Logo image
Logo image

5 kroonisen väsymyksen oiretta

3 minuuttia
Voisiko sinulla olla kroonista väsymystä? Jos et pysty nukkumaan silloinkaan kun olet väsynyt, ja mikäli sinulla on päänsärkyä tai äärimmäistä väsymystä pidempään kuin kuuden kuukauden ajan, kannattaa käydä lääkärissä selvittämässä, onko kyseessä krooninen väsymys.
5 kroonisen väsymyksen oiretta
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Epäiletkö, että sinulla saattaisi olla kroonista väsymystä? Tiedätkö, mitkä sen oireet ovat?

Krooninen väsymys on oireyhtymä, johon kuuluvat äärimmäinen fyysinen ja henkinen väsymys, jotka eivät lievity levon avulla eivätkä myöskään riittävän unensaannin myötä.

Toinen ongelma tämän tyypin väsymykseen liittyen on se, että se pahenee, kun ihminen harrastaa minkä tahansa tyyppistä fyysistä aktiviteettia. Ei myöskään vieläkään ole tietoa siitä, mikä kroonisen väsymyksen oireyhtymän aiheuttaa.

Kyseisen sairauden myötä ihminen joutuu jättämään suuren määrään päivittäisistä asioistaan sivuun, ja tällä on tietysti vaikutuksensa arkeen.

Mitä tarkoittaa on krooninen väsymys?

Ikävä kyllä tämä oireyhtymä jää usein huomiotta sekä tulee sekoitetuksi muihin sairauksiin. Tämä saattaa tehdä kyseisestä häiriöstä kärsivän tuntemaan itsensä väärinymmärretyksi ja aiheuttaa kokemusta ulkopuolisuudesta.

Mikä kuitenkin on varmaa on se, että kuka tahansa voi alkaa kärsiä tästä oireyhtymästä, eikä iällä, etnisellä alkuperällä tai asuinpaikalla ole tässä merkitystä, kuten ei millään muullakaan ominaisuudella.

Tällä kertaa haluamme siis kertoa hiukan enemmän kyseisestä sairaudesta, joten katsotaan sitten tarkemmin kroonisen väsymyksen merkittävämpiä oireita.

1. Olo on erittäin uupunut

Tässä oireessa ei ole kyse tavallisesta väsymyksestä pitkän työpäivän jälkeen, vaan jostakin enemmästä.

 • Ihminen tuntee olevansa täysin lopussa, ja jokainen lihas ja luu tuntuvat uupuneilta.
 • Näin ollen on lähes mahdotonta tehdä mitään henkistä tai fyysistä aktiivisuutta vaativaa.

Jos annat tämän häiriön ottaa elämäsi valtaan, saatat huomata, että alat kärsiä muistakin ongelmista, kuten liikalihavuudesta ja muista krooniseen väsymykseen liittyvistä ongelmista.

2. Ongelmat nukahtamisessa ja nukkumisessa

Vaikka saatatkin olla hyvin väsynyt, toinen kroonisen väsymyksen oire on vakava ongelma nukkumisen suhteen.

Tämän häiriön kohdalla ihminen on jatkuvassa valmiustilassa, joka estää saamasta kunnollista yöunta. Lisäksi herättäessä on tunne, että unta ei ole tullut yhtään.

Voit kokeilla erilaisia menetelmiä, jotta nukahtaminen olisi helpompaa, mutta ne eivät tule olemaan kovin tehokkaita, mikäli todella kärsit kroonisesta väsymyksestä.

3. Vaikeudet keskittymisessä

Tämä uupumus ei ole vain fyysistä, sillä se koskee myös henkistä puolta.

Kroonisessa väsymyksessä ihminen muuttuu unohtelevaksi, poissaolevaksi sekä kokee jopa yksinkertaiset asiat vaikeiksi.

Jos sinulla on ollut näitä oireita jo jonkin aikaa, nyt on oikea hetki pysähtyä ja tarkistaa, onko sinulla tässä artikkelissa kuvaamiamme muitakin oireita.

4. Sosiaalinen eristäytyminen

Some figure

Kun ihmisellä on krooninen väsymys, sosiaaliset velvollisuudet, kuten perheen keskeiset kokoontumiset tai ystävien tapaaminen, muuttuvat askareiksi. Siksi ihminen luultavasti välttää tai lykkää niitä, tai jopa peruuttaa nämä tapaamiset täysin.

