio on kaiken A ja O. Ihminen tarvitsee ravintoa elääkseen, eikä keho toimi kunnolla, mikäli se ei saa kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita. Syömällä hyvin pysyt terveenä. Lisää ruokavalioon paljon antioksidantteja, hedelmiä, kasviksia, täsjyvää ja vaaleaa, kevyttä lihaa, kuten kanaa ja kalkkunaa. Vältä liiallista herkuttelua, suuria kalorimääriä, ja pysy loitolla etenkin sokerista ja valkoisista jauhoista, sekä muista prosessoiduista tuotteista.

Terveellisen aamiaisen tärkeys

Aamiainen

Aamiaisen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa, sillä se todellakin on päivän tärkein ateria. Aloittamalla päivän terveellisellä aamiaisella ehkäiset mm. ylipainoa ja diabetesta. Kunnon aamiainen herättää ruuansulatuksen, saa aineenvaihdunnan liikkeelle ja nostaa yön jäljiltä alhaiset verensokeriarvot normaalille tasolle. Aamiaisesta saat energiaa koko päiväksi ja jaksat kunnolla töissä, harrastuksissa ja kotona. Syö täysjyvää, proteiinia (esimerkiksi jogurtin tai kananmunan muodossa) ja tuoreita hedelmiä aamupalalla. Älä koskaan jätä aamupalaa väliin.

Liiku

Säännöllinen liikunta pitää terveenä, siitä ei pääse mihinkään. Nykyisin liikunnan hyödyt tunnetaan yleisesti ja liikuntaa suositellaan kaikenikäisille ja -kuntoisille ihmisille. Liikunta auttaa pitämään painon normaalilukemissa, vahvistaa sydäntä, keuhkoja ja verenkiertoelimistöä ja pitää nivelistä ja lihaksista huolta.

Liikunnan positiivinen vaikutus mielialaan on myös todettu monessa eri tutkimuksessa. Liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kolme kertaa viikossa, mutta mieluiten ihmisen tulisi liikkua puoli tuntia päivässä peruskunnon ylläpitoon. Liikkuminen ei aina tarkoita juoksua tai salilla hikoilua, liikunta voi olla kevyttä, kuten kävelyä tai pyöräilyä.

Nuku tarpeeksi

Nainen nukkuu

Ilman unta ihminen ei voi elää. Univaje aiheuttaa vakavia seuraamuksia elimistössä, eivätkä ihmisen aivot pysty toimimaan normaalisti ilman unta. Unen aikana aivot ja keho saavat lepoa päivän rasitusten jälkeen, ja energiaa riittää taas seuraavana päivänä.

Unettomuus johtaa usein masennukseen ja muihin psyykkisiin ongelmiin. Unettomuus voi pitkällä aikavälillä myös lisätä riskiä ylipainoon, diabetekseen, syöpään ja sydäntauteihin. Nykysuositusten mukaan ihmisen tulisi saada hyvälaatuista unta vähintään 7 tuntia yössä, varmista siis, että päivässäsi on tarpeeksi aikaa kunnon levolle.

Hyvä hammashygienia

Lääkäri Michael Roizenin mukaan hyvä suuhygienia voi lisätä jopa 6 vuotta ihmiselämään. Kirjassaan The Real Age Makeover Roizen perustelee tämän luvun sillä, että huono suuhygienia johtaa usein iensairauksiin, kuten ientulehdukseen. Tämä puolestaan voi aiheuttaa valtimoiden kaventumista, joka johtaa usein verenkiertoelimistön sairauksiin. Muista siis pestä hampaat kahdesti päivässä, käyttää hammaslankaa ja käydä säännöllisesti hammaslääkärissä.

Pidä mieli virkeänä

Hermo

Aivoja tulisi harjoittaa samalla tavalla kuin lihaksia. Aivot pysyvät virkeinä ja aktiivisina, kun niille antaa paljon virikkeitä. Muistia voi treenata muistiharjoituksilla, lukemalla, puhumalla ja kuuntelemalla – tärkeintä on pitää aivot aktiivisena.

Salainen koktaili ikää pidentämään

Tällä juomalla voi virkistää kehoa ja mieltä, ja pidentää ikää.

Nauti tätä vahvaa koktailia joka päivä tyhjään mahaan. Näin suojaat verisuonia ja sydäntä, ja ehkäiset verisuoniston sairauksia. Juoma on helppo valmistaa ja nauttimalla sitä säännöllisesti pysyt terveenä pitkään ikään saakka.

Ainekset

  • 2 litraa punaviiniä
  • 200 g hunajaa
  • 200 g tuoreita nokkosen lehtiä

Valmistusohjeet

  • Kaada viini kulhoon tai suureen lasiastiaan, sekoita joukkoon nokkoset.
  • Anna seoksen seistä 24 tuntia, siivilöi ja kaada suureen kattilaan. Lämmitä alhaisella lämmöllä.
  • Kun seos alkaa kiehua, lisää hunaja ja poista kattila liedeltä.
  • Kaada seos pulloon ja nauti kupillinen joka aamu tyhjään mahaan.
  • Juoman maku on herkullinen ja muutaman viikon päästä huomaat sen positiiviset vaikutukset kehossasi.