10 diabeteksen alkuvaiheen oiretta

· huhtikuu 9, 2018
Ennen kuin tämä sairaus kehittyy pitkälle, diabeteksen voi havaita eräiden oireiden perusteella. Ne kannattaa opetella tunnistamaan, jotta aikainen diagnoosi ja pikainen hoito olisivat mahdolliset.

Diabetes on sairaus, joka voi olla ihmisen kehossa läsnä usean vuoden ajan ilman, että henkilö itse sitä huomaa. Se on tila, joka aiheutuu glukoosin määrän lisääntymisestä veressä, ja tämä voi johtua siitä, että keho ei tuota tarpeeksi insuliinia glukoosin prosessoimiseksi tai sitten siitä, että kehossa on vastustus tätä ainetta koskien.

Diabeteksen oireet ilmaantuvat vähitellen, ja usein ne sekoitetaan muiden tavallisten sairauksien merkkeihin.

Ongelmana tässä on se, että kun diabetes jätetään etenemään ilman hoitoa, se voi häiritä kehon erittäin tärkeiden elinten toimintaa, kuten esimerkiksi munuaisten, sydämen ja aivojen.

Siksi onkin niin, että vaikka jotkut diabeteksen oireista eivät vaikuta vakavilta ongelmilta, on tärkeää kiinnittää huomiota kaikkiin sellaisiin asioihin kehossa, jotka eivät ole normaaleja.

Tässä artikkelissa haluamme siis kertoa kymmenestä diabeteksen alkuvaiheen oireesta, jotta voisit sairauden mahdollisesti omalle kohdallesi sattuessa toimia ajoissa. Jatka lukemista ja mikäli huomaat nämä merkit itselläsi, ota yhteyttä lääkäriin!

1. Väsymys

väsymys on yksi diabeteksen ensimmäisistä oireista

Insuliinin puutos tai vastustus sitä kohtaan estää soluja imeyttämästä tarpeeksi glukoosia, ja siten keho ei saa tarpeellista määrän energiaa kaikkien toimintojensa toteuttamiseksi hyvin.

Tämän seurauksena on voimakas fyysinen ja henkinen väsymys, joka usein jatkuu siihen asti, kunnes ihminen menee lepäämään.

Sellaiset tekijät kuten liiallinen paino, liikalihavuus, nesteytyksen puutteellisuus ja verenpaineen epätasapaino ovat myös usein tämän oireen takana.

Lue aiheesta lisää: 5 syytä syödä papaijaa, jos sinulla on diabetes

2. Unihäiriöt

Huono hallinta veren sokeritasoja koskien liittyy tavallisiin unihäiriöihin ja jatkuvaan väsymykseen.

Ne, joilla on 2-tyypin diabetes, kokevat usein vaikeaksi nukkumaan menemisen tai sitten kärsivät jonkin tyyppisistä häiriöistä unensa aikana.

Samoin on tärkeää muistaa uneen ja diabetekseen liittyen se, että on suurempi todennäköisyys kärsiä tästä sairaudesta silloin, kun henkilö nukkuu vähemmän kuin kuusi tuntia yössä.

3. Kuiva suu ja jano

kuiva suu on diabeteksen ensimmäisiä oireita

Glukoosi on yksi pääasiallisista kehon polttoaineista. Kun sitä ei käytetä hyvin elimistössä, tämä aiheuttaa nesteytyksen puutteellisuutta.

Kyseinen tila vaikuttaa koko kehon solujen toimintaan, ja tämä sitten puolestaan vaikuttaa syljentuotantoon sekä aiheuttaa kuivuutta kielellä, kuten myös janoa.

4. Jatkuva pissalla käynnin tarve

Liiallinen glukoosi veressä saa munuaiset tekemään kaksi verroin työtä veren suodattamiseksi, ja koska ne ovat ylirasittuneet, tarve käydä vessassa lisääntyy.

Tämä aine estää myrkyllisiä aineita tulemaksi kunnolla suodatetuiksi, ja se häiritsee virtsateiden järjestelmän työtä.

5. Virtsatietulehdukset

vatsakipu

Toinen tavallinen oire diabeteksesta on pitkittynyt ja usein toistuva virtsatietulehdus. Näin käy siksi, että glukoosin määrän lisääntyminen veressä heikentää vastustuskykyä.

Tämän vuoksi sitten vasta-aineiden tuotanto heikkenee, ja keho altistuu virusten, bakteerien ja sienien hyökkäyksille.

6. Hidas haavojen parantuminen

Pinnalliset haavat tai ihon haavaumat, jotka eivät parane normaalissa ajassa tai ollenkaan, ovat selkeä merkki glukoosin kertymisestä vereen.

Diabeteksesta kärsivien tulee olla varovaisia ihon haavojen kanssa siksi, että ilman hyvää hallintaa ne voivat aiheuttaa ongelmia, jotka vaativat lääkärihoitoa.

7. Jalkojen häiriöt

diabeteksen ensimmäiset oireet sisältävät jalkaongelmat

Jalat ovat sellainen osa kehoa, joka saattaa kaikkein selkeimmin kertoa diabeteksesta. Jalkojen häiriöt ovat yleensä verenkierron ongelmia ja nesteen kertymistä.

Joskus käy niin, että kun diabetes pääsee valloilleen, jalat saavat vahinkoa hermopäätteilleen, mikä näyttäytyy tunnottomuutena ja jatkuvana kihelmöintinä.

8. Näön sumeneminen

Kehon kosteutuksen vähenemisen seurauksena glukoosin kertyminen voi johtaa vaikeuksiin näön kanssa.

Vähentyminen nesteissä vaikuttaa silmien linsseihin, ja se vähentää niiden kykyä keskittyä, mikä sitten ilmenee sumeana näkönä.

Lue aiheesta lisää: Kaneli: luontainen keino diabeteksen hoitoon

9. Ruokaan liittyvä ahdistus

jättimäinen leipä

Kun glukoosia ei mene soluihin riittävissä määrin, tämä vähentää sitä ”polttoainetta”, joka saa kaikki kehon elimet toimimaan.

Tämä tilanne aiheuttaa hämmennystä kehossa, ja siten se lähettää merkkejä, että ihmisen tulee hankkia lisää energiaa ruoasta.

Siksi merkkinä diabeteksesta on se, että kunnes sokerin kertyminen on saatu hallintaan, sairaudesta kärsivällä on jatkuvasti ahdistunut olo ruoan suhteen.

10. Ihon kuivuminen

Diabetes voidaan huomata myös siten, että tarkastellaan ihon kuntoa. Tästä sairaudesta kärsivillä voidaan nähdä ihon kuivuutta, ja se johtuu verenkierron ongelmista ja kosteutuksen puutteellisuudesta, jotka ovat yhteydessä diabetekseen.

On tietysti muitakin merkkejä, jotka ovat olennaisia diabeteksen kohdalla, ja ihon kuivuminen voi olla tulosta monesta muustakin kehon ongelmasta.

Tunnistatko useamman näistä kymmenestä diabeteksen oireesta omalla kohdallasi? Voisiko olla mahdollista, että syynä niihin on tämä sairaus? Mikäli epäilet, että diabetes on mahdollinen, ota yhteyttä lääkäriin, jotta voisit välttää sairauden pahenemisen – näin saat diagnoosin ja hoito voidaan aloittaa jo sairauden alkuvaiheessa.