Tämä saa aikaan tunne-elämän häiriöitä, sillä eristyneisyys voi johtaa masennukseen.

5. Et pysty seisomaan pystyssä pidempiä aikoja

Toinen merkki kroonisen väsymyksen oireyhtymästä on se, että kokemasi väsymys muuttuu pahemmaksi. Lisäksi on niin, että veren virtaus aivoihin vähentyy, kun ihminen seisoo.

Tämä on ongelma etenkin silloin, kun ihminen joutuu seisomaan koko päivän töissä.

6. Toistuva kipu

Some figure

Yksi kaikkein häiritsevimmistä kroonisen väsymyksen oireista on jatkuva kipu yhdessä tai useammassa kehon osassa, ja tämä voi käsittää seuraavia kipuja:

 • päänsärky
 • nivelkipu
 • lihaskipu
 • kurkkukipu

Yksi tällaisen kivun ominaispiirre on se, että kyseessä ei ole tulehtuneisuudesta tai vammasta johtuva ilmiö.

7. Lihasten heikkous

Lisäksi kroonisessa väsymyksessä ilmenee lihasten heikkoutta, ja tämä tuntuu yleensä jaloissa ja käsivarsissa. Pitkien matkojen käveleminen tai jopa kevyiden esineiden nostaminen muuttuvatkin lähes mahdottomiksi asioiksi.

8. Kuume

Kaikki tämän oireyhtymän kanssa kamppailevat eivät koe tätä oiretta. Joillakin kuitenkin on kroonisen väsymyksen yhteydessä kuumetta.

Muista, että kuume tarkoittaa aina sitä, että jokin ei ole kunnossa kehossasi, vaikka tässä olisikin kyseessä jokin sellainen asia, josta et ole tietoinen.

9. Mielialan vaihtelut

Some figure

Ärtyneisyys ja hämmennys ovat eräitä kaikkein tavallisimmista kroonisen väsymyksen merkeistä.

Syynä tähän on se, että muut oireet saavat ihmisen ärtyneeksi tai rasittuneeksi, ja tämä näyttäytyy sitten vaihteluina mielialassa.

Krooninen väsymys ja sen diagnosointi

Kuten voit huomata, kroonisen väsymyksen oireet ovat luonteeltaan hyvin tavallisia, ja ne ovat samanlaisia muiden ongelmien oireiden kanssa.

Siksi asiantuntijat aloittavatkin yleensä siten, että muut mahdolliset häiriöt, kuten fibromyalgia tai masennus, suljetaan pois, ennen kuin epäillään kroonista väsymystä.

Siksi onkin hyvin tärkeää, että olet tarkkana puhuessasi lääkärillesi sekä selität jokaisen huomaamasi oireen niin yksityiskohtaisesti kuin vain mahdollista.

Kiinnitä erityisen suurta huomiota oireiden kestoon, sillä kun puhutaan kroonisesta väsymyksestä, oireiden täytyy olla huomattavissa ainakin kuuden kuukauden ajan.

Sillä ei ole selvää, mikä kroonisen väsymyksen oireyhtymän syy on, sen hoito käsittää jokaisen ihmisen kohdalla juuri hänen tapauksessaan ilmenevät oireet.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Biblioteca Nacional de Medicina de los EE.UU. Síndrome de la fatiga crónica. [Internet] (Consultado el 27/10/2018). Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/chronicfatiguesyndrome.html.
 • Medicinas Alternativas. Estrés y fatiga crónica: Terapias naturales para la curación integral. Ediciones LEA.
 • Miguel Ángel Almodovar Martín. Fibromialgia y síndrome de fatiga crónica. Ediciones Nowtilus S.L., 2011.
 • Ferré A. Síndrome de fatiga crónica y los trastornos del sueño: relaciones clínicas y dificultades diagnósticas. Neurología. 2018;
 • Lehman AM, Lehman DR, Hemphill KJ, Mandel DR, Cooper LM. Illness experience, depression, and anxiety in chronic fatigue syndrome. J Psychosom Res. 2002;52(6):461-465. doi:10.1016/s0022-3999(02)00318-5

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.